Previous slide
Next slide

Αποκτήστε καθαρή όραση

Aντιμετωπίστε χειρουργικά τον καταρράκτη και την πρεσβυωπία με ειδικούς ενδοφακούς. Εμπιστευθείτε το εξειδικευμένο τμήμα του Ινστιτούτου
Ophthalmica

Αλλάξτε τη Ζωή σας!

Απαλλαγείτε από το θολό τοπίο. Ενημερωθείτε για τους προηγμένους ενδοφθάλμιους φακούς (ενδοφακούς) και αντιμετωπίστε ταυτόχρονα Kαταρράκτη και Πρεσβυωπία .

Διαβάστε εύκολα περιεχόμενο στο κινητό σας τηλέφωνο

Νιώστε άνεση στις καθημερινές σας δραστηριότητες

Πυροδοτήστε την παραγωγικότητα στην εργασία σας

Απολαύστε κάθε στιγμή

Καταρράκτης και Πρεσβυωπία

Τι είναι ο καταρράκτης;

Ο καταρράκτης είναι μία από τις πιο συχνές οφθαλμικές παθήσεις, η οποία εκδηλώνεται με τη γήρανση. Πρόκειται για τη θόλωση του φυσικού, κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού (πίσω από την ίριδα). Με την πάροδο των ετών, ο κρυσταλλοειδής φακός χάνει την αρχική του σύσταση - διαύγεια και θολώνει, με αποτέλεσμα να θολώνει αναπόφευκτα και η όραση. Ο μέσος όρος ηλικίας όπου ο καταρράκτης επηρεάζει σημαντικά την όραση είναι 65 έως 70 έτη, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι εφικτό να εμφανιστεί νωρίτερα ή αργότερα.

Συμπτώματα του Καταρράκτη

Τα κυριότερα συμπτώματα του καταρράκτη είναι: θολή και θαμπή όραση, εξασθενημένη αντίληψη των χρωμάτων (ξεθώριασμα), ελάττωση της ευαισθησίας της αντίθεσης, λάμψεις ή αντανακλάσεις γύρω από αντικείμενα

Χειρουργική Αντιμετώπιση του Καταρράκτη

H μόνη αποτελεσματική αντιμετώπιση του καταρράκτη είναι η χειρουργική επέμβαση. Η περισσότερο διαδεδομένη χειρουργική τεχνική αφαίρεσης καταρράκτη είναι η φακοθρυψία με υπερήχους, χωρίς γενική αναισθησία και νοσηλεία του υποψηφίου. Η συγκεκριμένη επέμβαση είναι ρουτίνας και διαρκεί περίπου 15 - 20 λεπτά ανά οφθαλμό (καθαρός χειρουργικός χρόνος), κατά την οποία ο θολός κρυσταλλοειδής (φυσικός) φακός του ματιού κατακερματίζεται (καταστρέφεται), αναρροφάται και την θέση του παίρνει ένας τεχνητός ενδοφθάλμιος φακός που ονομάζεται ενδοφακός (εμφύτευμα).

Πρεσβυωπία

H πρεσβυωπία απασχολεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και μπορεί να αποτελεί τον λόγο που κάποιος -α μπορεί να φορέσει γυαλιά για πρώτη φορά στη ζωή του. Με την πάροδο των ετών, ο κρυσταλλοειδής, φυσικός φακός του ματιού χάνει την ελαστικότητά του με αποτέλεσμα την αλλοίωση προσαρμοστικότητάς και ικανότητας εστίασης σε κοντινά αντικείμενα. Η επέμβαση με ένθεση και εμφύτευση πολυεστιακού ενδοφακού, τις περισσότερες φορές συνδυαστικά με την χειρουργική αφαίρεση του καταρράκτη, αποτελεί σήμερα μια επιτυχημένη και πολύ δημοφιλή μέθοδο.

Τα βήματα της Επέμβασης Καταρράκτη (Φακοθρυψία)

Βήμα 1

Με την εκκίνηση ο ασθενής μυδριάζεται (διαστολή κόρης) και γίνονται 2 μικροσκοπικές τομές στον κερατοειδή, οι οποίες επιτρέπουν την είσοδο των χειρουργικών εργαλείων.

Βήμα 2

Το αμέσως επόμενο στάδιο είναι η διαδικασία της καψουλόρηξης, όπου αφαιρείται με μεγάλη προσοχή το πρόσθιο περιφάκιο (μεμβράνη - ασκός - κάψουλα προστασίας του φυσικού φακού) με ένα κυκλικό άνοιγμα. Έπειτα, διαχωρίζεται ο φλοιός και ο πυρήνας του κρυσταλλοειδούς φακού από την κάψουλα με έγχυση ορού (φαινόμενο υδροδιαχωρισμού).

