Το Schwind Amaris 1050RS excimer laser στο Ινστιτούτο Ophthalmica

Η επένδυση σε προηγμένο και τελευταίας γενιάς εξοπλισμό αποτελεί βασική προτεραιότητα του στρατηγικού σχεδιασμού του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώνεται η αγορά του υπερσύγχρονου συστήματος διαθλαστικής χειρουργικής Schwind Amaris 1050RS, του κορυφαίου, αντικειμενικά και σύμφωνα με τις διεθνείς κριτικές excimer laser, αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Νέοι ορίζοντες ανοίγονται στις διαθλαστικές επεμβάσεις με laser, με ένα μηχάνημα που μπορεί και «σκέφτεται» δυνατά.

Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με Laser για τη διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) περνάνε σε άλλο επίπεδο με την αγορά του συστήματος Schwind Amaris 1050RS excimer laser.

To Amaris 1050RS χαρακτηρίζεται αντικειμενικά από όλους τους ειδικούς ως το κορυφαίο excimer laser του πλανήτη. Διαθέτει την ανώτερη συχνότητα λειτουργίας των 1050Hz με SmartPulse & SmartSurf τεχνολογία (εξελιγμένο γεωμετρικό μοντέλο που βασίζεται σε μια δομή φουλερενίου) και υποστηρίζει ταχύτητα εξάχνωσης μόλις 1,3 δευτερόλεπτα ανά διοπτρία με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιεί τον συνολικό χρόνο θεραπείας (διόρθωσης) και να μειώνει αισθητά το χρονικό διάστημα που ο ασθενής χρειάζεται να εστιάσει στο φως προσήλωσης.

Οφθαλμικός ιχνηλάτης (eye-tracker) 7 διαστάσεων

Ο ρόλος ενός οφθαλμικού ιχνηλάτη (eye-tracker) είναι να λειτουργεί ως «ραντάρ» κατά τα δευτερόλεπτα της διάρκειας της Laser θεραπείας παρακολουθώντας σταθερά τις μικρο-κινήσεις του κάθε οφθαλμού, ακόμα και σε έναν αρκετά «ανήσυχο» ή «αγχωμένο» ασθενή, ώστε να επιτυγχάνεται μια ποιοτική διαθλαστική διόρθωση διεγχειρητικά με εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.

Στο Amaris 1050RS, ένας πραγματικά πανίσχυρος οφθαλμικός ιχνηλάτης (eye-tracker) είναι σε θέση να παρακολουθεί με απίστευτη ακρίβεια 6 οφθαλμικές κινήσεις: horizontal (lateral) displacement (οριζόντια κίνηση στον άξονα X), vertical (lateral) displacement (κάθετη κίνηση στον άξονα Y), horizontal rolling (οριζόντια κύλιση), vertical rolling (κάθετη κύλιση), dynamic cyclotorsion (δυναμική κυκλοστροφή), axial displacement (κίνηση στον κατακόρυφο άξονα Z, ενώ ο ασθενής είναι ξαπλωμένος).

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στο eye-tracking του Amaris 1050RS συμβαίνει και η ενεργός συμμετοχή της διάστασης του χρόνου που ονομάζεται «time latency-free». Ο οφθαλμικός ιχνηλάτης εκτελεί στην πραγματικότητα μια ανάλυση κίνησης βασισμένη στην κάθε προηγούμενη θέση του οφθαλμού κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Μετά υπολογίζει («σκέφτεται» και προβλέπει) για όλες τις 6 προαναφερθείσες κινήσεις την τοποθέτηση του στόχου στον κερατοειδή χιτώνα κατά τη στιγμή των 2 επόμενων διαδοχικών παλμών, στοιχείο που δεν υπάρχει πουθενά στον ανταγωνισμό.

AFLA (Automatic Fluence Level Adjustment)

Με την αυτοματοποιημένη ρύθμιση επιπέδων ενέργειας εξάχνωσης ιστού και το σύστημα AFLA (Automatic Fluence Level Adjustment) επιτυγχάνεται τέλεια εξομάλυνση (smoothing) του κερατοειδή, ακόμη και στην υψηλότερη συχνότητα σμίλευσης των 1050Hz. Το ablation (εκτομή) διαχωρίζεται κάθε φορά σε δευτερόλεπτα διόρθωσης με high fluence και low fluence με πραγματικά απίστευτα αποτελέσματα. Ο διαθλαστικός χειρουργός μπορεί να αντιληφθεί την εξομάλυνση ενέργειας από τον ήχο της βολής του Laser κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

ITEC (Intelligent Thermal Effect Control)

Ένα άλλο στοιχείο που καθιστά το σύστημα Amaris 1050RS απόλυτα ήπιο και φιλικό στον κερατοειδή χιτώνα, ακόμη και στις υψηλότερες ταχύτητες σμίλευσης, είναι το ευφυές σύστημα θερμικού καταμερισμού ITEC (Intelligent Thermal Effect Control), το οποίο αποτρέπει την απότομη αύξηση θερμοκρασίας στον περιβάλλοντα κερατοειδικό ιστό. Αποφεύγεται έτσι δραστικά το θερμικό φαινόμενο, χαρίζοντας επιπλέον ποιοτικά χαρακτηριστικά στο προφίλ διόρθωσης.

