Παγκόσμια Ημέρα Κερατόκωνου: Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022 | Το βιβλίο "Έχω Κερατόκωνο, τώρα...τι;" χορηγείται δωρεάν στο κοινό | Η συμβολική φωταγώγηση του Ινστιτούτου Ophthalmica

H επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica συμμετέχει δυναμικά και φέτος στη διεθνοποίηση της καμπάνιας ευαισθητοποίησης για τον Kερατόκωνο «Violet June», με την επιμέλεια και προώθηση της ελληνικής έκδοσης του πετυχημένου βιβλίου «Έχω Κερατόκωνο, τώρα…τι;», μια ιστορία μυθοπλασίας με μικρές δόσεις πραγματικότητας, που εμπνεύστηκε ο Dr Renato Ambrósio Jr. MD, PhD, IORA, Instituto de Olhos, Rio de Janeiro, Brazil.

 

Η καμπάνια πρόληψης και ενημέρωσης για τον Κερατόκωνο τρέχει παράλληλα σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως και έχει την υποστήριξη του National Keratoconus Foundation (NKCF). Mε πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Ophthalmica ξεκίνησε και στην Ελλάδα πριν έναν χρόνο.

 

Σε συνέχεια λοιπόν την επιτυχημένης πρώτης παρουσίασης της ιστορίας της μικρής Βιολέτας το 2021, ακόμη μια στοχευμένη εκστρατεία πρόληψης κορυφώνεται την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022 – Παγκόσμια Ημέρα Κερατόκωνου με μια συμβολική στο χρώμα της καμπάνιας (βιολετί) φωταγώγηση της βασικής μονάδας των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου Ophthalmica.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ημέρας, να προμηθευτούν εντελώς δωρεάν το βιβλίο «Έχω Κερατόκωνο, τώρα…τι;» από τις κεντρικές εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ophthalmica (Βασική μονάδα: Βασ. Όλγας 196 & Πλούτωνος 27 γωνία) και να ενημερωθούν αναλυτικά από το επιστημονικό προσωπικό για την οφθαλμική πάθηση.

 

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το πλήρες e-book «Έχω Κερατόκωνο, τώρα…τι;»

«…H άγνοια μπορεί να βλάψει παραπάνω και από την ίδια την ασθένεια…». Η Violet (Βιολέτα) μας περιγράφει την περιπέτειά της όπως αυτή την έζησε μέσα από τα παιδικά της μάτια. Μας ταξιδεύει στον κόσμο μιας πάθησης η οποία υπάρχει σε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, στον κόσμο του κερατόκωνου. Σε αυτό το ταξίδι υπάρχουν στιγμές στεναχώριας, στιγμές χαράς, γνωριμίες με ανθρώπους που θα διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή της, καθώς και η έμπνευση για την έναρξη μιας προσπάθειας που θα έχει ως στόχο τη σωστή ενημέρωση σχετικά με τον Kερατόκωνο. Αυτό που θα ήθελε το κοριτσάκι με τα μωβ γυαλιά να μας μείνει διαβάζοντας αυτό το βιβλίο είναι πως το τρίψιμο των ματιών είναι σε θέση να επηρεάσει την όραση…».

Βασικός στόχος του βιβλίου «Έχω Kερατόκωνο, τώρα… τι;» είναι η συνειδητοποίηση της σοβαρότητας της συγκεκριμένης οφθαλμικής νόσου. Η λεπτομερής ενημέρωση του κοινού είναι πολύ σημαντική,  ώστε οι ασθενείς και οι οικογένειές τους να είναι σε θέση να λαμβάνουν συνειδητές αποφάσεις για τη σωστή διαχείρισή της πάθησης. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση αναμφισβήτητα οδηγούν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου και των επιπλοκών της νόσου. Με σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, με την βοήθεια προηγμένου εξοπλισμού (όπως π.χ. η τεχνική της διασύνδεσης κολλαγόνου | corneal cross linking – CXL) τερματίζεται η εξέλιξη του κερατόκωνου.

