Κουκουλά Σταυρένια, MD, PhD

Κουκουλά Σταυρένια, MD, PhD

Εξειδικευμένη στην Ηλεκτροφυσιολογία της Όρασης και τα Κληρονομούμενα Νοσήματα του Αμφιβληστροειδή
Εξειδικευθείσα στο Moorfields Eye Hospital
[email protected]

Η Σταυρένια Κουκουλά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1976. Αποφοίτησε με Άριστα από το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης και συνέχισε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1995 – 2001). Ως προπτυχιακή φοιτήτρια στο 5ο έτος, πραγματοποίησε μέρος των σπουδών της, στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Cochin – St Vincent de Paul στο Παρίσι.

Από το 2003 μέχρι το 2006 εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Οφθαλμικών Παθήσεων (ΕΛΚΕΘΟΠ) και απέκτησε μεγάλη εμπειρία στον τομέα της Οφθαλμολογικής έρευνας, της Διαθλαστικής χειρουργικής και του Γλαυκώματος. Ανακηρύχτηκε διδάκτορας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με διατριβή που αφορούσε τις διαταραχές στη βιοχημεία και την οπισθοβόλβια αιμοδυναμική στο Γλαύκωμα και το αποφολιδωτικό σύνδρομο.

Ειδικεύτηκε στην Οφθαλμολογία στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική κλινική του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης από το 2006 ως το 2010 με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Παθολογία του Αμφιβληστροειδή. Κατόπιν εργάστηκε στο ιατρείο παθολογίας και χειρουργικής αποκατάστασης του αμφιβληστροειδή και της Ωχράς “RETINA” (2010 – 2012).

Εξειδικεύτηκε στην Hλεκτροφυσιολογία της Όρασης και τις Γενετικές παθήσεις του αμφιβληστροειδή στο παγκοσμίου φήμης Moorfields Eye Hospital του Λονδίνου (2012 – 2013). Από το 2013 είναι συνεργάτης της οφθαλμολογικής Mονάδας Hμερήσιας Nοσηλείας (MHN) Ophthalmica και υπεύθυνη του τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας της Όρασης για ενήλικες και παιδιά, καθώς και του τμήματος Γενετικών παθήσεων του Αμφιβληστροειδή. Με δική της συμμετοχή και πρωτοβουλία έχει σχηματιστεί  η ομάδα υποστήριξης και φροντίδας ατόμων με χαμηλή όραση και όραμα της είναι να καταφέρει να βοηθήσει τα άτομα με σημαντική δυσκολία στην όραση να ζουν μια ισότιμη και αυτόνομη ζωή.

Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως προσκεκλημένη ομιλήτρια πάνω στο εξειδικευμένο αντικείμενο της αλλά και με παρουσιάσεις εργασιών της. Εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχει συμμετάσχει επίσης στη συγγραφή και μετάφραση οφθαλμολογικών βιβλίων. Είναι μέλος πολλών οφθαλμολογικών εταιρειών μεταξύ των οποίων η Διεθνής εταιρεία Ηλεκτροφυσιολογίας της Όρασης (International Society of Clinical Electrophysiology of Vision, ISCEV).