Πως θα προστατέψουμε τα μάτια μας αυτό το καλοκαίρι;

Ο ήλιος, η θάλασσα, η πισίνα είναι οι πρωταγωνιστές κάθε καλοκαιριού. Πόσο ωφέλιμοι είναι όμως αυτοί οι παράγοντες για τα μάτια μας; Όλοι πλέον γνωρίζουμε την επικινδυνότητα του ηλίου σε σχέση με τις δερματολογικές παθήσεις, ας μην ξεχνάμε όμως ότι άμεση επαφή με τον ήλιο εκτός από το δέρμα μας έχουν και τα μάτια μας.

Η διαφορά ανάμεσα σε οφθαλμικές παθήσεις και δερματικές, είναι ότι στην περίπτωση των δερματικών παθήσεων, οι επιπτώσεις είναι πιο άμεσες και εμφανείς σε σχέση με τις οφθαλμολογικές, οι οποίες παίρνουν πολύ περισσότερο χρόνο να γίνουν αντιληπτές αλλά είναι εξίσου σοβαρές.

Γυαλιά ηλίου

Τα γυαλιά ηλίου είναι ο μεγαλύτερος μας σύμμαχος απέναντι στον ήλιο. Φοράμε πάντα γυαλιά ηλίου με την ένδειξη UV 400 protection και ιδανικά με σκούρους φακούς, τα προμηθευόμαστε πάντα από επίσημα οπτικά καταστήματα για να είμαστε σίγουροι για την ποιότητά τους και δεν φοράμε ποτέ ένα ζευγάρι γυαλιών για το οποίο δεν είμαστε σίγουροι για τις προδιαγραφές του. Γυαλιά ηλίου καλό είναι να φοράει και κάθε παιδί μετά τα 5 έτη.

Πισίνες

Δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε την απουσία μικροβίων από τις πισίνες δεδομένη. Ένα μικρόβιο που μπορεί να υπάρχει σε μια φαινομενικά πεντακάθαρη πισίνα, μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση και η μόλυνση με την σειρά της σε βλάβη του κερατοειδούς. Προσπαθούμε λοιπόν να αποφύγουμε την άμεση επαφή των ματιών μας και του νερού της πισίνας. Ειδικά για τα παιδιά φροντίζουμε να φοράνε πάντα ειδικά γυαλάκια κολύμβησης τα οποία προστατεύουν χωρίς να εμποδίζουν το παιχνίδι τους.

Κολύμπι και φακοί επαφής

Πόσο ασφαλές είναι το κολύμπι φορώντας τους φακούς μας; Καθόλου θα λέγαμε. Εκτός από το συχνότερο πιθανό σενάριο της απώλειας τους, ενέχει και ο κίνδυνος του τραυματισμού, καθώς το θαλασσινό νερό που μπορεί αν έρθει σε επαφή με τους φακούς, σκληραίνει την επιφάνεια τους και εν συνεχεία τραυματίζεται το επιθήλιο (η επιφανειακή στιβάδα του κερατοειδούς) κάνοντας το μάτι, ευάλωτο σε μολύνσεις. Τα τελευταία χρόνια αντηλιακοί φακοί επαφής κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά, απορροφώντας μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για χρήση στην πόλη. Σε περίπτωση μόλυνσης επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας!

Τα βασικά συμπτώματα της μόλυνσης των ματιών είναι:

  • Κοκκίνισμα
  • Πόνος
  • Πυώδεις εκκρίσεις
  • Ευαισθησία στο φως
  • Θολή όραση

TIPS για ξέγνοιαστες ημέρες διακοπών χωρίς οφθαλμικές εκπλήξεις:

  • Αποφεύγουμε τις βουτιές με ανοιχτά μάτια
  • Δεν τρίβουμε τα μάτια μας για κανένα λόγο
  • Εφαρμόζουμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και στην περιοχή γύρω από τα μάτια
  • Προστατεύουμε τα μάτια μας από άμμο και σκόνη
  • Βάζουμε στη διατροφή μας τροφές που περιέχουν τα πολύτιμα για την υγεία των ματιών Ω3, αλλά και άφθονα φρούτα και λαχανικά
  • Σε περίπτωση ατυχήματος ή ενόχλησης επικοινωνούμε άμεσα με την ιατρό μας και δεν κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις που μπορεί να προκαλέσουν κάποια μόνιμη βλάβη

Το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας και Μικροχειρουργικής Opthalmica θα παραμείνει ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και η ομάδα μας θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε οφθαλμολογικό περιστατικό που μπορεί να προκύψει, με αμεσότητα και επαγγελματισμό.

Ευχόμαστε σε όλους καλές και ξέγνοιαστες διακοπές!