13 Οκτωβρίου 2016: Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Παγκόσμια Ημέρα κατά της Τυφλότητας)

Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Παγκόσμια Ημέρα κατά της Τυφλότητας) έχει καθιερωθεί ετησίως τη δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου, προκειμένου να κάνει γνωστά στο ευρύ κοινό το παγκόσμιο πρόβλημα της μερικής ή ολικής τυφλότητας και τις θεραπευτικές λύσεις για την αποκατάσταση της όρασης.

Είναι επίσης εναρμονισμένη με το πρόγραμμα ‘Όραση 2020: Δικαίωμα στην όραση’, που αποτελεί μια συνεργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Πρόληψη της Τυφλότητας.

Ο στόχος του προγράμματος είναι τα 245 εκατομμύρια ασθενών με πολύ χαμηλή όραση και τα 39 εκατομμύρια τυφλών, καθώς και το δεδομένο ότι τουλάχιστον το 80% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να προληφθούν, να αντιμετωπιστούν και να ιαθούν.

wsd site

Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική, ειδικά για οφθαλμικές παθήσεις όπως το γλάυκωμα, αμφιβληστροειδοπάθειες, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας κ.ά. Στη χώρα μας οι περισσότεροι σπεύδουν στον οφθαλμίατρο μόνο όταν η όρασή τους έχει μειωθεί σημαντικά, ωστόσο οι προληπτικοί έλεγχοι αλλά και οι επανέλεγχοι για σοβαρές παθήσεις κρίνονται απαραίτητοι.

Το Ινστιτούτο Ophthalmica, σταθερά κοντά στους ασθενείς του και στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Όρασης (Παγκόσμια Ημέρα κατά της Τυφλότητας), παρέχει για τη σημερινή ημέρα δωρεάν μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης (τονομέτρηση αέρος) στη βασική του μονάδα (Βασ. Όλγας 196 & Πλούτωνος 27), ενάντια στο γλαύκωμα, τον σιωπηλό και ύπουλο κλέφτη της όρασης.