Η Ελληνική Σχολή Σκύλων - Οδηγών Τυφλών 'Λάρα' στο Ινστιτούτο Ophthalmica

Στις 09 και 10 Απριλίου η Ελληνική Σχολή Σκύλων - Οδηγών Τυφλών 'Λάρα' ('Lara' Guide Dog School) βρισκόταν στο International Dog Festival 2016 στη Δ.Ε.Θ. Η μεταφορά της σχολής στη Θεσσαλονίκη ήταν χορηγία του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica.

Η Σχολή ‘Λάρα’ φιλοξενήθηκε στο περίπτερο 13 (Ζω.Ε.Σ. – Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων) της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Εκεί βρισκόταν η ομάδα της Θεσσαλονίκης ‘Λαράκια του Βορρά’ και οι 2 σκύλοι – οδηγοί ‘Diamond’ και ‘May’, που επισκέφτηκαν και τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ophthalmica. Η Σχολή Σκύλων – Οδηγών Τυφλών ‘Λάρα’ (‘Lara’ Guide Dog School) υποστηρίζεται από την Royal Canis Hellas, μεγάλο χορηγό της έκθεσης.

lara7

Τι ακριβώς είναι οι σκύλοι – οδηγοί τυφλών;

Οι σκύλοι – οδηγοί τυφλών είναι άριστα εκπαιδευμένοι προκειμένου να καθοδηγούν άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης, παντού και με ασφάλεια. Οι σκύλοι – οδηγοί επιλέγονται από προγράμματα επιλεκτικής εκτροφής. Κοινωνικοποιούνται κι εκπαιδεύονται με θετικό τρόπο για περίπου ενάμιση έτος. Έπειτα, συνεκπαιδεύονται με έναν χειριστή που έχει αξιολογηθεί από τη Σχολή ‘Λάρα’ κι έχει κριθεί κατάλληλος για να συνεργαστεί με έναν σκύλο – οδηγό.

lara logo

To έργο της Σχολής

Έχοντας σαν αρχές την προάσπιση της ίσης μεταχείρισης, και την υποστήριξη της αυτόνομης διαβίωσης και της καθολικής πρόσβασης στα κοινά όλων των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία, σε συνάρτηση με τη αγάπη και το σεβασμό προς τα ζώα, κύριο έργο της Σχολής ‘Λάρα’ είναι να εκπαιδεύει και να παρέχει σκύλους – οδηγούς σε άτομα με ολική ή μερική απώλεια όρασης εντελώς δωρεάν.

Το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica στηρίζει ολόψυχα αυτή την προσπάθεια και εύχεται στην ομάδα καλές επιτυχίες. 

Δείτε το φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη της ομάδας στη Θεσσαλονίκη:

lara1

lara2

lara6

lara3

lara4

lara5