Διαθλαστικές επεμβάσεις με laser

Διαθλαστικές επεμβάσεις με laser

Τι είναι οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser;

Αναμφίβολα, οι περισσότερο διαδεδομένες επεμβάσεις παγκοσμίως για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) είναι οι διαθλαστικές επεμβάσεις με excimer laser. Η φιλοσοφία αυτών των επεμβάσεων στηρίζεται στην βασική ιδέα πως η μεταβολή του σχήματος του κερατοειδή χιτώνα (εξάχνωση ιστού με excimer laser) είναι σε θέση να διορθώσει τα διαθλαστικά σφάλματα του οφθαλμού (αλλαγή διαθλαστικής δύναμης – ακτίνες φωτός / είδωλα εστιάζουν ακριβώς επάνω στον αμφιβληστροειδή, χωρίς περαιτέρω διόρθωση).

Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με laser στις μέρες μας είναι άμεσα συνδεδεμένες με τεχνολογία αιχμής, απόλυτα ασφαλείς και πετυχαίνουν την απαλλαγή της άμεσης εξάρτησης από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής, προσφέροντας εξαιρετική όραση και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Διαθλαστικές τεχνικές με laser

Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς και σημαντικότερες διαθλαστικές τεχνικές σήμερα;

  • PRK (Photo Refractive Keratectomy): η μέθοδος χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που ο κερατοειδής είναι σχετικά λεπτός ή εμφανίζει ορισμένες ιδιομορφίες, π.χ. ουλές ή κερατόκωνο
  • Traditional LASIK (Laser in Situ Keratosmileusis): κατά τη διάρκεια της επέμβασης δημιουργείται ένας λεπτός κρημνός, σαν μεμβράνη (flap) στον κερατοειδή χιτώνα με την βοήθεια συστήματος μηχανικού μικροκερατόμου (mechanical microkeratome)
  • LASIK με femtosecond laser (Femto-LASIK: Z-LASIK): εδώ ο κρημνός σχηματίζεται με την βοήθεια ειδικού συστήματος laser, καμιά λεπίδα ή νυστέρι δεν έρχεται σε επαφή με τα μάτια (all-laser LASIK, bladeless LASIK)
https://www.youtube.com/watch?v=XvV6SIt_qBA&w=600&h=420

Τα βασικά πλεονεκτήματα της τεχνικής Femto-LASIK (Z-LASIK) είναι:

  • άνετη και χωρίς πόνο
  • πολύ γρήγορη (λιγότερο από 18 λεπτά και για τους 2 οφθαλμούς)
  • χωρίς φλεγμονές (η ενέργεια του laser που χρησιμοποιείται στη Femto-LASIK είναι ελάχιστη)
  • άμεσα αποτελέσματα (ο μικρότερος χρόνος αποκατάστασης της όρασης συγκριτικά με άλλες τεχνικές)
  • αποτελεσματική σε δύσκολα περιστατικά (υψηλές μυωπίες, υψηλές υπερμετρωπίες, μικρό κερατοειδικό πάχος)
  • απειροελάχιστη έως μηδαμινή πιθανότητα διεγχειρητικών επιπλοκών

Τι είναι το excimer laser;

Ποιος ο ρόλος ενός excimer laser σε μια διαθλαστική επέμβαση;

Η αλλαγή της καμπυλότητας του κερατοειδούς χιτώνα καθορίζει την διαθλαστική δύναμη του οφθαλμού. Ένα excimer laser στην πραγματικότητα σμιλεύει – εξαχνώνει τον κερατοειδή χιτώνα (διασπά τα μόρια και τα εκτινάσσει στο χώρο, χωρίς καθόλου θερμικές βλάβες στους γειτονικούς ιστούς), καθορίζοντας έτσι το σχήμα και την καμπυλότητα – κυρτότητά του, επιτρέποντας έτσι στις ακτίνες φωτός (οπτικά ερεθίσματα) να εστιάζονται με μεγάλη ακρίβεια πάνω στον αμφιβληστροειδή (αλλαγή της διαθλαστικής δύναμης). Με κάθε παλμό του laser αφαιρείται και μια μικρή ποσότητα κερατοειδικού ιστού.

Τα συστήματα excimer laser τελευταίας γενιάς υποστηρίζουν την τεχνολογία flying spot μέγιστης ακρίβειας με ελάχιστο spot diameter ανά βολή, στοιχείο που τα καθιστά φιλικά με τον ιστό του κερατοειδούς. Τα συγκεκριμένα χαρίζουν εξαιρετικής ποιότητας σμίλευση και αφάνταστα αποτελέσματα όρασης. Το εντυπωσιακό είναι το σύστημα οφθαλμικού ιχνηλάτη (eye tracking system) που έχει την ιδιότητα να ακολουθεί τις μικροκινήσεις του οφθαλμού και να καθοδηγεί την δέσμη του laser με απίστευτο συγχρονισμό και ακρίβεια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην διαθλαστική διόρθωση.

Αλγόριθμοι μέσα από ένα προηγμένης τεχνολογίας λογισμικό (excimer laser software) δημιουργούν τον λεγόμενο διαθλαστικό χάρτη του κερατοειδούς, προγραμματίζοντας την δέσμη για το τι ανωμαλίες ακριβώς θα εξαχνώσει, εξοικονομώντας κερατοειδικό ιστό.