Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019: Παγκόσμια Ημέρα Κερατόκωνου

Η 10η ημέρα του Νοεμβρίου έχει οριστεί διεθνώς ως η Παγκόσμια Ημέρα Κερατόκωνου (World Keratoconus Day). H συγκεκριμένη ημέρα υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από το National Keratoconus Foundation (NKCF), ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Gavin Herbert Eye Institute, UC Irvine και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τους ασθενείς που ζουν με Κερατόκωνο. Το National Keratoconus Foundation (NKFC) ενθαρρύνει όλους τους κερατοκωνικούς ασθενείς να μοιραστούν τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους, διοργανώνει εκπαιδευτικά courses για τους φίλους και συγγενείς τους σχετικά με τις σύγχρονες θεραπευτικές τεχνικές αντιμετώπισης και συνεργάζεται με άλλους διεθνείς οργανισμούς για την καταπολέμηση της οφθαλμικής πάθησης.

Τι ακριβώς είναι ο Κερατόκωνος;

Ο κερατόκωνος είναι μια περίεργη πάθηση του κερατοειδή χιτώνα (το παράθυρο του οφθαλμού προς τον κόσμο), η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία μιας προοδευτικής παραμόρφωσης της επιφάνειάς του. Ο κερατοειδής σταδιακά αποκτά μια ‘κωνική’ μορφή (σαν προεξοχή), παραμορφώνοντας σημαντικά το είδωλο που σχηματίζεται στο βυθό του οφθαλμού. Ταυτόχρονα παρατηρείται προοδευτική κι επικίνδυνη λέπτυνση, ουλοποίηση και τελικά θολερότητα στην περιοχή που εντοπίζεται ο κώνος. Εφόσον αφεθεί ανεξέλεγκτος είναι σε θέση να προκαλέσει ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις στην όραση.

Παρά τις συνεχιζόμενες έρευνες η αιτιολογία του παραμένει ουσιαστικά άγνωστη μα θεωρείται κληρονομική πάθηση (οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες). Εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία όπου και εξελίσσεται σχετικά γρήγορα. Στη συνέχεια επιβραδύνεται και ο ρυθμός εξέλιξης σταματά περίπου στα 35 χρόνια της ζωής.

Στην Ελλάδα παρατηρείται πως περίπου 1 στους 2000 ανθρώπους πάσχει από κερατόκωνο.

 

Κυριότερα συμπτώματα:

  • μείωση της οπτικής οξύτητας
  • αυξημένη φωτοευαισθησία (φωτοφοβία)
  • ενοχλητικά προβλήματα νυχτερινής όρασης
  • ανώμαλοι και ανεξέλεγκτοι αστιγµατισµοί
  • κεφαλαλγίες
  • τρίψιμο και ερεθισμός των ματιών
  • θολή και παραμορφωμένη όραση

Ποιες είναι οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης;

  • Γυαλιά ή και Φακοί Επαφής: χρησιμοποιούνται στα αρχικά στάδια της νόσου, κυρίως για να αποκαταστήσουν τα διαθλαστικά σφάλματα (π.χ. μυωπία ή ανώμαλος αστιγματισμός). Eνώ η πάθηση εξελίσσεται, σύντομα τέτοια μέσα αποδεικνύονται αναποτελεσματικά. Ένας μεγάλο ποσοστό ασθενών κάνουν χρήση ημίσκληρων ή σκληρών ημιδιαπερατών κερατοκωνικών φακών για χρόνια
  • Intrastromal Corneal Ring Segments (ICRS): εισαγωγή ενδοστρωματικών κερατοειδικών δακτυλίων. Η μέθοδος ομαλοποιεί την τοπογραφική εικόνα του κερατοειδούς, αποτρέποντας έτσι την περαιτέρω πτώση της όρασης του κερατοκωνικού οφθαλμού
  • Corneal Collagen Cross Linking (C3R/CXL – διασύνδεση κολλαγόνου με υπεριώδη ακτινοβολία): μια πρωτοποριακή θεραπεία με θεαματικά αποτελέσματα που χρησιμοποιεί φωτοσυνθετικούς παράγοντες, όπως η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β12) και η υπεριώδης ακτινοβολία UV-A. Με την συγκεκριμένη τεχνική πολλαπλασιάζονται οι δεσμοί μεταξύ των δοκίδων κολλαγόνου του κερατοειδούς και ισχυροποιείται έτσι η αντοχή, η στιβαρότητα και η σκληρότητά του
  • Mεταμόσχευση Κερατοειδούς (Κερατοπλαστική) μερικού ή ολικού πάχους: όταν συναντάται περιστατικό με κερατόκωνο σε πολύ προχωρημένο στάδιο

 

Περισσότερα για την τεχνική διασύνδεσης κολλαγόνου (Corneal Collagen Cross Linking):

Η θεραπεία πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία (σταγόνες αναισθητικού ενσταλάζονται στον κερατοκωνικό κερατοειδή). Τα βήματα είναι τα παρακάτω:

