Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018: Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού (White Cane Safety Day)

Η 15η του Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η παγκόσμια ημέρα του ‘Λευκού Μπαστουνιού’, με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή τους μετακίνησή.

Η ιστορία του ‘Λευκού Μπαστουνιού’ ξεκινά στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν ο οφθαλμίατρος Richard Hoover, χρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για να βοηθήσει την μετακίνηση των τυφλών βετεράνων. Τότε ήταν που αναπτύχθηκε κι ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το ‘Λευκό Μπαστούνι’ αποτελεί σήμα κατατεθέν της τυφλότητας και δίνει το αίσθημα της αυτονομίας και της μη εξάρτησης από φυσικό συνοδό. Σηματοδοτεί για όλους το ενδιαφέρον και το καθήκον που πρέπει να δείξουν απέναντι στα άτομα που στερούνται την πολυτιμότερη των αισθήσεων. Την όραση. Σήμερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

  • 285 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι τυφλοί ή έχουν μειωμένη όραση
  • κάθε 5 λεπτά ένας συνάνθρωπός μας χάνει την όρασή του
  • στην Ελλάδα συναντάμε 23 τυφλούς ανά 100.000 κατοίκους

Στο Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica λειτουργεί τομέας χαμηλής όρασης με τα παρακάτω τμήματα:

A. Τμήμα αντιμετώπισης κληρονομούμενων νοσημάτων του αμφιβληστροειδή & Ηλεκτροφυσιολογία της Όρασης

Η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη, μέσα από εξειδικευμένες καταγραφές, χαρίζει αντικειμενικές πληροφορίες για τη λειτουργία των στιβάδων του αμφιβληστροειδή και της οπτικής οδού. Το εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας του Ινστιτούτου Ophthalmica λειτουργεί με τις υψηλότερες προδιαγραφές και είναι το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα που ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα της Παγκόσμιας Eταιρίας Ηλεκτροφυσιολογίας (ISCEV), παρέχοντας μόνο αξιόπιστα αποτελέσματα με επαναληψιμότητα.

B. Τμήμα βοηθημάτων χαμηλής όρασης

Τα βοηθήματα χαμηλής όρασης είναι μηχανικά υποστηρικτικά μέσα (π.χ. ηλεκτρονικοί αναγνώστες, ψηφιακοί μεγεθυντές, πρισματικά γυαλιά, ειδικοί μεγεθυντικοί φακοί και τηλεσκοπικά συστήματα) που συμβάλλουν δραστικά στη βελτιστοποίηση της ποιότητας
της ζωής ατόμων με απώλεια όρασης.

Γ. Τμήμα εκπαίδευσης στην Κινητικότητα – Προσανατολισμό και στις Δεξιότητες Καθημερινής Διαβίωσης ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης

Στην εκπαίδευση Κινητικότητας – Προσανατολισμού διδάσκεται η ασφαλής, άνετη και ανεξάρτητη μετακίνηση, ενώ στον τομέα των Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης συμπεριλαμβάνονται όλες εκείνες οι δραστηριότητες που εκτελεί κάθε άτομο σε όλες τις εκφάνσεις της προσωπικής και κοινωνικής του ζωής. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε εξατομικευμένο πλαίσιο, τόσο στο Ινστιτούτο Ophthalmica, όσο και στο χώρο διαμονής των ενδιαφερομένων και αφορά ανθρώπους κάθε ηλικίας που αισθάνονται πως το πρόβλημα όρασης τους δυσκολεύει στην καθημερινότητα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε 5 λεπτά ένας άνθρωπος χάνει την όρασή του, εσείς έχετε αναρωτηθεί ποια ήταν η τελευταία φορά που υποβληθήκατε σε οφθαλμολογική εξέταση;

Επικοινωνήστε μαζί μας για έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο