Το Ινστιτούτο Ophthalmica στην έκθεση "Αλέξανδρος Ιόλας: Η κληρονομιά"

Στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτισμού, Το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica επισκέφτηκε την έκθεση “Αλέξανδρος Ιόλας: Η κληρονομιά” στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018.

Ποιος ήταν ο Αλέξανδρος Ιόλας;

O Αλέξανδρος Ιόλας έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της τέχνης από το 1950 και ως τα τέλη της δεκαετίας 1970. Αντισυμβατικός, κοσμοπολίτης άνδρας της ελληνικής διασποράς, αντιφατικός, παθιασμένος, λάτρης των πολιτισμών του κόσμου από την Αρχαιότητα και την Αναγέννηση μέχρι τη σύγχρονη τέχνη, από την Κίνα μέχρι την Αμερική, από τη βυζαντινή τέχνη μέχρι την νεωτερικότητα, λάτρης των εκκεντρικών ρούχων και των ξεχωριστών αντικειμένων.

Υπήρξε ο άνθρωπος, ο οποίος ένωσε το χορό με τις εικαστικές τέχνες, τη ζωγραφική με τις παραστατικές τέχνες, έζησε μεγάλες στιγμές των μητροπολιτικών καλλιτεχνικών κέντρων, ήρθε αντιμέτωπος με την ελληνική «κοινωνία του θεάματος» και μέρος του κίτρινου τύπου, στην προσπάθειά του να μεταστρέψει τις αισθητικές αξίες της ελληνικής κοινωνίας.

Ο ίδιος δεν έχει τιμηθεί δεόντως στην Ελλάδα, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει ολοένα και περισσότερο στο εξωτερικό. Η παραδοξολογία αυτή σχετίζεται με την άτυχη καταγραφή του Ιόλα στη μνήμη ειδικά του ελληνικού κοινού, καθώς η πρόθεση της δωρεάς συλλογών του στο ελληνικό κράτος δεν ευοδώθηκε τελικώς και ελάχιστα αρχεία έχουν σωθεί εντός ελληνικού εδάφους.

Αμφιλεγόμενος πρωταγωνιστής μα ουδέποτε κομπάρσος, άνθρωπος που αγαπούσε τα άκρα και μισούσε τη μετριότητα.«Ο άνθρωπος-ζωντανό γλυπτό», όπως τον χαρακτήριζε ο ‘Αντι Γουόρχολ, Έλληνας που προκάλεσε και λοιδορήθηκε, αποθεώθηκε και απαξιώθηκε.

Δείτε φωτογραφίες από το event:

iolas

iolas

iolas

iolas

iolas

iolas

iolas

iolas

iolas

Τριάντα χρόνια μετά τον θάνατό του, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης , συγκεντρώνει έργα που ο ίδιος ο Ιόλας δώρισε στο Μουσείο αλλά και ευρήματα από άλλους συλλόγους και ιδιώτες.

Ο γλύπτης Τάκις με τον πολυσυζητημένο “Άγιο Σεβαστιανό”, οι “Άνθρωποι με τα καπέλα” του Ρενέ Μαγκρίτ, τα “Αεροπλανάκια” του Αλέξη Ακριθάκη, τα χρώματα και τα χάρτινα δέντρα του Παύλου κι άλλα εξαιρετικά ευρήματα από τις συλλογές του Ιόλα , γεμίζουν το χώρο του μουσείου.

Το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και πολλοί συνεργάτες και φίλοι του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, έδωσαν το παρόν και απήλαυσαν το συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο, ίσως της πιο ανατρεπτικής περσόνας που η Ελλάδα αγαπούσε να μισεί.

Θερμές ευχαριστίες στον οφθαλμίατρο χειρουργό κ. Πέτρο Ράσογλου για τη άψογη διοργάνωση και τον συντονισμό της εκδήλωσης.