Η νέα, πανίσχυρη διαγνωστική πλατφόρμα Heidelberg Spectralis DNA στο Ινστιτούτο Ophthalmica

Το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica παρουσιάζει το τελευταίας γενιάς, πανίσχυρο διαγνωστικό σύστημα κορυφαίας πιστότητας & ασύγκριτης ευκρίνειας Spectralis DNA της Heidelberg Engineering, το ταχύτερο OCT υψηλής ανάλυσης στον πλανήτη, με ταυτόχρονη scanning laser αγγειογραφία & fundus imaging απαράμιλλης ποιότητας. 

spectra1

Το σύστημα Spectralis DNA αποτελεί το μοναδικό συνδυαστικό όργανο ταυτόχρονης φασματικής οπτικής τομογραφίας συνοχής (SOCT – Spectral Optical Coherence Tomography) και αγγειογραφίας (angiograghy). Είναι το ταχύτερο OCT στον κόσμο, διαθέτοντας την καινοτόμα τεχνολογία ευθυγράμμισης εικόνας ‘TruTrack Dual-Wave’ & ‘ART’ της Heidelberg Engineering.

spectralis 1

Εξαιτίας των 4 (και όχι μίας σε σχέση με τον ανταγωνισμό) ομοαξονικών πηγών φωτισμού του το αποτέλεσμα είναι να ανιχνεύει και να ευθυγραμμίζει με απόλυτη ακρίβεια, ασύγκριτη πιστότητα και απίστευτη λεπτομέρεια (85.000 A- scans ανά δευτερόλεπτο) τις δομές του αμφιβληστροειδή. Δυναμικές ικανότητες μοντέλου 3D δημιουργούν λεπτομερείς τρισδιάστατες θεάσεις. 

spectralis 2

Η πλατφόρμα Spectralis DNA του Ινστιτούτου Ophthalmica είναι η μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα και παρέχει μια πλήρη αλληλουχία διαγνωστικών εργαλείων (modules) για να ταιριάζουν στις νέες μεγάλου εύρους θεραπευτικές τεχνικές του αμφιβληστροειδή, της ωχράς κηλίδας και όχι μόνο:

Multicolor module:

spectralis 3

Η καινοτόμα τεχνολογία Multicolor χρησιμοποιεί ταυτόχρονα 3 μήκη κύματος laser για να παρέχει διαγνωστικές εικόνες με λεπτομερείς δομές σε διαφορετικά βάθη του αμφιβληστροειδή. Το συγκεκριμένο module είναι σε θέση να χαρίσει φωτογραφίες πολύ υψηλής ανάλυσης, ανιχνεύοντας παθολογίες που δεν είναι ορατές με τις συνηθισμένες τεχνικές (βυθοσκόπηση ή φωτογράφηση βυθού).

Απεικονίσεις Multicolor είναι εφικτό να αποσπαστούν ακόμα και σε ασθενείς με νυσταγμό ή καταρράκτη. Το Multicolor module συνδυαστικά με το ταχύτατο OCT φέρνει μια νέα διάσταση στην οφθαλμική απεικόνιση. 

 

BluePeak module:

spectra 3

Το BluePeak module (blue laser autofluorescence) στηρίζεται σε ένα μη επεμβατικό scanning laser που σε αυτόματη φθορίωση βυθού παρέχει λεπτομερείς χαρτογραφημένες εικόνες ιχνηλάτησης συγκεντρώσεων lipofusin ως πιθανό δείκτη εξέλιξης μιας γεωγραφικής ατροφίας.

Ένας χάρτης BluePeak είναι σε θέση να ανιχνεύσει RPE ή δυσλειτουργία των φωτοϋποδοχέων σε παθήσεις του αμφιβληστροειδή, αλλά και σε περιπτώσεις κληρονομικών παθήσεων. Το ενσωματωμένο λογισμικό ‘RegionFinder‘ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για προσδιορισμό παθολογικών περιοχών και ‘λύνει’ τα χέρια σε followup ασθενών. 

 

Widefield imaging module:

spectra 4

Το Widefield imaging module, με τη βοήθεια ενός ειδικά σχεδιασμένου φακού, χαρίζει ένα εύρος πεδίου ανίχνευσης 55 μοιρών σε imaging βυθού για MultiColor, BluePeak, Ιnfrared reflectance, αγγειογραφία και OCT. Καλύπτει περιοχές που δεν είναι σε καμιά περίπτωση ορατές με ένα συμβατικό διαγνωστικό σύστημα φωτογράφησης βυθού.  