Βήμα 3

Ακολουθεί ουσιαστικά η φακοθρυψία, δηλαδή ο θρυμματισμός του πυρήνα του φυσικού φακού με ειδικό στυλεό (probe) υπερήχων και ειδικό μηχάνημα. Τα κομματάκια και υπολείμματα του θρυμματισμένου φακού αναρροφώνται (πλύση και αναρρόφηση).

Βήμα 4

Η επέμβαση ολοκληρώνεται με την ένθεση του τεχνητού (συνθετικού από ακρυλικό) ενδοφακού στο άδειο περιφάκιο (η οπίσθια κάψουλα παραμένει ως έχει). Η επιλογή του ενδοφθάλμιου φακού προκύπτει από την διαγνωστική εξέταση της βιομετρίας προεγχειρητικά.

Ενδοφθάλμιοι φακοί (Ενδοφακοί)

Ενδοφακοί εκτεταμένου βάθους εστίασης (eDOF: Extended Depth of Focus IOLs)

Premium ενδοφακοί νέας γενιάς που επιτρέπουν μακρινή όραση (π.χ. οδήγηση), ενδιάμεση όραση (ανάγνωση αντικειμένων σε ράφι super market) και κοντινή όραση μέχρι όμως ένα σημείο (συνήθως για 40 - 50cm) (π.χ. ράψιμο) σε συνθήκες καλού φωτισμού. Ένας φακός eDOF δημιουργεί ένα μόνο επίμηκες εστιακό σημείο για να επιτύχει το ευρύ αυτό φάσμα εστιακών αποστάσεων (όχι ενοχλήσεις σε νυχτερινή οδήγηση, χωρίς αντανακλάσεις και φωτοστέφανα).

Πολυεστιακοί ενδοφακοί (Multifocal IOLs)

Premium ενδοφακοί που προσφέρουν τη δυνατότητα εστίασης σε όλες τις αποστάσεις (μακριά, ενδιάμεσα, κοντά) για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας. Η λειτουργικότητά τους βασίζεται στη φιλοσοφία των πολυεστιακών φακών επαφής που χωρίζουν το οπτικό τους τμήμα σε ειδικές ζώνες, συνήθως ομόκεντρες. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος θα προσαρμοστεί και θα «μάθει» να επιλέγει την κατάλληλη εστίαση στο αντικείμενο (απόσταση) που ο ασθενής επιθυμεί. Τι περισσότερες φορές υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής (καμπύλη εκμάθησης). Ο ασθενής δεν χρειάζεται γυαλιά μετεγχειρητικά. Επιπρόσθετα, υπάρχουν και οι Πολυεστιακοί τορικοί ενδοφακοί (Multifocal Toric IOLs), οι οποίοι εκτός από την δυνατότητα εστίασης σε όλες τις αποστάσεις προβλέπουν και την διόρθωση του αστιγματισμού.»

Toric

Τορικοί ενδοφακοί (Toric IOLs)

Premium ενδοφακοί που επιτρέπουν την εστίαση μόνο σε ένα σημείο (μακριά) κι εξυπηρετούν την μακρινή όραση, αντιμετωπίζοντας παράλληλα και τον αστιγματισμό. H ένθεσή τους πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένες μοίρες, ώστε να προβλεφθεί ο άξονας του αστιγματισμού.

Εκτεταμένοι μονοεστιακοί ενδοφακοί (Extended monofocal IOLs)

Premium ενδοφακοί που επιτρέπουν την εστίαση μακριά κι έως ένα σημείο ενδιάμεσα. Ο ασθενής μετεγχειρητικά θα χρειαστεί πρεσβυωπικά γυαλιά και κοντινές αποστάσεις.

Μονοεστιακοί ενδοφακοί (Monofocal IOLs)

Οι παραδοσιακοί (και πιο δημοφιλείς) ενδοφακοί που επιτρέπουν την εστίαση μόνο σε ένα σημείο (μακριά) κι εξυπηρετούν ξεκάθαρα την μακρινή όραση. Ο ασθενής μετεγχειρητικά θα χρειαστεί γυαλιά για κοντινές ή ενδιάμεσες αποστάσεις.