Schwind CAM software

Κάθε κερατοειδής είναι μοναδικός, όπως ακριβώς ένα ανθρώπινο αποτύπωμα. Έτσι και κάθε προφίλ θεραπείας οφείλει να είναι διαφορετικό και σχεδιάζεται απόλυτα εξατομικευμένα, βάσει των απαιτήσεων και των αναγκών του κάθε διαθλαστικού υποψηφίου.

Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκε το εύχρηστο και ευέλικτο Schwind CAM software του Amaris 1050RS excimer laser. Tο συγκεκριμένο λογισμικό είναι σε θέση να επικοινωνεί δικτυακά με όλα τα περιφερειακά, διαγνωστικά συστήματα του Laser (Sirius topographer και Peramis aberrometer), λαμβάνοντας υπόψη ταχύτατα και αξιόπιστα όλες τις προεγχειρητικές μετρήσεις, τους τοπογραφικούς χάρτες και τα «αμπερομετρικά» προφίλ του εκάστοτε υποψηφίου, ελέγχοντας ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών εφαρμογών.

On-line παχυμετρία

Η δυνατότητα συνεχούς μέτρησης του πάχους του κερατοειδούς, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αναμφισβήτητα εξασφαλίζει μέγιστη ασφάλεια για κάθε διαθλαστικό χειρουργό ή χειριστή, καθώς το υπολειπόμενο κερατοειδικό στρώμα (corneal residual stroma) είναι στοιχείο υψίστης σημασίας για την επιλογή της διαθλαστικής τεχνικής.

Το Amaris 1050RS διαθέτει (προαιρετικά) ενσωματωμένη «ζωντανή» διεγχειρητική παχυμετρία κερατοειδούς (on-line pachymetry), που παρέχει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το πάχος του κερατοειδούς καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Αποθηκεύει μετρήσεις με την εκκίνηση της επέμβασης, μετά την αναδίπλωση του κερατοειδικού κρημνού (flap), κατά τη Laser θεραπεία (στάδιο εξάχνωσης) και μετά την επαναφορά του κερατοειδικού κρημνού (flap), χαρίζοντας υπέρτατη ασφάλεια και απόλυτο έλεγχο.

Schwind Μednet network

Όλα τα δεδομένα (μετρήσεις) που παράγουν οι διαγνωστικές συσκευές και το excimer laser αποθηκεύονται σε μια κεντρική μονάδα υπολογιστή (server based) και μπορούν να ανακτηθούν ή να επεξεργαστούν ταχύτατα και εύκολα από οποιονδήποτε σταθμό εργασίας (workstation PC) που έχει εγκατεστημένο το Schwind Mednet. Οι διαδικασίες απλοποιούνται ενώ εξασφαλίζεται η ασφαλής και συνεπής μεταφορά των δεδομένων, χαρίζοντας ένα ασύγκριτο work flow.

No-touch ablation (Trans PRK)

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Amaris 1050RS είναι το Transepithelial PRK (Photo Refractive Keratectomy) module. Ονομάζεται και μέθοδος No-touch, καθώς το Laser εφαρμόζεται απευθείας στον κερατοειδή, αφαιρώντας το επιθήλιο (εξωτερική στιβάδα) με απόλυτη ακρίβεια, χωρίς καμία απολύτως μηχανική χρήση χειρουργικών εργαλείων, όπως συμβαίνει στην παραδοσιακή διαδικασία απο-επιθηλιοποίησης με το κλασικό PRK.

Η τεχνική Trans PRK διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα του traditional PRK, ενώ έχει πολύ πιο μικρή διάρκεια και επιπλέον προσφέρει ταχύτερη αποκατάσταση της όρασης, μειώνοντας τις ενοχλήσεις των πρώτων 24ώρων μετά την επέμβαση, καθώς η επούλωση του επιθηλίου είναι ελαφρώς πιο γρήγορη. Εφαρμόζεται ακόμα και σε κερατοειδείς που θεωρούνται αρκετά λεπτοί με μικρή πιθανότητα υποστροφής (regression) του μετεγχειρητικού αποτελέσματος, ιδιαίτερα σε υψηλές μυωπίες.

Presbymax

Το λογισμικό Schwind CAM διαθέτει το προηγμένο προφίλ Presbymax που χρησιμοποιείται με επιτυχία και για πρεσβυωπικές διορθώσεις με excimer laser χρησιμοποιώντας 3 διαφορετικούς τύπους θεραπείας: Monocular, Hybrid και m-Monovision, χαρίζοντας ποιοτική οπτική οξύτητα σε όλες τις αποστάσεις (κοντά, ενδιάμεσα, μακριά).

Επίλογος

Με τόσα «όπλα» στην φαρέτρα του, θα έλεγε κανείς ότι το Schwind Amaris 1050RS excimer Laser «σκέφτεται» συνεχώς τον διαθλαστικό υποψήφιο, αρκεί να αναφέρουμε τέλος ότι με την εκκίνηση της θεραπείας αυξομειώνει αυτόματα την ένταση του φωτισμού, ενώ ο ασθενής είναι ξαπλωμένος, επιτυγχάνοντας μέγεθος κόρης ακριβώς ίδιο με εκείνο που σημειώθηκε στις προεγχειρητικές μετρήσεις με τα Sirius & Peramis.

Trust your eyes… ■

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το brochure του συστήματος Schwind Amaris 1050RS excimer laser