Δελτίο Τύπου - Επιστημονική εκδήλωση "O ρόλος της όρασης στην ανάπτυξη των παιδιών. Ολιστική παρέμβαση σε παιδιά με οπτική αναπηρία. Σχεδιάζουμε το μέλλον" & Νέο, πρωτοποριακό τεστ συνολικής αξιολόγησης κι εκτίμησης της οπτικής λειτουργίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ένα νέο, καινοτόμο τεστ που εκτιμά συνολικά την οπτική λειτουργία θα παρουσιαστεί στην επιστημονική εκδήλωση με θέμα "O ρόλος της όρασης στην ανάπτυξη των παιδιών. Ολιστική παρέμβαση σε παιδιά με οπτική αναπηρία. Σχεδιάζουμε το μέλλον", που διοργανώνει το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, το Σάββατο 09 Ιουνίου 2018.

Με την παρουσίαση ενός πρωτοποριακού τεστ συνολικής αξιολόγησης κι εκτίμησης της οπτικής λειτουργίας, προσεγγίζοντας τη διαγνωστική των οπτικών διαταραχών με μια τελείως διαφορετική επιστημονική ματιά, την επίδειξη του νέου επαναστατικού βοηθήματος χαμηλής όρασης eSight και την αναπαράσταση ενός βιωματικού εργαστηρίου με προσομοίωση όρασης ασθενειών σε συνδυασμό με εξειδικευμένη παρέμβαση κ.ά., θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 09 Ιουνίου 2018 στις 10:00π.μ., η επιστημονική εκδήλωση με θέμα «O ρόλος της όρασης στην ανάπτυξη των παιδιών. Ολιστική παρέμβαση σε παιδιά με οπτική αναπηρία. Σχεδιάζουμε το μέλλον», στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, Βασ. Όλγας 196 & Πλούτωνος 27 γωνία, στη Θεσσαλονίκη.

«Με την σημαντική και πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία της επιστημονικής αυτής εκδήλωσης που συντονίζουμε το Σάββατο 09 Ιουνίου 2018, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, επιθυμούμε να φέρουμε στο επίκεντρο του επιστημονικού & οφθαλμολογικού ενδιαφέροντος όλες εκείνες τις νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις ή δυνατότητες που διαθέτουμε στον τομέα της υποστήριξης παιδιών ή ενηλίκων με οπτική αναπηρία. Ο τομέας χαμηλής όρασης του Ινστιτούτου Ophthalmica είναι στην πραγματικότητα ο μοναδικός στα Βαλκάνια που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ολιστικά τα προβλήματα που σχετίζονται με την χαμηλή όραση. Η επιστημονική μας ομάδα αποτελεί σημείο αναφοράς για τη διαχείριση τέτοιου τύπου περιστατικών», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ophthalmica, κ. Μαρκούσης Περικλής MSc.

09 june

Ακολουθεί ενημερωτικό – συμβουλευτικό, ιατρικό άρθρο του οφθαλμίατρου χειρουργού κ. Κοζέη Νίκου MD, PhD, PostDoc, FEBO, FICO, MRCOphth, Ειδικό στην Παιδοφθαλμολογία & Στραβισμό, Ειδικευμένο & εξειδικευμένο στη Μεγάλη Βρετανία

Φως – Εικόνα – Οπτική Πληροφορία

NiKo Eye Test

Τα αισθητηριακά συστήματα είναι εκείνα που μας φέρνουν σε επαφή με τον κόσμο που μας περιβάλλει. Υποδέχονται συνεχώς ερεθίσματα από το περιβάλλον, τα μετατρέπουν σε βιοηλεκτρικά σήματα και στη συνέχεια τα μεταφέρουν σε ειδικές περιοχές του εγκεφάλου, ο οποίος τα κάνει εικόνες, μυρωδιές, γεύσεις, ακούσματα. Με τον τρόπο αυτό επιβιώνουμε στον κόσμο μας, τον κατανοούμε, δημιουργούμε. Το οπτικό σύστημα προσφέρει τη μερίδα του λέοντος στην εγκεφαλική πληροφόρηση (85% του συνόλου των πληροφοριών).

Όμως πως το φως γίνεται εικόνα και στη συνέχεια χρήσιμη πληροφορία προς αξιοποίηση; Με απλά λόγια, ένα μέρος του φωτός που φτάνει στην επιφάνεια της Γης, απορροφάται και το υπόλοιπο ανακλάται. Όταν αυτό που ανακλάται συναντά το μάτι μας, εκείνο το εστιάζει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Εκεί μετατρέπεται σε βιοηλεκτρικά σήματα, τα οποία μέσω των οπτικών οδών μεταφέρονται σε ποικίλους εγκεφαλικούς προορισμούς. Με τον τρόπο αυτό τροφοδοτούνται οι απαραίτητοι για την προστασία και επιβίωσή μας αντανακλαστικοί μηχανισμοί, αλλά και φλοιϊκές περιοχές που μετατρέπουν τα ηλεκτρικά σήματα σε εικόνες. Έτσι, οπτικά κατανοούμε, ερμηνεύουμε, δραστηριοποιούμαστε και προσαρμοζόμαστε σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται.