Γιατί να επιλέξετε το Ινστιτούτο Ophthalmica

Υπέρτατη ασφάλεια και
άνεση

Μικροσκοπικές τομές χωρίς ράμματα

Χιλιάδες επεμβάσεις καταρράκτη στο ενεργητικό της επιστημονικής μας ομάδας

Πιστοποίηση ελέγχου ποιότητας ISO 9001:2015

Τεράστια εμπειρία στην τεχνολογία των premium ενδοφακών

Υπερσύγχρονος εξοπλισμός

Οι Εγκαταστάσεις μας

Εξοπλισμός
Ophthalmica Cataract Suite

Στα συστήματα φακοθρυψίας, η επαναστατική τεχνολογία Active Sentry διαθέτει έναν υπερβολικά ευαίσθητο ειδικό αισθητήρα μέσα στον στειλεό (probe) της φακοθρυψίας, ο οποίος είναι σε θέση να «αντιλαμβάνεται» ακαριαία (σε κλάσματα του δευτερολέπτου) τυχών μεταβολές της πίεσης στο εσωτερικό του οφθαλμού και να «αντιδρά» αστραπιαία σε παράγοντες που μπορεί να την επηρεάσουν και μάλιστα με τέτοιον τρόπο, ώστε ο πρόσθιος θάλαμος του οφθαλμού να διατηρεί σταθερά τα επιθυμητά επίπεδα ενδοφθαλμιας πίεσης. Έτσι δημιουργείται ένα αξιόπιστο και σταθερότατο «περιβάλλον» για την διεξαγωγή της επέμβασης καταρράκτη, εξασφαλίζοντας υπέρτατη άνεση σε κάθε χειρουργό.

Τα υπερσύγχρονα υποσυστήματα διακίνησης υγρών Active Fluidics σε συνδυασμό με την εφαρμογή χαμηλών επιπέδων ενέργειας μα πολύ υψηλής αποτελεσματικότητας υπερήχων για το θρυμματισμό – κατακερματισμό του καταρράκτη (θολωμένου κρυσταλλοειδή φακού), εξασφαλίζουν την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του οφθαλμού που χειρουργείται. Ο ασθενής έτσι έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει πολύ πιο γρήγορα στις καθημερινές του ενασχολήσεις.

Η εξειδικευμένη Επιστημονική μας Ομάδα

Είπαν για εμάς

Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Η επέμβαση καταρράκτη θεωρείται μία από τις ασφαλέστερες χειρουργικές επεμβάσεις που εκτελούνται σήμερα.

Οι ασθενείς παρατηρούν συχνά σημαντική βελτίωση της όρασης αμέσως μετά την επέμβαση. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να προσαρμοστεί το μάτι και να βελτιωθεί η όραση.

Οι ασθενείς με μονοεστιακούς ενδοφακούς θα συνεχίσουν να φορούν γυαλιά για ορισμένες εργασίες και δραστηριότητες (σε κοντινή ή ενδιάμεση απόσταση). Αντίθετα, οι περισσότεροι από τους ασθενείς που επιλέγουν πολυεστιακούς ή EDoF ενδοφακούς, δεν χρειάζονται γυαλιά μετά την επέμβαση.

Όχι, η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και σταγόνες. Ο καθαρός διεγχειρητικός χρόνος είναι 15 – 20 λεπτά. Δεν απαιτείται νοσηλεία, πρόκειται για επέμβαση ρουτίνας.

Συνήθως, μετά από την επέμβαση, οι οφθαλμίατροι συμβουλεύουν για σύντομο χρονικό διάστημα να χαλαρώσετε και να αποφύγετε επίπονες δραστηριότητες όπως απότομο σκύψιμο ή έντονη γυμναστική, ώστε τα μάτια σας να έχουν χρόνο να ανακάμψουν.

Γενικά μπορούμε να πούμε ότι οι πολυεστιακοί ενδοφακοί απευθύνονται σε όλους τους ασθενείς πού επιθυμούν να έχουν καλή όραση σε όλες τις αποστάσεις χωρίς διορθωτικά γυαλιά. Ωστόσο, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι για αυτή τη μέθοδο, και ότι μέσω ενός λεπτομερούς προεγχειρητικού ελέγχου πρέπει να εξηγηθούν από τον χειρουργό τα υπέρ και τα κατά κάθε λύσης, ώστε να υπάρξει το καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα.

Συνεργαζόμενες Ασφαλιστικές

Επικοινώνηστε Μαζί μας
Και Αντιμετωπίστε Χειρουργικά τον Καταρράκτη
Συμπληρώστε την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος
και προγραμματίστε τον δικό σας προέγχειρητικό έλεγχο για χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη

Έχετε περισσότερες ερωτήσεις ή δεν μπορείτε να προγραμματίσετε ραντεβού την ημέρα & ώρα που σας εξυπηρετεί; Καλέστε μας στο 6974808103.