Υπόσφαγμα

Υπόσφαγμα

Τι είναι;

Τι ακριβώς είναι το υπόσφαγμα;

Η ξαφνική εμφάνιση μιας έντονης ευθρότητας στο φυσιολογικά λευκό τμήμα του οφθαλμού, χωρίς συνήθως άλλα συνοδά συμπτώματα, μας κάνει πολλές φορές να ανησυχήσουμε. Αυτή η έντονη ερυθρότητα ονομάζεται υπόσφαγμα (hyposphagma) και οφείλεται σε αιμορραγία κάτω από τον επιπεφυκότα. Το ‘παράξενο’ είναι πως παρά την αποκρουστική του εμφάνιση είναι απολύτως αβλαβής για το μάτι. Το αίμα καθίσταται ορατό επειδή ο ιστός που καλύπτει το λευκό μέρος του ματιού, δηλαδή ο βολβικός επιπεφυκότας, είναι διαφανής και η συλλογή αίματος που δημιουργείται κάτω από αυτόν διακρίνεται καθαρά.

Βασικά αίτια και αντιμετώπιση

Που οφείλεται;

Το υπόσφαγμα εξαιτίας της αντιαισθητικής όψης του τρομάζει τον ασθενή, όμως δεν επηρεάζει την όραση. Εμφανίζεται εντελώς ξαφνικά, δεν οφείλεται σε κάποια ασθένεια και γι’ αυτό δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Τα κυριότερα αίτια είναι:

  • δυνατός βήχας
  • έντονη σωματική άσκηση και καταπόνηση
  • σήκωμα μεγάλου βάρους
  • εμετός

Πως αντιμετωπίζεται;

Γενικά δεν απαιτείται χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ή άλλη τοπική θεραπεία. Φυσιολογικά, σε δύο με τρεις εβδομάδες, το σύμπτωμα θα έχει εξαφανιστεί (απορροφάται) και ο οφθαλμός θα καθαρίσει. Τέλος στις περιπτώσεις υποτροπιαζόντων υποσφαγμάτων προτείνεται ένας γενικότερος καρδιαγγειακός και αιματολογικός έλεγχος.