Το Ινστιτούτο Ophthalmica στηρίζει την ομάδα KORI του Α.Π.Θ. που φέρνει eye trackers και εικονική πραγματικότητα (VR) στην παιδιατρική οφθαλμολογία

Η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica στηρίζει δυναμικά την ομάδα KORI του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) που φέρνει eye trackers και εικονική πραγματικότητα (VR) στην παιδιατρική οφθαλμολογία.

Το σύστημα KORI συνδυάζει eye tracking αλγορίθμους με περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality), με στόχο την αντικειμενική καταγραφή της παιδοφθαλμολογικής εξέτασης, τη βελτιστοποίηση της διαγνωστικής εμπειρίας, καθώς και την εξ αποστάσεως παρακολούθηση ασθενών (συνθήκες τηλεϊατρικής).

Στην πραγματικότητα βασικός στόχος του KORI project είναι η σταθερή παρακολούθηση των οφθαλμικών κινήσεων και της μέτρησης του μεγέθους της κόρης κάθε οφθαλμού. Ταυτόχρονα δημιουργείται ένα καινοτόμο περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας με τη βοήθεια κινουμένων σχεδίων (Gamified VR), το οποίο όντας ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά, είναι απόλυτα φιλικό και διασκεδαστικό για τους μικρούς ασθενείς, με βασικό πλεονέκτημα ότι βοηθά καταλυτικά στην εστίαση σε συγκεκριμένα σημεία, ώστε να εξεταστεί σωστά και αξιόπιστα ο κάθε οφθαλμός.

H εικονική πραγματικότητα αναπτύσσει μια πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα και βελτιώνει τη συνεργασία των παιδιών, ελαχιστοποιώντας το άγχος ή τον φόβο τους. Παράλληλα, ο ιατρός εξετάζει πιθανές παθήσεις και οφθαλμικές καταστάσεις, όπως ο στραβισμός και η ανισοκορία. Οι κινήσεις των ματιών καταγράφονται αναλυτικά από τους οφθαλμικούς ιχνηλάτες (eye trackers) και οι μετρήσεις εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο (real time) στην οθόνη (display) του ιατρού. Με αυτόν τον τρόπο, ο οφθαλμίατρος διαθέτει ένα υπερβολικά αξιόπιστο εργαλείο που τον υποστηρίζει στη διάγνωση, καθώς καταγράφει και αποθηκεύει τα δεδομένα της κλινικής εξέτασης για πιθανές συγκρίσεις με προηγούμενες ή επόμενες επισκέψεις (ιστορικό).

Αξίζει να σημειωθεί πως μια συμπληρωματική εφαρμογή για κινητά, το “teleKORI”, έρχεται να πλαισιώσει το πρόγραμμα και αξιοποιεί τους eye tracking αλγορίθμους, επιτρέποντας όχι μόνο την απομακρυσμένη παρακολούθηση (monitoring) των ασθενών, αλλά και την ασφαλή μετάδοση ιατρικών δεδομένων σε βάσεις δεδομένων παρόχων υγειονομικής περίθαλψης.

Η ομάδα KORI ξεκίνησε ως φοιτητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και έχει ήδη συνεργαστεί με μεγάλα νοσοκομεία σε Ελλάδα και Γερμανία. Ο δικός μας χειρουργός οφθαλμίατρος κ. Λάμπρος Λαμπρογιάννης MD, MSc, PhD, FEBOpth, FEBO-SP, ειδικός στην Παιδοοφθαλμολογία, συνεργάστηκε ενεργά με την ομάδα KORI για την εξέλιξη των ειδικών αλγορίθμων και τον ποιοτικό έλεγχο των αποτελεσμάτων. Το project τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία Proof – of – Concept και όλα δείχνουν πως σύντομα θα είναι διαθέσιμο στην αγορά.

H ομάδα KORI αποτελείται αυτή τη στιγμή από έξι άτομα: δύο τελειόφοιτες φοιτήτριες της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, μια τελειόφοιτη και μια απόφοιτη φοιτήτρια Ιατρικής, καθώς και μια ειδικευόμενη Oφθαλμολογίας και μία oφθαλμίατρο. Έχει συμμετάσχει στον accelerator “Walk” του Α.Π.Θ., ενώ έχει ήδη καταφέρει να αποσπάσει διάφορες διακρίσεις, όπως την πρώτη θέση στο “NASA International Space Apps Challenge”, αλλά και στο “The Young Entrepreneurship Award” στον Διαγωνισμό “Ennovation”, που διοργανώνεται από το Κέντρο ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόσφατα, η ομάδα κέρδισε την 1η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό “Digital Campus Challenge” της φαρμακευτικής εταιρείας Bayer, καταφέρνοντας να διακριθεί ανάμεσα σε 290 ομάδες από 61 διαφορετικές χώρες, ενώ τον Δεκέμβριο που μας πέρασε εκπροσώπησε τη χώρα στο “Startup World Cup”, στο Σαν Φρανσίσκο.

Source: KORI

https://www.korieyes.com/