Τονομέτρηση

Τι είναι;

Τι ακριβώς είναι η τονομέτρηση;

Η τονομέτρηση (tonometry) είναι μια πολύ συνηθισμένη εξέταση που ελέγχει την πίεση του ματιού (ενδοφθάλμια πίεση – καθορίζει την πίεση του υδατοειδούς υγρού μέσα στο μάτι για να διαπιστωθεί αν αυτή βρίσκεται εντός φυσιολογικών ορίων).

Η λειτουργία της βασίζεται στην αντίσταση που συναντάται από την επιπέδωση μιας μικρής περιοχής του κερατοειδούς. Η τονομέτρηση είναι βασική εξέταση ενός πλήρους οφθαλμολογικού ελέγχου αλλά και της μελέτης γλαυκώματος.

Τύποι τονομέτρησης

Υπάρχουν 2 τύποι τονομέτρησης:

  • με χρήση τονόμετρου επιπεδώσεως (επαφής Goldman – έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του κερατοειδή, προκειμένου να μετρήσει την πίεση – εξαιτίας της ευαισθησίας του κερατοειδή, ο οφθαλμιατρος πρέπει να ενσταλλάξει αναισθητικές σταγόνες στα μάτια)
  • με τονόμετρο αέρος (βασίζεται σε “ώση αέρα” που μετρά την αντίσταση του οφθαλμικού βολβού όταν σε αυτό προσπέσει μία σταθερή ποσότητα αέρα)

Διαδικασία

Πως πραγματοποιείται η εξέταση της τονομέτρησης;

Η εξέταση της τονομέτρησης πραγματοποιείται με την ενστάλαξη τοπικού αναισθητικού και χρωστικής, η οποία φθορίζει όταν πέφτει πάνω της γαλάζιο φως. Ακολουθεί το άγγιγμα του κάθε κερατοειδή με το πρίσμα του τονόμετρου κάτω από γαλάζιο φωτισμό. Καθώς ο ασθενής κάθεται στη σχισμοειδή λυχνία, βλέπει ένα μικρό κύκλο έντονου φωτός να πλησιάζει στο μάτι του. Η εξέταση είναι εντελώς ανώδυνη και σύντομη χωρίς επιπτώσεις στην όραση. Η φυσιολογική πίεση των ματιών κυμαίνεται ανάμεσα σε 7 και 22 mmHg (χιλιοστά υδραργύρου).

Υψηλή ενδοφθάλμια πίεση πολλές φορές οδηγεί στη διάγνωση γλαυκώματος το οποίο, εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση (μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στο οπτικό νεύρο). Τα άτομα που πάσχουν από γλαύκωμα πρέπει να ελέγχουν τακτικά την ενδοφθάλμια πίεσή τους με την εξέταση της τονομέτρησης για να διαπιστωθεί αν η θεραπεία τους είναι αποτελεσματική ή πρέπει να αναπροσαρμοστεί.