Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (World Diabetes Day – WDD) είναι μια πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation – IDF) υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization – WHO) που συντονίστηκε το 1991, με βασικό στόχο την εμπεριστατωμένη ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις επιπλοκές που μπορεί να επιφέρει ο διαβήτης στην υγεία.
Η 14η του Νοέμβρη είναι η ημερομηνία γέννησης του Sir Frederick Banting, ο οποίος μαζί με τον Charles Best, ανακάλυψαν την ινσουλίνη το έτος 1922. Διεθνές σύμβολο της πάθησης έχει οριστεί ο μπλε κύκλος, λογότυπο που υιοθετήθηκε το 2007 και σηματοδοτεί την ενότητα της παγκόσμιας κοινότητας του διαβήτη ως απάντηση στην επιδημία.
H Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (World Diabetes Day – WDD) αποτελεί στην πραγματικότητα την μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον διαβήτη στον πλανήτη και προσεγγίζει ένα παγκόσμιο κοινό άνω του 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων σε περισσότερες από 160 χώρες. Η καμπάνια ενδυναμώνει στοχευμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση του διαβήτη ως κρίσιμου παγκόσμιου ζητήματος υγείας. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2022 είναι η Πρόσβαση στη Φροντίδα για τον Διαβήτη (Access to Diabetes Care).
#educationtoprotect #accesstodiabetescare
Σημαντικές πληροφορίες, στατιστικά στοιχεία και προβλέψεις για τον παγκόσμιο αντίκτυπο:
- 537 εκατομμύρια ενήλικες (1 στους 10) ζούσαν με διαβήτη το 2021. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 643 εκατομμύρια έως το 2030 και σε 783 εκατομμύρια έως το 2045
- Σχεδόν 1 στους 2 ενήλικες (44%) με διαβήτη παραμένει αδιάγνωστος (240 εκατομμύρια). Η πλειοψηφία έχει διαβήτη τύπου 2
- Περισσότερα από 3 στα 4 άτομα με διαβήτη ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος
- 541 εκατομμύρια ενήλικες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2
- Περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι (0 – 19 ετών) ζουν με διαβήτη τύπου 1
- Ο διαβήτης προκάλεσε 6,7 εκατομμύρια θανάτους το έτος 2021
- Ο διαβήτης ήταν υπεύθυνος για τουλάχιστον 966 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες για την υγεία το 2021 – 9% του συνόλου των παγκόσμιων δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη
- 1 στις 6 γεννήσεις (21 εκατομμύρια) επηρεάζεται από υψηλή γλυκόζη αίματος (υπεργλυκαιμία) κατά την εγκυμοσύνη
Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;
Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια ομάδα μεταβολικών νοσημάτων, όπου παρατηρούνται υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα (υπεργλυκαιμία) για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά ο οργανισμός είτε παράγει λιγότερη (ή και καθόλου ινσουλίνη), είτε χρησιμοποιεί την ινσουλίνη αναποτελεσματικά.
Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη στα κύτταρα, ώστε να μπορούν να προσλαμβάνουν και να χρησιμοποιούν τη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας. Η ανεπάρκεια ινσουλίνης δημιουργεί επιπλοκές. Αξίζει να σημειωθεί πως ο διαβήτης είναι σε θέση να επηρεάσει την όραση, προκαλώντας μια σειρά ανησυχητικών οφθαλμικών καταστάσεων.
Τι ακριβώς είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;
Μία από τις γνωστότερες οφθαλμικές παθήσεις που αφορά τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και συνδέεται με τον διαβήτη ως επιπλοκή είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Η σταθερή υπεργλυκαιμία (διαβήτης) δημιουργεί αλλοιώσεις των αγγείων του αμφιβληστροειδούς (του φωτοευαίσθητου χιτώνα στο οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού). Έτσι, τα αγγεία εκείνα στους διαβητικούς ασθενείς, μπορεί να παρουσιάσουν διαρροές (αιμορραγίες) και μικροαποφράξεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό παθολογικών νεοαγγείων. Τα νεοαγγεία δημιουργούν αιμορραγίες στο εσωτερικό του οφθαλμού. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια προοδευτική κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα, διαφορετικά οι συνέπειες για την όραση είναι σοβαρές και μπορεί να αποδειχθούν μη αναστρέψιμες.
Τα βασικά συμπτώματα της νόσου είναι: αλλεπάλληλες διακυμάνσεις στην όραση, μυωψίες (μυγάκια), φωταψίες (ενοχλητικές λάμψεις), παράξενες μαύρες κηλίδες (σκοτώματα και σκιές) σε σημεία του οπτικού μας πεδίου.
Η έκταση και το στάδιο της βλάβης ουσιαστικά ορίζει και την θεραπευτική προσέγγιση. Οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης και θεραπείας είναι: κρυοθεραπεία, φωτοπηξία με laser, ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις (ενέσεις με χρήση φαρμάκων που ονομάζονται αντι-αγγειογενετικοί παράγοντες | anti-VEGF), χειρουργική επέμβαση με την τεχνική της οπίσθιας υαλοϋδεκτομής (βιτρεκτομής).
Το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, όπως κάθε χρόνο, στηρίζει και φέτος αυτή τη συντονισμένη προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού. H πρόληψη είναι δύναμη. Η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση είναι σε θέση να θωρακίσει την οφθαλμική υγεία, αποφεύγοντας καταστροφικά σενάρια για την όραση.
Sources:
World Diabetes Day
International Diabetes Federation
World Health Organization (WHO)