Εκτρόπιο

Τι είναι το εκτρόπιο;

Εκτρόπιο είναι η πάθηση κατά την οποία υπάρχει χαλάρωση του βλεφάρου μακριά από τον οφθαλμό και προκαλείται η συστροφή του προς τα έξω. Το εκτρόπιο του κάτω βλεφάρου είναι πολύ πιο συχνό στους ηλικιωμένους και μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το βλέφαρο, ή μέρος αυτού.

Τι προκαλεί το εκτρόπιο;

Καθώς μεγαλώνουμε, μετά τα 60 έτη της ηλικίας, οι ιστοί του κάτω βλεφάρου μπορεί να χάσουν μέρος της ελαστικότητάς τους, ενώ παράλληλα η γενικότερη χαλάρωση των τενόντων στις έσω και έξω γωνίες των βλεφάρων συμβάλουν στην αστάθεια του βλεφάρου. Αυτό επιτρέπει στο βλέφαρο να γέρνει προς τα κάτω και να στρέφεται προς τα έξω.

Τραυματισμοί των βλεφάρων και ουλές στο δέρμα του προσώπου είναι σε θέση επίσης να οδηγήσουν σε εκστροφή των βλεφάρων. Υπάρχουν πολλές αιτίες ουλών και τραυματισμών, για παράδειγμα εγκαύματα, χημικά τραύματα  και ορισμένες δερματικές παθήσεις (π.χ. μετά από έρπητα ζωστήρα ή αλλεργική δερματίτιδα).

Η πάρεση του προσωπικού νεύρου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκού τόνου του κάτω βλεφάρου, οδηγώντας έτσι σε εκτρόπιο.

Δείτε το video:

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα του εκτροπίου;

  • Ξηρότητα του οφθαλμού
  • Ερυθρότητα και πόνος
  • Ευαισθησία στον άνεμο και στο φως
  • Δακρύρροια

Επηρεάζει το εκτρόπιο την όραση;

Το εκτρόπιο του κάτω βλεφάρου έχει ως συνέπεια να αλλάζει η ανατομική σχέση βλεφάρου – οφθαλμού και επομένως το κάτω βλέφαρο δεν μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά το μάτι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια έκθεση του κερατοειδή με κίνδυνο μόλυνσής του η ακόμα και διάτρησής του οφθαλμού.

Πώς αντιμετωπίζεται το εκτρόπιο;

Η ιδανική επιλογή για τη θεραπεία του εκτροπίου είναι συνήθως μια χειρουργική επέμβαση. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει σύσφιξη των ιστών του κάτω βλεφάρου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επαναφορά του κάτω βλεφάρου στην κανονική του θέση και το απόλυτο «ταίριασμα» στο μάτι. Η συγκεκριμένη επέμβαση εκτελείται μετά από ένεση τοπικού αναισθητικού στο βλέφαρο, διαρκεί περίπου 30 λεπτά και γίνεται μέσα από μια μικρή τομή στην έξω γωνία του βλεφάρου.

Τα πιο περίπλοκα περιστατικά χρειάζονται συνήθως μια πιο συνθέτη χειρουργική αντιμετώπιση. Για παράδειγμα, εάν το εκτρόπιο έχει προκληθεί από ουλή, τότε η επέμβαση μπορεί να περιλαμβάνει ένα μόσχευμα δέρματος στο βλέφαρο.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, το μάτι είναι συνήθως κλεισμένο για μία ημέρα για να μειωθεί το οίδημα και ο ασθενής χρησιμοποιεί αντιβιοτική αλοιφή για 2 εβδομάδες. Μια επανεξέταση προγραμματίζεται σε 2 – 4 εβδομάδες, ώστε να ελεγχθεί η θέση του βλεφάρου και να αφαιρεθούν τυχών εναπομείναντα ράμματα.