Εξεντέρωση κόγχου

Τι ακριβώς είναι η εξεντέρωση του κόγχου;

Η εξεντέρωση του οφθαλμικού κόγχου αναφέρεται στη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης (εξόρυξης) του βολβού του ματιού και των περιβαλλόντων ιστών, συμπεριλαμβανομένων των βλεφάρων (η έκταση εξαρτάται από την οφθαλμική κατάσταση), των μυών, των νεύρων και των λιπαρών ιστών που γειτνιάζουν με το μάτι.

Πότε είναι απαραίτητη η εξεντέρωση κόγχου;

Η εξεντέρωση του οφθαλμικού κόγχου είναι μια σημαντική χειρουργική επέμβαση που συνήθως πραγματοποιείται για την απομάκρυνση ενός κακοήθους όγκου που συνδέεται με τα βλέφαρα ή τις δομές γύρω ή πίσω από το μάτι και πρέπει να αφαιρεθεί ώστε να αποφευχθεί η τοπική επέκταση και / ή εξάπλωση μέσω της ροής του αίματος σε άλλα όργανα (μεταστατική εξάπλωση).

Ο βασικός λόγος για την απόφαση μιας τόσο εκτεταμένης και σοβαρής χειρουργικής επέμβασης είναι ότι όλες οι άλλες επιλογές, στις οποίες ο οφθαλμικός βολβός παραμένει άθικτος με την ελπίδα να διατηρηθεί η όραση, δεν προσφέρουν την πλήρη απομάκρυνση – αφαίρεση του όγκου, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του ασθενή.

Θεραπεία: Τι περιλαμβάνει η χειρουργική επέμβαση εξεντέρωσης του κόγχου;

Η χειρουργική επέμβαση εξεντέρωσης κόγχου διαρκεί περίπου μία ώρα και συνήθως πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Ο οφθαλμικός βολβός, οι μύες και ο λιπώδης ιστός που περιβάλλουν το μάτι, καθώς και τμήμα των βλεφάρων, αφαιρούνται. O κόγχος ανακατασκευάζεται, συνήθως με τη χρήση μοσχεύματος δέρματος μερικού πάχους που λαμβάνεται από τον μηρό. Μετεγχειρητικά, συνταγογραφείται τακτική χρήση αναλγητικών. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους την επόμενη ημέρα. Κατά την επανεξέταση, μια εβδομάδα αργότερα, αφαιρούνται οι επίδεσμοι και οι επιφανειακές ραφές του δέρματος.

Τι πρέπει να κάνω μετά τη χειρουργική επέμβαση εξεντέρωσης κόγχου;

Επειδή ο κόγχος βρίσκεται δίπλα σε κόλπους – πόρους αέρα, οι ασθενείς δεν πρέπει να φυσούν τη μύτη τους και να περιορίζουν το έντονο φτέρνισμα για 6 εβδομάδες μετά την ημέρα της επέμβασης. Αυτό θα μειώσει το ρίσκο εισόδου αέρα στον κόγχο και δευτερογενή μόλυνση. Τέλος, μώλωπες και πρήξιμο τείνουν να σταματήσουν ταχύτερα με τον ύπνο και το κεφάλι ανυψωμένο σε επιπλέον μαξιλάρια για 2 εβδομάδες.

Τι συμβαίνει μετά τη χειρουργική επέμβαση;

Η πλήρης ανάρρωση διαρκεί πολλούς μήνες. Με την επούλωση, ο κόγχος θα φαίνεται πιο κοίλος και το γειτονικό δέρμα θα δείχνει πιο σφιχτό. Προκειμένου να βελτιωθεί η αισθητική εμφάνιση, δημιουργείται μια ειδική οφθαλμική πρόθεση, σχεδιασμένη από σιλικόνη, η οποία αντικατοπτρίζει ένα συναφές μάτι. Αυτό είναι είτε προσαρμοσμένο σε ένα ζευγάρι γυαλιά, είτε μπορεί να συνδεθεί στον κόγχο με χρήση ειδικών μαγνητικών εμφυτευμάτων. Αυτές οι προθέσεις είναι πολύ προσεκτικά κατασκευασμένες από ειδικό και οδηγούν σε μια αισθητικά πολύ αποδεκτή εμφάνιση.

Όλοι οι ασθενείς χρειάζονται τακτική μετεγχειρητική κλινική παρακολούθηση έως και 5 έτη και επιπλέον μπορεί να χρειαστεί συμπληρωματική τοπική ακτινοθεραπεία ή / και χημειοθεραπεία. Αυτό θεωρείται ότι «καθαρίζει» τυχόν υπολείμματα καρκινικών κυττάρων και συστήνεται από ειδικό, έμπειρο ογκολόγο.