Ολοκλήρωση της δράσης «Σημεία Συνάντησης» με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Ophthalmica | Η Τέχνη και οι συλλογές των μουσείων να γίνουν περισσότερο συμπεριληπτικές σε άτομα με αναπηρία

To Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica υποστήριξε δυναμικά την καινοτόμα δράση «Σημεία Συνάντησης», που υλοποιήθηκε από την Off Stream σε συνεργασία με 10 μουσεία σε 4 πόλεις της Ελλάδας, υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού για 1 κοινό όραμα: Η Τέχνη και οι συλλογές των μουσείων να γίνουν περισσότερο συμπεριληπτικές σε άτομα με αναπηρία.

Τι είναι το project «Σημεία Συνάντησης»;

Από τις 12 Οκτωβρίου έως και τις 07 Δεκεμβρίου 2023, 10 συνεργαζόμενα μουσεία της Ελλάδας έγιναν «Σημεία συνάντησης», όπου συναντηθήκαμε γύρω από ένα επιλεγμένο έργο τέχνης και ανακαλύψαμε τα χαρακτηριστικά του, γνωρίσαμε την ιστορία της/ του δημιουργού του και μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία, συνθέσαμε συλλογικά τη δημιουργική ακουστική περιγραφή του. Η κάθε δράση κοινού, διάρκειας 75 λεπτών, απευθύνεται ισότιμα σε ενήλικα άτομα με και χωρίς αναπηρία, παρέχοντας διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα και απτικά βοηθήματα.

Οι δημιουργικές ακουστικές περιγραφές που προέκυψαν από τις δράσεις κοινού των «Σημείων συνάντησης» αποτέλεσαν, με την επιμέλεια της Off Stream και την συμβολή του καλλιτέχνη Hichem Merouche, τη βάση για μια συλλογή από συμπεριληπτικές καρτ ποστάλ. Η συλλογή διατήθεται προς πώληση στα πωλητήρια των συνεργαζόμενων μουσείων. Οι συμπεριληπτικές καρτ ποστάλ πέρα από τη συνθήκη της ισότιμης πρόσβασης σε ένα εικαστικό «πανόραμα» με αντιπροσωπευτικά έργα τέχνης από δέκα μουσεία της Ελλάδας, προσφέρουν στα συμμετέχοντα μουσεία τη δυνατότητα να επεκτείνουν την προσβασιμότητα των συλλογών τους.

Τα συνεργαζόμενα Μουσεία είναι:

MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, MOMus – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, ΕΜΣΤ | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Πινακοθήκη “Κωνσταντίνος Ξενάκης”, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.

Οι δράσεις στο Μουσείο Β&Ε Γουλανδρή και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Πινακοθήκη “Κωνσταντίνος Ξενάκης” πραγματοποιούνται με δωρεά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης” που συγχρηματοδοτούν 10 κοινωφελείς οργανισμοί.

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

Πατήστε στους παρακάτω συνδέσμους ανά συνεργαζόμενο μουσείο για την δημιουργική περιγραφή του κάθε εκθέματος. Η κάθε περιγραφή είναι αποτέλεσμα συν-δημιουργίας των συμμετεχόντων ατόμων στα «Σημεία Συνάντησης»:

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

ΕΜΣΤ | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης»

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

Source: Off Stream

https://offstream.org/