Πτώση Βλεφάρου (Βλεφαρόπτωση)

Τι είναι η βλεφαρόπτωση;

Βλεφαρόπτωση είναι η ονομασία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πτώση του άνω βλεφάρου, η οποία μπορεί να εμφανιστεί στο 1 ή και στα 2 μάτια.

Δείτε το video:

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η πτώση του άνω βλεφάρου είναι σε θέση να προκαλέσει αισθητικό πρόβλημα. Επίσης μπορεί να επηρεάσει την όρασή σας εάν καλύπτει το επάνω τμήμα του οπτικού σας πεδίου. Μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν πόνο στα φρύδια και στο μέτωπο, κόπωση στα μάτια ή εξάντληση, ειδικά προς το τέλος της ημέρας.

Τι προκαλεί την πτώση;

Η πτώση μπορεί να είναι συγγενής (παρούσα κατά τη γέννηση) ή επίκτητη (εμφανίζεται τα επόμενα χρόνια της ζωής). Αιτίες επίκτητης πτώσης μπορεί να συσχετίζονται με τραυματισμό, λοίμωξη ή φλεγμονή, μακροχρόνια χρήση φακών επαφής ή κάποια προβλήματα με τα νεύρα ή τους μυς λόγω της γήρανσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει μια ασυνήθιστη υποκείμενη διαταραχή των νεύρων ή των μυών.

Ποια είναι η θεραπεία της βλεφαρόπτωσης;

Εάν η πτώση του βλεφάρου είναι ήπια δεν απαιτείται θεραπεία. Εάν είναι πιο σοβαρή, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμη. Ο χειρουργός σας θα σας συμβουλέψει εάν συστήνεται χειρουργική επέμβαση στην δική σας περίπτωσή, καθώς ενδέχεται να μην προτείνεται για συγκεκριμένες οφθαλμικές παθήσεις και καταστάσεις.

Σε περιπτώσεις όπου οι υποψήφιοι δεν είναι κατάλληλοι να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, μπορεί να προταθούν σκελετοί γυαλιών με ειδικούς βραχίονες για τη βελτίωση της πτώσης. Πρόκειται για έναν απλό, λεπτό, πλαστικό βραχίονα στήριξης που προσκολλάται με ειδικό τρόπο σε ένα ζευγάρι γυαλιών οράσεως. Όταν κάποιος – α φοράει τα γυαλιά, εκείνος ωθεί απαλά το βλέφαρο προς τα επάνω και μπορεί να φανεί αποτελεσματικός στη διατήρηση του βλεφάρου σε τέτοιο σημείο, ώστε να μην επηρεάζεται το οπτικό πεδίο και η όραση.

Ποιος είναι ο στόχος ενός χειρουργείου βλεφαρόπτωσης;

Η χειρουργική επέμβαση βλεφαρόπτωσης στοχεύει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής εμφάνισης του βλεφάρου, επαναφέροντας έτσι το οπτικό πεδίο, ανυψώνοντας κατάλληλα το βλέφαρο και βελτιώνοντας τη συμμετρία με το άλλο βλέφαρο.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει η χειρουργική για την αντιμετώπιση της βλεφαρόπτωσης;

Η χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της πτώσης συνήθως περιλαμβάνει μια τομή (κόψιμο) του δέρματος του άνω βλεφάρου και την αναδίπλωση, μείωση – σύσφιξη των τενόντων ή των μυών που ανυψώνουν το βλέφαρο. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με τομή στην εσωτερική πλευρά του άνω βλεφάρου, χωρίς εμφανή τομή στο δέρμα.

Σε μερικούς ανθρώπους αυτοί οι μυς είναι πολύ αδύναμοι ώστε να ανασηκωθεί το βλέφαρο και αντ ‘αυτού ένα νήμα τεχνητού υλικού περνά κάτω από το δέρμα για να συνδέσει το βλέφαρο στους ισχυρότερους μυς του μετώπου. Αυτό αναφέρεται ως χειρουργική επέμβαση «ανάρτησης του βλεφάρου στον μετωπιαίο μυ».

Ο χειρουργός σας θα συζητήσει μαζί σας ποια χειρουργική τεχνική είναι η πιο κατάλληλη για την περίπτωσή σας, καθώς αυτό εξαρτάται από την αιτία της πτώσης του βλεφάρου και την γενική υγεία του οφθαλμού σας.