  • αποφασίζεται η αφαίρεση ή όχι του επιθηλίου κερατοειδή
  • ενσταλάζονται σταγόνες βιταμίνης Β12 (ειδικής ριβοφλαβίνης) για 10 λεπτά
  • ο οφθαλμός ακτινοβολείται με υπεριώδη ακτινοβολία UV-A για λίγα λεπτά, σύμφωνα με εξατομικευμένο τοπογραφικό προφίλ που θα επιλέξουμε με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού
  • με τη λήξη της θεραπείας χρησιμοποιείται συνήθως ένας προστατευτικός φακός επαφής, ώστε να αποφευχθεί τραυματισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του κερατοειδή

 

Corneal Cross Linking και Avedro Mosaic:

Στο Ινστιτούτο Ophthalmica είναι διαθέσιμο το τελευταίας γενιάς & υψηλών προδιαγραφών, υπερσύγχρονο ιατρικό σύστημα διασύνδεσης κολλαγόνου Avedro Mosaic για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου. Το Mosaic αποτελεί, σύμφωνα με διεθνείς κριτικές, το κορυφαίο τεχνολογικά σύστημα corneal cross linking στον πλανήτη.

Το Avedro MosaicTM διαθέτει απεριόριστες δυνατότητες εξατομίκευσης της θεραπείας, σύμφωνα πάντα με τις απαιτήσεις του κάθε υποψηφίου (κάθε κερατοειδής είναι μοναδικός), κατανέμοντας στον κερατοειδή χιτώνα διαφορετικής ισχύος υπεριώδες φως (ακτινοβολία UV-A), λαμβάνοντας υπόψη σταθερά τον τοπογραφικό (προεγχειρητικά) χάρτη (παρτιτούρα με χρωματικές κλίμακες) του οφθαλμού με τη βοήθεια ενός πανέξυπνου, μοναδικού λογισμικού.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της θεραπείας με Avedro Mosaic είναι το γεγονός ότι αναγνωρίζεται ως η λιγότερο επεμβατική σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, καθώς δεν χρησιμοποιείται η standard ζώνη θεραπείας UV-A των 9mm, αλλά πολύ συγκεκριμένα και πλήρως εξατομικευμένα προφίλ (συνήθως ομόκεντροι κύκλοι) μόνο στο σημείο του κώνου, επιφέροντας απόλυτα προβλέψιμες αλλαγές στην ανθεκτικότητα και στη στιβαρότητα του κερατοειδή, σταματώντας έτσι αποτελεσματικά την εξέλιξη του κερατόκωνου.

Στην πραγματικότητα πετυχαίνει μια απόλυτα τοπογραφικά καθοδηγούμενη και διαφορετικής ισχύος διασύνδεση του κολλαγόνου (cross linking) μόνο στα κατάλληλα σημεία του κερατοειδή, σύμφωνα πάντα με το στάδιο της νόσου και μια σειρά επιπλέον δεικτών (indices), μέσα από συγκεκριμένα πρωτόκολλα.

Το Mosaic προσφέρει ταχύτατη (accelerated) θεραπεία με μόλις κάποια λεπτά έκθεση σε UV-A, σε αντίθεση με άλλα συστήματα του ανταγωνισμού που απαιτούν μαζί με την ενστάλλαξη της απαραίτητης βιταμίνης (ριβοφλαβίνης) περίπου 1 ώρα, κάτι πολύ επίπονο και κουραστικό για κάθε υποψήφιο.

Ο ίδιος εξοπλισμός διαθέτει ένα ενσωματωμένο υποσύστημα οφθαλμικού ιχνηλάτη (eye-tracker), το οποίο έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης των μικροκινήσεων του οφθαλμού με μεγάλη ακρίβεια, καθοδηγώντας έτσι τη δέσμη φωτός σταθερά στα σωστά σημεία του κερατοειδή κατά τη διάρκεια της θεραπείας, χαρίζοντας άριστο αποτέλεσμα μετά το πέρας της διαδικασίας.

Το πιο θεαματικό στοιχείο του Mosaic είναι πως πολλές θεραπείες (σύμφωνα πάντα με το στάδιο της νόσου), είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν με ανύπαρκτη αφαίρεση ιστού, χωρίς δηλαδή τη λεγόμενη αποεπιθηλιοποίηση (epi-ON), την απόξυση της εξωτερικής μεμβράνης του κερατοειδή (επιθήλιο), χρησιμοποιώντας ειδικές ριβοφλαβίνες υψηλής διαπεραστικότητας, αποδεικνύωντας ξανά το ελάχιστο επεμβατικό χαρακτηριστικό της τεχνολογίας. Ουσιαστικά η εμβιομηχανική ενδυνάμωση του κερατοειδή πραγματοποιείται με απλή ενστάλαξη φαρμάκου και φωτοθεραπεία.

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες για τον κερατόκωνο

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες για την τεχνική corneal cross linking

Επικοινωνήστε μαζί μας για προγραμματισμό του ραντεβού σας