Ανάλυση μετώπου κύματος (wavefront)

Τεχνολογία Wavefront

Τι ακριβώς είναι η τεχνολογία Wavefront (ανάλυση μετώπου κύματος);

Εδώ και κάποια χρόνια οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία wavefront για να διορθώσουν ατμοσφαιρικές εκτροπές, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα της εικόνας που λαμβάνεται από τα τηλεσκόπια. Έτσι επιτυγχάνεται τέλεια εστίαση των αντικειμένων, αυξάνοντας την διακριτική ικανότητα του οπτικού συστήματος των τηλεσκοπίων.

Στην πραγματικότητα με την τεχνολογία wavefront τελειοποιούμε οποιοδήποτε οπτικό σύστημα, γιατί όχι και τον ανθρώπινο οφθαλμό; Αυτή η επανάσταση στον χώρο της οπτικής ουσιαστικά άλλαξε τον τρόπο εξέτασης, επέμβασης και θεραπείας.

Για παράδειγμα οι κλασικοί πίνακες οπτικής οξύτητας που χρησιμοποιούνται από τους οφθαλμιάτρους εδώ και έναν αιώνα είναι ανεπαρκείς, αφού δεν δίνουν καμιά πληροφορία για την ποιότητα της όρασης. 10/10 όραση δεν σημαίνει απαραίτητα και καλή όραση τη νύχτα ή στο ημίφως.

Η χαρτογράφηση της οπτική κυματομορφής, δηλαδή του wavefront, μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για την ποιότητα της όρασης του ατόμου και αποτυπώνει τις επιμέρους εκτροπές και ανωμαλίες, εικόνες πρωτόγνωρες.

Wavefront LASIK

Πως το LASIK συνδυάζεται με την τεχνολογία Wavefront;

Όπως ακριβώς συμβαίνει με τα δακτυλικά αποτυπώματα που είναι διαφορετικά (μοναδικά) για κάθε άνθρωπο, το ίδιο ισχύει και για τον ανθρώπινο οφθαλμό (ο καθένας διαθέτει μοναδικό ανατομικό χαρακτήρα). Ο κάθε κερατοειδής χιτώνας έχει το δικό του αποτύπωμα (στην τοπογραφία κερατοειδούς).

Η εφαρμογή της διαθλαστικής τεχνικής LASIK (conventional ή Z-LASIK με femtosecond laser) σε συνδυασμό με την τεχνολογία ανάλυσης μετώπου κύματος (ειδικός εξοπλισμός με σύστημα wavefront), επιτυγχάνει εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας για κάθε οφθαλμό.

Με την κλασική τεχνική LASIK (λαμβάνοντας υπόψη μόνο την τοπογραφία κερατοειδούς περιφερειακού συστήματος προεγχειρητικού ελέγχου), πραγματοποιείται διόρθωση και αποκατάσταση των βασικών διαθλαστικών σφαλμάτων (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός).

Το εντυπωσιακό είναι πως με την τεχνολογία ανάλυσης μετώπου κύματος (wavefront) έχουμε την δυνατότητα να διορθώσουμε και τα δευτερεύοντα διαθλαστικά σφάλματα του οπτικού συστήματος (π.χ. coma, spherical abberations, secondary astigmatism, defocus κτλ), επιτυγχάνοντας την βέλτιστη όραση. Οι εκτροπές αυτές αποτελούν το 5% εως 20% των συνολικών διαθλαστικών σφαλμάτων του ματιού και σχετίζονται άμεσα με προβλήματα, στην ποιότητα της όρασης και ιδιαίτερα στην νυχτερινή όραση.