Δείτε τα videos:

Τι τύπος αναισθησίας θα χρησιμοποιηθεί στην χειρουργική επέμβαση βλεφαρόπτωσης;

Σε ενήλικες, η χειρουργική επέμβαση βλεφαρόπτωσης πραγματοποιείται συνήθως με τοπική αναισθησία, καθώς αυτό θα επιτρέψει τη ρύθμιση της θέσης του βλεφάρου κατά τη διάρκεια της επεμβατικής διαδικασίας. Ωστόσο, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μέθη ή και γενική αναισθησία. Στα παιδιά, οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις για την βλεφαρόπτωση πραγματοποιούνται ενώ κοιμούνται με γενική αναισθησία.

Τι ακριβώς συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Οι επεμβάσεις για την βλεφαρόπτωση χαρακτηρίζονται ως περιστατικά ημέρας, οπότε θα μπορείτε να πάτε στο σπίτι σας μετά το χειρουργείο. Ίσως θα χρειαστεί περίπου 1 – 2 εβδομάδες να απέχετε από την εργασία σας και από δραστηριότητες όπως είναι η οδήγηση.

Ενδέχεται να έχετε το μάτι σας καλυμμένο με έναν οφθαλμικό επίδεσμο μετά την επέμβαση. Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί το επόμενο πρωί. Θα περιμένετε κάποιους μώλωπες και πρήξιμο με διάρκεια μερικών εβδομάδων. Κρύα επιθέματα θα χρησιμοποιούνται τακτικά για τις πρώτες 2 – 3 ημέρες και θα βοηθήσουν στη μείωση του οιδήματος.

Ο πόνος είναι συνήθως αρκετά ήπιος μετεγχειρητικά. Απλά παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη είναι σε θέση να τον ελέγξουν.

Θα έχετε ράμματα στο βλέφαρο, τα οποία συνήθως απορροφούνται μόνα τους.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε την περιοχή της επέμβασης στεγνή για τις πρώτες 5 ημέρες. Μπορείτε να κάνετε ντους κανονικά και να στεγνώσετε με απαλές κινήσεις το βλέφαρο. Το κολύμπι και το μακιγιάζ των ματιών δεν συστήνονται για περίπου 2 εβδομάδες. Οι φακοί επαφής πρέπει να αποφεύγονται για τις πρώτες 6 εβδομάδες, αφού είναι σε θέση να αυξήσουν τον κίνδυνο – ρίσκο να ξαναπέσει το βλέφαρο. Ρωτήστε τον οφθαλμίατρό σας για οποιαδήποτε επιπλέον απορία έχετε.

Θα σας χορηγηθούν σταγόνες και αλοιφή για μετεγχειρητική χρήση και θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμα ραντεβού για έλεγχο.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι σε ένα χειρουργείο βλεφαρόπτωσης;

Δεν υπάρχει απόλυτη εγγύηση επιτυχίας σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση αντιμετώπισης της βλεφαρόπτωσης, αφού κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό. Κάποιες πιθανές επιπλοκές είναι:

  • Μώλωπες και πρήξιμο των βλεφάρων
  • Ουλές (συνήθως κρυμμένες στις δερματικές πτυχές του βλεφάρου)
  • Υπερ-διόρθωση ή υπο-διόρθωση, η οποία μπορεί να χρειαστεί επιπλέον χειρουργική επέμβαση
  • Κακό περίγραμμα του άνω βλεφάρου ή ασυμμετρία με το άλλο βλέφαρο
  • Επιδείνωση τυχόν συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας επειδή το μάτι είναι διάπλατα ανοιχτό. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιείτε πιο συχνά λιπαντικές σταγόνες
  • Ατελές κλείσιμο βλεφάρου, το οποίο μπορεί να αφήσει το μάτι ελαφρώς ανοιχτό τη νύχτα με κίνδυνο να στεγνώσει η πρόσθια οφθαλμική επιφάνεια. Αυτό θα απαιτήσει θεραπεία με συμπληρώματα δακρύων και αλοιφές μέχρι να αποκατασταθούν τα προβλήματα
  • Λοίμωξη σε πληγές που απαιτεί θεραπεία με αντιβιοτικά
  • Πολύ σπάνια, υπάρχει κίνδυνος για την ποιότητα της όρασης λόγω αιμορραγίας πίσω από το μάτι, τις πρώτες ώρες αμέσως μετά την επέμβαση. Εάν αισθανθείτε έντονο πόνο, επιδείνωση της όρασης, πρήξιμο και αίσθηση ότι ο οφθαλμικός βολβός σπρώχνει προς τα εμπρός (έξω), επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας