Βλεφαρόσπασμος

Τι είναι ο βλεφαρόσπασμος;

Ο βλεφαρόσπασμος αναφέρεται σε μια κατάσταση που προκαλεί σπασμούς στους μυς γύρω από τα βλέφαρα, που δεν μπορούν να ελεγχθούν από τον πάσχοντα. Εμφανίζεται ως επαναλαμβανόμενος μη ελεγχόμενος βλεφαρισμός.

Τι προκαλεί βλεφαρόσπασμο;

Η βαθύτερη υποκείμενη αιτία του βλεφαρόσπασμου είναι άγνωστη, αν και μερικοί θεωρούν ότι το άγχος τον επιδεινώνει.

Μερικές φορές οι άνθρωποι μπορεί να υποστούν παρόμοια συμπτώματα, όταν υπάρχει πρόβλημα με την οφθαλμική επιφάνεια του ματιού ή ως παρενέργεια ορισμένων φαρμακευτικών αγωγών.

Ποια είναι τα κλινικά σημεία και συμπτώματα του βλεφαρόσπασμου;

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν από την ηλικία των 40-60 ετών, επηρεάζουν και τα δύο μάτια και αρχικά είναι ήπια. Σε μερικούς ανθρώπους ωστόσο μπορεί να γίνουν τόσο έντονα, ώστε να υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο άνοιγμα των οφθαλμών για παρατεταμένη περίοδο και οι καθημερινές δραστηριότητες να επηρεάζονται σημαντικά.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Υπερβολικός και έντονος βλεφαρισμός
  • Ακούσιο κλείσιμο των βλεφάρων
  • Περιστασιακός μορφασμός
  • Φωτοφοβία

Δείτε το video:

Πώς ακριβώς αντιμετωπίζεται ο βλεφαρόσπασμος;

Η θεραπεία του βλεφαρόσπασμου περιλαμβάνει ενέσεις αλλαντικής τοξίνης (botulinum toxin), χρησιμοποιώντας μια μικρή βελόνα.

Η αλλαντική τοξίνη (botulinum toxin) είναι μια χημική ουσία που παράγεται από ένα βακτήριο που ονομάζεται clostridium botulinum, το οποίο σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξικό. Ωστόσο, σε πολύ μικρές ποσότητες έγχυσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιλεκτικά για να εξασθενίσει τους μυς που προκαλούν σπασμό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποβάλλονται ανάμεσα σε 3 με 8 ενέσεις σε κάθε πλευρά, οι οποίες εγχύονται ακριβώς κάτω από το δέρμα και προκαλούν ένα ελαφρύ τσίμπημα. Οι ενέσεις αυτές πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 3 – 6 μήνες με περιστασιακές αλλαγές στη δόση ή στο σημείο των ενέσεων, εφόσον απαιτείται.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεστε κάποια δυσφορία κατά τη διάρκεια και για λίγο μετά τις ενέσεις. Μικροί μώλωπες αναπτύσσονται περιστασιακά αλλά υποχωρούν γρήγορα. Κάποιες φορές μπορεί να επηρεαστούν άλλοι μυς με αποτέλεσμα να έχουμε ένα πεσμένο βλέφαρο ή διπλωπία. Εάν συμβεί αυτό, θα επιλυθεί σε βάθος χρόνου 2 – 3 μηνών, όταν δηλαδή η επίδραση των ενέσεων εξασθενίσει.

Η θεραπεία αυτή προσφέρει σημαντική ανακούφιση από τους σπασμούς σε ποσοστό άνω του 90% των πασχόντων. Είναι ασφαλής για μακροχρόνια χρήση. Η μη ανταπόκριση στην αλλαντική τοξίνη θα πρέπει να εγείρει υποψίες για τη διάγνωση, καθώς τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε απραξία διάνοιξης βλεφάρων.

Η φαρμακευτική θεραπεία, όπως και η χειρουργική αφαίρεση του σφιγκτήρα μυ των βλεφάρων είναι θεραπευτικές επιλογές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε κάποιες από τις περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στη χρήση αλλαντικής τοξίνης.

Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι για την παρασκευή της αλλαντικής τοξίνης, χρησιμοποιείται ανθρώπινη αλβουμίνη (ουσία του αίματος). Το αίμα που χρησιμοποιείται, ελέγχεται για όλες τις γνωστές μεταδοτικές λοιμώξεις. Ωστόσο, δεν υπάρχει απόλυτη εγγύηση ότι το παρασκεύασμα δεν περιέχει οργανισμούς που δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.

Τέλος, συστήνεται η χρήση σκουρόχρωμων γυαλιών που προσφέρουν ανακούφιση από την φωτοφοβία και σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση γυαλιών με ειδικούς βραχίονες που έρχονται σε επαφή με τα άνω βλέφαρα και τα ανασηκώνουν κατάλληλα.