«Ο Κερατόκωνος (Keratoconus) είναι μία πάθηση του κερατοειδή χιτώνα (το παράθυρο του οφθαλμού), η οποία χαρακτηρίζεται από μια σταδιακή παραμόρφωση της δομής (καμπυλότητάς) του, αποκτώντας τελικά κωνικό σχήμα. Στην περιοχή του κώνου, η λέπτυνση, ουλοποίηση και τελικά η μόνιμη θολερότητα του κερατοειδή, οδηγεί σε σημαντική μείωση της όρασης. Η διαταραχή συνήθως κάνει την εμφάνισή της σε νεαρά άτομα, επηρεάζει τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου και εξελίσσεται περίπου μέχρι τα 35 χρόνια της ζωής. Στα αρχικά στάδια ο Κερατόκωνος μπορεί να είναι ασυμπτωματικός και χαρακτηρίζεται σαν ένας προοδευτικώς εξελισσόμενος ανώμαλος αστιγματισμός που προσωρινά μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά ή ειδικούς φακούς επαφής. Στη συνέχεια όμως η πάθηση μπορεί να συνοδεύεται από σοβαρή πτώση της όρασης και αν αφεθεί ανεξέλεγκτη τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, αφού τότε οδηγούμαστε αναγκαστικά στη λύση της μεταμόσχευσης κερατοειδή (επέμβαση κερατοπλαστικής). Γενετικοί, περιβαλλοντικοί και ορμονικοί παράγοντες φαίνεται ότι συμμετέχουν στη δημιουργία του Κερατόκωνου και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισής του μεταξύ συγγενών. Έτσι, ο προληπτικός έλεγχος των συγγενών 1ου και 2ου βαθμού χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα χρήσιμος. Με τη σύγχρονη τεχνολογία, όπως η τοπογραφία (corneal topography) και η οπτική σάρωση της πρόσθιας και της οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδή, ο Κερατόκωνος μπορεί να ανιχνευθεί σε πολύ πρώιμα ασυμπτωματικά στάδια με τον έλεγχο της μεταβολής στην καμπυλότητα. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια ολιγόλεπτη εύκολη, ανώδυνη, υψηλής αξιοπιστίας διαδικασία, φιλική ακόμα και για τα παιδιά. Η πρώιμη διάγνωση, παρακολούθηση και αντιμετώπισή του αποκλείει τις οδυνηρές συνέπειες για την όραση. Στο Ινστιτούτο Ophthalmica πραγματοποιούνται έλεγχοι πρώιμης ανίχνευσης κερατόκωνου με υπερσύγχρονο, υψηλής ακρίβειας και πιστότητας εξοπλισμό. Η συγκεκριμένη εξέταση διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό. Σήμερα η πιο διαδεδομένη και ενδεδειγμένη τεχνική αντιμετώπισης του Κερατόκωνου είναι η διασύνδεση κολλαγόνου με cross linking. Το corneal cross linking έχει στόχο να εμποδίσει την επιδείνωση του Κερατόκωνου σε πρώιμα στάδια με ενδυνάμωση του κολλαγόνου στον πάσχοντα κερατοειδή. Αυτό επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη χημικών δεσμών μεταξύ των ινιδίων με εφαρμογή σταγόνων βιταμίνης Β12 (ριβοφλαβίνης) και στη συνεχεία με την έκθεση του πάσχοντος κερατοειδή σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV-A) που εκπέμπεται από ένα ειδικό σύστημα. H διαδικασία πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία (ειδικές οφθαλμικές σταγόνες), διαρκεί το πολύ 30mins και δεν απαιτεί τη νοσηλεία του ασθενή», δήλωσε ο οφθαλμίατρος χειρουργός κ. Μιλτιάδης Μπαλίδης PhD, FEBOphth, ICOphth, ειδικός στη χειρουργική κερατοειδούς και προσθίων ημιμορίων και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής (HSIOIRS).

«Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι, αφού με πρωτοβουλία της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Ophthalmica, η διεθνής καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον Κερατόκωνο (Violet June) συνεχίζει δυναμικά και αυτή τη χρονιά στην Ελλάδα. Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022 (Παγκόσμια Ημέρα Κερατοκωνου) με μια συμβολική στο χρώμα της καμπάνιας (βιολετί) φωταγώγηση της βασικής μονάδας των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου Ophthalmica (Βας. Όλγας 196 & Πλούτωνος 27 γωνία) θα προσπαθήσουμε να κορυφώσουμε την εκστρατεία ενημέρωσης.  Η πρόληψη είναι δύναμη, ειδικά για οφθαλμικές καταστάσεις όπως ο Κερατόκωνος. Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, σε συνδυασμό με την εφαρμογή σύγχρονων θεραπευτικών τεχνικών και μεθόδων, είναι σε θέση να εμποδίσουν την εξέλιξη της νόσου και να αποφευχθούν έτσι σενάρια που μπορεί να χαρακτηριστούν καταστροφικά για την όραση. Η Βιολέτα, η μικρή ηρωίδα του βιβλίου, είναι στην πραγματικότητα το τρανό παράδειγμα ορθής διαχείρισης της οφθαλμικής κατάστασης. Χαιρετίζω λοιπόν αυτή την υπέροχη προσπάθεια κι ευχαριστώ από καρδιάς τη συντακτική ομάδα του Ινστιτούτου Ophthalmica που επιμελήθηκε της Ελληνικής Έκδοσης. Θα βοηθήσει σημαντικά στην πληροφόρηση των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας. Ευχαριστίες και σε όλους τους χορηγούς – υποστηρικτές, αφού από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν αυτήν την στοχευμένη προσπάθεια. Αναμφισβήτητα συνεχίζουμε δυναμικά την εκστρατεία εμπεριστατωμένης ενημέρωσης του κοινού παρέχοντας το βιβλίο, στο πλαίσιο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του στρατηγικού μας σχεδιασμού, πόσο μάλλον όταν έχουμε σύμμαχο το National Keratoconus Foundation», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ophthalmica, κ. Περικλής Μαρκούσης MSc.

Για την έκδοση του βιβλίου «Έχω Κερατόκωνο, τώρα… τι;», που πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του oφθαλμιάτρου χειρουργού Μίλτιάδη Μπαλίδη PhD, FEBOphth, ICOphth, ειδικού στη χειρουργική κερατοειδούς & προσθίων ημιμορίων, εργάστηκαν οι οφθαλμίατροι χειρουργοί Penelope de Politis MD και Γεώργιος Σιδηρόπουλος MD, FEBOphth στη μετάφραση και ο ειδικευόμενος οφθαλμίατρος Αχιλλέας Ράσογλου στον τελικό έλεγχο. Την επιμέλεια της έκδοσης είχαν η Μαρία Τριανταφυλλίδου, Αρχιτέκτων – Μουσειολόγος και ο oφθαλμίατρος χειρουργός Πέτρος Ράσογλου MD, PhD, επίτημος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών & Διαθλαστικής Χειρουργικής.

        

Ευχαριστούμε ολόψυχα τον δημιουργό της καμπάνιας, οφθαλμίατρο χειρουργό Dr Renato Ambrósio Jr. MD, PhD, IORA για την εμπιστοσύνη και την πολύτιμη συμβουλευτική του.