 

Ultra widefield angiography module:

spectra 7

Το Ultra widefield angiography module, με τη βοήθεια ενός ειδικά σχεδιασμένου ευρυγώνιου φακού, προσφέρει ένα πολύ μεγάλο εύρος πεδίου ανίχνευσης 102 μοιρών και είναι συμβατό με scanning laser, fluorescein & ICG αγγειογραφία.

Το Ultra widefield module είναι πολύ εύκολο στη χρήση, δίνοντας λεπτομερείς και high-contrast εικόνες και στην περιφέρεια. Η συγκεκριμένη non-contact εξέταση αναμφισβήτητα δίνει μια άλλη διάσταση στο ‘περιφερειακό’ imaging βυθου αλλά και αποτελεί παράλληλα ένα από τα εντυπωσιακότερα modules της πλούσιας φαρέτρας του Spectralis DNA

 

Anterior segment module:

spectra 5

To Anterior segment module, με τη βοήθεια ενός ειδικά σχεδιασμένου κατόπτρου που τοποθετείται κατάλληλα στην κεφαλή του Spectralis DNA, μετά από ακριβή σάρωση παρέχει υψηλής ανάλυσης εικόνες του κερατοειδή, λεπτομερείς δομές του σκληρού χιτώνα και πληροφορίες για τη γωνία του προσθίου θαλάμου και τη μορφολογία της ίριδας, υποστηρίζωντας ακριβή υπολογισμό της παχυμετρίας και όχι μόνο. 

 

OCT2 module:

spectra 6

Το OCT2 module είναι στην πραγματικότητα η επόμενη γενιά OCT. Συνδυάζει μια πολύ υψηλή συχνότητα σάρωσης στα 85.000Hz με την απαράμιλλη λειτουργία ‘TruTrack’ active eye-tracking & ‘Dual-Wave’ (τεχνολογία αυτοματοποιημένης ευθυγράμμισης εικόνας και εικονοποίηση διπλού κύματος).

Με την εικονοποίηση διπλού κύματος ‘Dual-Wave’, η σάρωση αναφοράς και ο διασταυρούμενος τομέας λαμβάνονται ταυτόχρονα, δημιουργώντας έτσι ένα ακριβές, αξιόπιστο σημείο αναφοράς για την τοποθεσία και τη διόρθωση της σάρωσης διασταυρούμενων τομέων. Το αποτέλεσμα είναι οφθαλμικές απεικονίσεις σε ένα ανώτερο επίπεδο αξιοπιστίας καθιστώντας το Spectralis DNA πολύ φιλικό σε χειριστή και ασθενή.  

 

Glaucoma module premium edition:

spectra 1

Το Glaucoma module παρέχει μια πλήρως εμπεριστατωμένη ανάλυση της κεφαλής του οπτικού νεύρου και των γαγγλιακών κυττάρων. Συνδυάζει με επιτυχία την καινοτόμα τεχνολογία Anatomic Positioning System (APS) με μια σειρά από μοναδικά patterns σάρωσης, σύμφωνα με τα πρότυπα των διαγνωστικών του γλαυκώματος.

Το Glaucoma module είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να συγκρίνει τις λήψεις των ασθενών με ένα reference database φυσιολογικών οφθαλμών και να παρέχει χαρτογραφημένες αναλύσεις ακόμα και για πολύ μικρά deviations. Η ακρίβεια του ‘AutoRescan’ έρχεται να πλαισιώσει με απόλυτη επιτυχία τα πλεονεκτήματα του module.

 

Με την εγκατάσταση διαγνωστικής πλατφόρμας Heidelberg Spectralis, όχι μόνο στη βασική μονάδα του Ινστιτούτου Ophthalmica (Βασ. Όλγας 196 & Πλούτωνος 27, Νομαρχία), αλλά και στο υποκατάστημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Αγ. Σοφίας 40), δημιουργείται το πρώτο Spectralis network στην Ελλάδα, με 2 διαγνωστικά συστήματα σε 2 διαφορετικά γεωγραφικά σημεία, για εξέταση και παρακολούθηση περιστατικών σε δικτυακό επίπεδο.