Το πρώτο Μουσείο Οφθαλμολογίας στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ophthalmica

Το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica για άλλη μια φορά καινοτομεί, δημιουργώντας το πρώτο Μουσείο Οφθαλμολογίας στην Ελλάδα.

Παρουσιάζονται ολόκληρη η ιστορία της Οφθαλμολογίας, οι σημαντικότερες καινοτομίες σε διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεμβατικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορους πολιτισμούς, χειρουργικά εργαλεία από τα παλιά και μια σειρά από οφθαλμολογικά όργανα που έπαιξαν τον δικό τους ρόλο σε όλες εκείνες τις μεθόδους αντιμετώπισης των οφθαλμικών παθήσεων για να οδηγηθούμε στο σήμερα.

Προβάλλεται μια ιστορική αναδρομή σε σημαντικά πρόσωπα, όπως ο Χαμουραμπί, ο Ιπποκράτης, ο Αριστοτέλης, ο Αβικέννας, ο Ρότζερ Μπέικον, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Ισαάκ Νεύτων, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ο Herman Snellen, ο Svyatoslav Fyodorov, ο Hans Goldmann, η οικογένεια Barraquer κ.ά., οι οποίοι καθόρισαν και ανέδειξαν την επιστήμη της οφθαλμολογίας μέσα στους αιώνες.

Στο Μουσείο Οφθαλμολογίας, όλοι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν, σε διάφορα σημεία των χώρων αναμονής του Ινστιτούτου Ophthalmica, σπάνια χειρουργικά εργαλεία, παλιά διαγνωστικά όργανα, χειρόγραφες ιατρικές σημειώσεις του παρελθόντος, και εκθέματα από προσωπικές συλλογές συνεργατών οφθαλμιάτρων και άλλων επαγγελματιών υγείας.

Φορητά οπτόμετρα, τεστ χρωματικής αντίληψης, οφθαλμοσκόπια, σκιασκόπια, δοκιμαστικοί σκελετοί, ειδικές σειρές από οπτικά πρίσματα, φακόμετρα, τονόμετρα, μαχαιρίδια, ράμματα, βλεφαροδιαστολείς και διαστολείς ίριδας, αλλά και αρκετά διαγνωστικά – απεικονιστικά συστήματα του παρελθόντος, είναι λίγα μόνο από τα εκθέματα που θα κερδίσουν αμέσως το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη, ασθενή ή συνοδού.

Το Μουσείο Οφθαλμολογίας στεγάζεται στη βασική μονάδα του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, Βασ. Όλγας 196 & Πλούτωνος 27 γωνία στη Θεσσαλονίκη και ευελπιστούμε ότι συνεχώς θα εμπλουτίζεται με νέα εκθέματα, δωρεές φίλων οφθαλμιάτρων.

Αξίζει να σημειωθεί πως μια πολύ μεγάλη σειρά από αντικείμενα και όργανα του Μουσείου Οφθαλμολογίας ανήκαν στον συνιδρυτή του Ινστιτούτου Ophthalmica, οφθαλμίατρο χειρουργό κ. Λέανδρο Βατάκα, ο οποίος άφησε «φτωχότερη» την ομάδα τρία χρόνια πριν.

Ευχαριστούμε θερμά τον συνεργάτη και φίλο, οφθαλμίατρο χειρουργό κ. Αλέξανδρο Πολυχρονάκο, για τη συγκινητική συνεισφορά του στο εγχείρημα ως δωρητή πολύ σπάνιων χειρουργικών εργαλείων και οφθαλμολογικού εξοπλισμού από τα παλιά.

Η ψυχή του εγχειρήματος είναι ο αγαπητός συνάδελφος, πολύτιμος συνεργάτης και φίλος, οφθαλμίατρος χειρουργός κ. Πέτρος Ράσογλου, που συνεχίζει αυτή την πρωτότυπη προσπάθεια, της δημιουργίας ενός μικρού μουσείου Οφθαλμολογίας μέσα στον ζωντανό οργανισμό του Ινστιτούτου Ophthalmica, ώστε να συμβιώνουν ταιριασμένα απόλυτα το εντελώς σύγχρονο με το ιστορικά παλαιό.

Υπεύθυνοι project:

Μαρία Τριανταφυλλίδου: Αρχιτέκτων Μηχανικός, Μουσειολόγος

Πέτρος Ράσογλου: Οφθαλμίατρος Χειρουργός

Περικλής Μαρκούσης: Γενικός Διευθυντής Ινστιτούτου Ophthalmica