Η πάνω από 20 χρόνια επιστημονική μου συναναστροφή με παιδιά και ενήλικες με σοβαρά διαταραγμένη οπτική λειτουργία, με ποικίλες αιτιολογίες, μου δίδαξε 3 βασικά πράγματα:

  • ότι η οπτική λειτουργία δεν είναι ταυτόσημη της οπτικής οξύτητας
  • ότι η οπτική λειτουργία, επηρεάζει πολλές λειτουργίες και οπτικά καθοδηγούμενες δεξιότητες
  • ότι η οπτική λειτουργία είναι πολύ συχνά επηρεασμένη σε περιπτώσεις νευρολογικών, νευροαναπτυξιακών, συστηματικών και άλλων παθήσεων

Το NiKo Eye Test, αποτελεί μια διεθνή καινοτομία, σε ότι αφορά τη διάγνωση διαταραχών της οπτικής λειτουργίας. Το τεστ αυτό, που αποτελείται από 7 απλά βήματα, ακολουθεί τη πορεία του φωτός και την τελική του μετατροπή σε εικόνα και πληροφορία. Ελέγχει συνολικά (ολιστικά) την οπτική λειτουργία, κατατάσσει τις οπτικές παθήσεις ανάλογα με την οπτική δυσλειτουργία που προκαλούν και τις συνδέει με τη διαταραγμένη οπτική συμπεριφορά του ασθενή.

Το τεστ, που έχει ελεγχθεί η αξιοπιστία του και η εγκυρότητά του, μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε ηλικία. Η εφαρμογή του δεν απαιτεί ιδιαίτερους εξεταστικούς χώρους, χρησιμοποιεί απλά, χαμηλού κόστους και εύκολα μεταφερόμενα σταθμισμένα εργαλεία. Είναι εφικτή η εφαρμογή του και σε Χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, ενώ τα αποτελέσματά του, μπορούν να αποτελέσουν το βασικό υλικό για το σχεδιασμό εξατομικευμένων προγραμμάτων θεραπείας και αποκατάστασης.

Επιστημονικό πρόγραμμα:

10:00 – 10:30: Καλωσόρισμα & καφές

10:30 – 10:50: Οπτικές διαταραχές σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση
Κοζέης Νικόλαος MD, PhD, PostDoc, FEBO, FICO, MRCOphth – Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Εξειδικευμένος στη Μεγάλη Βρετανία

10:50 – 11:10: Νέο τεστ αξιολόγησης της οπτικής αναπηρίας
Κοζέης Νικόλαος MD, PhD, PostDoc, FEBO, FICO, MRCOphth – Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Εξειδικευμένος στη Μεγάλη Βρετανία

11:10 – 11:30: Ηλεκτροφυσιολογία της όρασης στην καθημερινή κλινική πράξη
Κουκουλά Σταυρένια MD – Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Εξειδικευθείσα στο Moorfields Eye Hospital

11:30 – 12:00: Παρουσίαση και επίδειξη του νέου επαναστατικού βοηθήματος χαμηλής όρασης eSight
Ζυγοτέγου Μαριαλένα – Οπτομέτρης

12:00 – 12:30: Διάλειμμα & καφές

12:30 – 13:30: Αξιολόγηση, εκπαίδευση & παρεμβάσεις σε βρέφη, νήπια & παιδιά με οπτική αναπηρία. Ο ρόλος του εκπαιδευτή κινητικότητας – προσανατολισμού
Καλλέ Λίνα M.Ed – Εκπαιδεύτρια κινητικότητας – προσανατολισμού & δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης

13:30 – 14:30: Βιωματικό εργαστήριο με προσομοίωση όρασης ασθενειών & εξειδικευμένη παρέμβαση
Καλλέ Λίνα M.Ed – Εκπαιδεύτρια κινητικότητας – προσανατολισμού & δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης
Ζάλιος Βαγγέλης – Ψυχίατρος/ Ψυχοθεραπευτής

14:30: Λήξη εκδήλωσης

Για περισσότερες πληροφορίες ή ερωτήσεις επικοινωνήστε με το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica στα τηλ 2310 263063, 2310 413131 και στο e-mail: info@ophthalmica.gr.