Εντρόπιο

Τι είναι το εντρόπιο;

Το εντρόπιο είναι μια παθολογική κατάσταση, όπου το βλέφαρο στρέφεται προς τα μέσα (έσω), προκαλώντας ερεθισμό, ενώ μπορεί να απειλήσει και την όραση. Αυτό μπορεί να συμβεί τόσο στο άνω όσο και στο κάτω βλέφαρο, ωστόσο συχνότερα παρουσιάζεται στο κάτω βλέφαρο.

Τι προκαλεί το εντρόπιο;

Με τη γήρανση παρουσιάζονται αλλαγές στους ιστούς των βλεφάρων που είναι σε θέση να οδηγήσουν σε εντρόπιο. ΄Άλλες αιτίες ενός εντροπίου περιλαμβάνουν χημικές βλάβες, φλεγμονώδεις καταστάσεις του επιπεφυκότα ή ουλές στον επιπεφυκότα, ιδιαίτερα από κάποια μόλυνση, με αποτέλεσμα τα βλέφαρα να στρέφονται προς τα μέσα.

Δείτε το video:

Ποια είναι τα κλινικά σημεία και συμπτώματα του εντροπίου;

  • Ερεθισμός του οφθαλμικού βολβού ή αίσθηση ξένου σώματος
  • Δακρύρροια
  • Ερυθρότητα
  • Αίσθηση ξένου σώματος
  • Θόλωση της όρασης
  • Περιστροφή προς τα μέσα του ορίου των βλεφάρων, με αποτέλεσμα οι βλεφαρίδες να «τρίβονται» στο μάτι

Επηρεάζει το εντρόπιο την όραση;

Το εντρόπιο του βλεφάρου μπορεί να προκαλέσει σημαντικό κίνδυνο για την όραση του ασθενή. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το εντρόπιο μπορεί να προκαλέσει ένα επώδυνο έλκος στο πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού που είναι σε θέση να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια όρασης.

Πώς αντιμετωπίζεται το εντρόπιο;

Το κάτω βλέφαρο μπορεί να «τραβηχτεί» πίσω στην κανονική του θέση με ένα κομμάτι ταινίας, τοποθετημένη ανάμεσα στο βλέφαρο και στο μάγουλο. Αυτό είναι μόνο ένα προσωρινό μέτρο.

Η καλύτερη θεραπεία για το εντρόπιο σίγουρα είναι η χειρουργική επέμβαση. Η διαδικασία περιλαμβάνει σύσφιξη του άκρου του βλεφάρου και αποκατάσταση – επαναφορά στην κανονική του θέση. Η συγκεκριμένη επέμβαση εκτελείται μετά από ένεση τοπικού αναισθητικού στο βλέφαρο, διαρκεί περίπου 30 λεπτά και γίνεται μέσα από μια μικρή τομή στην έξω γωνία του βλεφάρου.

Τα πιο περίπλοκα περιστατικά χρειάζονται συνήθως μια πιο συνθέτη χειρουργική αντιμετώπιση. Για παράδειγμα, κάποιοι συγκεκριμένοι τύποι εντροπίου μπορεί να απαιτούν μόσχευμα ιστού από το στόμα.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, το μάτι είναι συνήθως κλεισμένο για μία ημέρα για να μειωθεί το οίδημα και ο ασθενής χρησιμοποιεί αντιβιοτική αλοιφή για 2 εβδομάδες. Μια επανεξέταση προγραμματίζεται σε 2 – 4 εβδομάδες, ώστε να ελεγχθεί η θέση του βλεφάρου και να αφαιρεθούν τυχών εναπομείναντα ράμματα.