Τμήμα εκπαίδευσης-προσανατολισμού και κινητικότητας σε άτομα με σοβαρά μειωμένη όραση

Εκπαίδευση στην Κινητικότητα – Προσανατολισμό και στις Δεξιότητες Καθημερινής Διαβίωσης ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης

Τα άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης καθώς προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες χρειάζονται υπεύθυνη εκπαίδευση στους τομείς της κινητικότητας – προσανατολισμού και των δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης.

Τι είναι Κινητικότητα – Προσανατολισμός (Κ/Π)

Η εκπαίδευση στην Κ/Π διδάσκει την ασφαλή, άνετη και ανεξάρτητη μετακίνηση των ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης όλων των ηλικιών.

  • Ο Προσανατολισμός αναφέρεται στην ικανότητα να γνωρίζει που βρίσκεται και που θέλει να πάει σε εσωτερικό ή εξωτερικό περιβάλλον (να κάνει ψώνια, να επισκεφτεί υπηρεσίες κλπ).
  • Η Κινητικότητα αναφέρεται στο σύνολο των τεχνικών που θα χρησιμοποιήσει με το λευκό μπαστούνι ή χωρίς αυτό με ασφάλεια, ώστε να είναι σε θέση να κινείται χωρίς κίνδυνο πτώσης ή γλιστρήματος, να διασχίσει δρόμους ή να χρησιμοποιήσει μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τι είναι οι Δεξιότητες Καθημερινής Διαβίωσης (Δ.Κ.Δ.)

Ο τομέας των Δ.Κ.Δ. περιλαμβάνει όλες εκείνες τις δραστηριότητες που εκτελεί κάθε άτομο σε ημερήσια βάση, όπως προσωπική υγιεινή, οικιακές ασχολίες, αξιοποίηση ελευθέρου χρόνου, εκμάθηση τεχνικών βοηθημάτων (π.χ. ομιλούσες συσκευές στους τομείς εκπαίδευσης, υγείας και επικοινωνίας.

Ποιους αφορά η εκπαίδευση και πώς γίνεται

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε ατομική βάση και διεξάγεται σε χώρους που το άτομο ζει (π.χ. οικία, σχολείο, πανεπιστήμιο, χώρος εργασίας, γειτονιά κ.λπ.). Αφορά άτομα με ολική απώλεια όρασης, εκ γενετής αλλά και νεοτυφλοθέντες. Αφορά επίσης και οποιονδήποτε άνθρωπο αισθάνεται πως κάποιο πρόβλημα όρασης τον δυσκολεύει στην καθημερινότητά του.

Από ποια ηλικία ξεκινά η εκπαίδευση

Η εκπαίδευση αφορά σε όλες τις ηλικίες, από τη βρεφική μέσω προγράμματος πρώιμης παρέμβασης, έως και την τρίτη ηλικία. Οι στόχοι και οι ανάγκες ποικίλλουν σε κάθε κύκλο εκπαίδευσης και εξαρτώνται από την ηλικία, τον βαθμό απώλειας όρασης και την ψυχολογική ετοιμότητα.