Δελτίο Τύπου: Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οφθαλμικής πρόληψης. Εκκίνηση με την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος (10 - 16 Μαρ 2024)

Ο Όμιλος Sanoptis, με τις Ιδιωτικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, LaserVision στην Αθήνα και Ophthlamica στη Θεσσαλονίκη, που ανήκουν στο δίκτυό του στην Ελλάδα, αναλαμβάνει την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ευαισθητοποίησης του κοινού για το 2024, για την πρόληψη και προαγωγή της οφθαλμικής υγείας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκινά τον Μάρτιο 2024, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος (10 έως 16 Μαρτίου) και αποτελεί μία οργανωμένη και μακροπρόθεσμη καμπάνια πρόληψης οφθαλμολογικών παθήσεων.

Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 11 έως και την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024, θα παρέχεται ειδική προνομιακή προσφορά προληπτικού ελέγχου γλαυκώματος στην προνομιακή τιμή των 80€, η οποία θα περιλαμβάνει Tονομέτρηση (μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης), Τομογραφία συνοχής (OCT) οπτικού νεύρου και κλινική εκτίμηση από οφθαλμίατρο.

Επιπλέον, το Σάββατο 16 Μαρτίου 2024, με την κορύφωση της εβδομαδιαίας καμπάνιας ευαισθητοποίησης για το Γλαύκωμα, στο Ινστιτούτο Ophthalmica στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν δωρεάν εξετάσεις τονομέτρησης,

Όλες οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού και βάσει διαθεσιμότητας. Χρήσιμες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους, σχετικά με τη διαδικασία προγραμματισμού των προληπτικών εξετάσεων γλαυκώματος, είναι διαθέσιμες στα επίσημα sites των δύο μονάδων, LaserVision (https://www.laservision.gr/) και Ophthalmica (https://www.ophthalmica.gr/).

Η παραπάνω πρωτοβουλία αποτελεί μόνο έναν από τους άξονες της ευρύτερης καμπάνιας ευαισθητοποίησης του Ομίλου Sanoptis για την αξία του προληπτικού ελέγχου στην οφθαλμολογία, αφού θα ακολουθήσουν κι άλλες στοχευμένες δράσεις με προνομιακά πακέτα μαζικών οφθαλμολογικών ελέγχων (check ups) και ειδικών διαγνωστικών εξετάσεων, ενημερώσεις του κοινού με διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα – σεμινάρια και Live Q&As σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Αφορμή ξανά κατά τη διάρκεια του έτους, μεταξύ άλλων σημαντικές ημερομηνίες όπως η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου), η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης – κατά της τύφλωσης (10 Οκτωβρίου), η Παγκόσμια Ημέρα Κερατόκωνου (10 Νοεμβρίου) και η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).

Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια, που θα διαρκέσει όλο το 2024 με στόχο να  ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Πρωταρχικός στόχος του Ομίλου Sanoptis με την εν λόγω συντονισμένη εκστρατεία είναι να τονιστεί η τεράστια σημασία των τακτικών οφθαλμολογικών ελέγχων για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση σοβαρών οφθαλμολογικών παθήσεων, οι οποίες στην περίπτωση που παραμείνουν αδιάγνωστες, είναι σε θέση πιθανά να οδηγήσουν σε μερική ή ολική απώλεια όρασης. Επιπλέον, κρίνεται εξαιρετικά σημαντικό να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τον προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο (check up), καθώς και να αναδειχθεί η έννοια της τακτικής επίσκεψης στον οφθαλμίατρο.

Ο Όμιλος Sanoptis, έχοντας θέσει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως αναπόσπαστο κομμάτι του στρατηγικού σχεδιασμού, θα υλοποιεί στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν την πρόσβαση συνανθρώπων μας σε υπηρεσίες οφθαλμικής υγείας και θα παροτρύνουν την πρόληψη.

«Η οφθαλμική υγεία είναι ζωτικής σημασίας. Η πρόληψη είναι το κλειδί για την προστασία και τη θωράκιση της όρασης. Μέσα από τη συγκεκριμένη δυναμική εκστρατεία δεσμευόμαστε να ενδυναμώσουμε τη σημασία των τακτικών ελέγχων για την έγκαιρη διάγνωση «ύπουλων» οφθαλμικών παθήσεων που μπορεί δυνητικά να οδηγήσουν σε μερική ή ολική απώλεια όρασης» δήλωσε η κα Irmi Huber, Country Manager Greece του Ομίλου Sanoptis.

Περισσότερες πληροφορίες για το Γλαύκωμα:

Το Γλαύκωμα είναι μια σοβαρή πάθηση του οφθαλμού, ευρέως διαδεδομένο και ως ο σιωπηλός «κλέφτης» της όρασης (σε πρώιμα στάδια μπορεί να μην εμφανίζει συμπτωματολογία), που αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να αποδειχθεί μια μη αναστρέψιμη κατάσταση και να έχει τραγικές συνέπειες για την όραση. Προκαλείται κυρίως από την αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, είτε αυξημένης παραγωγής του υδατοειδούς υγρού, δηλαδή του υγρού που παράγεται συνεχώς από το μάτι, είτε λόγω μειωμένης αποχέτευσής του.

Η υψηλή ενδοφθάλμια πίεση καταστρέφει προοδευτικά το οπτικό νεύρο. Αξίζει να αναφερθεί πως μια αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση δεν σημαίνει απαραιτήτως Γλαύκωμα εάν δεν εντοπίζεται βλάβη στο οπτικό νεύρο (η συγκεκριμένη κατάσταση ονομάζεται οφθαλμική υπερτονία).

Η κληρονομικότητα, η γήρανση, ο διαβήτης, η υπέρταση και οι οφθαλμικές φλεγμονές αναφέρονται ως προδιαθετικοί παράγοντες για το Γλαύκωμα.

Στα αρχικά του στάδια, το Γλαύκωμα μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματικό. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που η οφθαλμική πάθηση είναι τόσο ύπουλη. Κάποια βασικά συμπτώματα που μας βάζουν σε υποψίες είναι: ήπιος πόνος στα μάτια, πονοκέφαλοι, μείωση της όρασης, συχνές ναυτίες και τάσεις για εμετό, σκοτώματα (βλάβες στην περιφερκή όραση) σε πιο προχωρημένα στάδια.

Οι κυριότεροι τύποι Γλαυκώματος είναι: α. Γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας (χρόνιο απλό γλαύκωμα): Συμβαίνει όταν η γωνία μεταξύ του περιφερικού κερατοειδούς και της ίριδας είναι ανοιχτή, β. Γλαύκωμα κλειστής γωνίας (οξύ γλαύκωμα): Συμβαίνει όταν η γωνία μεταξύ του περιφερικού κερατοειδούς και της ίριδας είναι κλειστή. Επίσης, υπάρχουν και οι εξής μορφές: συγγενές Γλαύκωμα (στην πρώιμη παιδική ηλικία), Γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης, ψευδοαποφολιδωτικό και μετατραυματικό Γλαύκωμα.

Για επικοινωνία και ενημέρωση σχετικά με τις παραπάνω δράσεις:

Ophthalmica (Βασική Μονάδα: Βασ. Όλγας 196 & Πλούτωνος 27, 54655 | Παράρτημα: Αγίας Σοφίας 40, 54622, Θεσσαλονίκη)

Τηλ. 2310263063, 2310413131
E-mail: [email protected]
Site: https://www.ophthalmica.gr/

LaserVision (Αν. Τσόχα 17, 11521, Αθήνα)

Τηλ: 2112348242
E-mail: [email protected]
Site: https://www.laservision.gr/