Οι χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση ενδοφθάλμιων όγκων, με την τεχνική της οφθαλμικής βραχυθεραπείας και χρήση ραδιενεργούς πλάκας ρουθηνίου είναι γεγονός και στη Βόρεια Ελλάδα

Η καινοτόμα μέθοδος για τη θεραπεία ενδοφθάλμιου όγκου (οφθαλμικού μελανώματος), γνωστή ως βραχυθεραπεία με ραδιενεργή πλάκα ρουθηνίου, εφαρμόζεται πια με επιτυχία και στην Βόρεια Ελλάδα. Η συγκεκριμένη τεχνική αποτελεί παγκοσμίως την πιο διαδεδομένη συντηρητική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του οφθαλμικού μελανώματος. Οι εξειδικευμένοι οφθαλμίατροι χειρουργοί κ.κ. Έφη Παυλίδου MD και Σόλων Αστεριάδης MD, FRCS ολοκλήρωσαν με επιτυχία αυτή την υψηλού βαθμού δυσκολίας χειρουργική επέμβαση, πριν λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.

asteriadis pavlidou melanoma

Οφθαλμικό μελάνωμα ονομάζεται ο πλέον διαδεδομένος ενδοφθάλμιος όγκος. Στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται σε έναν οφθαλμό και εντοπίζεται στον χοριοειδή χιτώνα, το ακτινωτό σώμα ή την ίριδα. Ένα τέτοιου τύπου εύρημα, μετά από την κλινική εξέταση του οφθαλμού κι εφόσον χαρακτηριστεί κακοήθες, απαιτεί μια σειρά από απεικονιστικές εξετάσεις όπως φωτογράφηση βυθού, φλουοροαγγειογραφία, οπτική τομογραφία συνοχής, οφθαλμική υπερηχογραφία,

Ένα οφθαλμικό μελάνωμα μπορεί να είναι ασυμπτωματικό, ωστόσο επειδή θεωρείται όγκος υψηλής κακοήθειας, είναι υποχρεωτική η στενή παρακολούθηση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όχι μόνο για τυχών μεταβολές στο μέγεθος ή την υφή του σπίλου, αλλά και για κίνδυνο μεταστάσεων.

Οι θεραπείες για την αντιμετώπιση των κακοήθων ενδοφθάλμιων όγκων διακρίνονται σε 2 κατηγορίες, στις συντηρητικές θεραπείες και στη ριζική θεραπεία. Στις συντηρητικές τεχνικές σκοπός των παρεμβάσεων είναι ο ασθενής να διατηρήσει το βολβό του οφθαλμού με την καλύτερη δυνατή όραση. Στην ριζική θεραπεία αφαιρείται ολόκληρος ο οφθαλμικός βολβός και στις περισσότερες των περιπτώσεων αντικαθίσταται από τεχνητά μέσα.

Στην τεχνική της βραχυθεραπείας πραγματοποιείται η συρραφή μιας ραδιενεργούς πλάκας ρουθηνίου στο σκληρό χιτώνα του οφθαλμού. Αυτή η πλάκα τοποθετείται σε κοντινή απόσταση από τον σπίλο (περίπου ένα χιλιοστό από το σημείο της βλάβης) και παραμένει σε επαφή με το μάτι για λίγα 24ωρα, με στόχο η ακτινοβολία τύπου-β που εκπέμπει να προκαλέσει ράδιο-νέκρωση στον όγκο, χωρίς να επηρεάζονται ή να ακτινοβολούνται άλλοι σημαντικοί για την όραση οφθαλμικοί ιστοί, όπως το οπτικό νεύρο και η ωχρά κηλίδα.

Η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση για την ένθεση της ραδιενεργού πλάκας πραγματοποιείται μόνο με γενική αναισθησία. Η αφαίρεση της πλάκας γίνεται και πάλι χειρουργικά αλλά η διαδικασία είναι πολύ πιο σύντομη.

Οι ραδιενεργές πλάκες ρουθηνίου που χρησιμοποιούνται στην μέθοδο της βραχυθεραπείας είναι κατασκευασμένες να εκπέμπουν ακτινοβολία τύπου-β η οποία περιορίζεται σε ένα εύρος 5 χιλιοστών μπροστά από αυτές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν ακτινοβολείται το υπόλοιπο σώμα, παρά μόνο συγκεκριμένοι οφθαλμικοί ιστοί στους οποίους έχει εντοπιστεί η βλάβη του μελανώματος. Αυτός είναι και ο λόγος που καθιστά τη συγκεκριμένη τεχνική τόσο πετυχημένη.

melanoma_5e