Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (κατά της τύφλωσης) - Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (κατά της τύφλωσης) γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη κάθε Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής για την Πρόληψη της Τύφλωσης, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO).

Στόχος των δύο οργανώσεων, είναι μια προσπάθεια ώστε να στραφεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο πρόβλημα της τύφλωσης (μερικής ή ολικής) και των επιπτώσεων που έχει στον πάσχοντα και το περιβάλλον του. Ταυτόχρονα στοχεύει στο να διαφωτίσει το κοινό σχετικά με το πρόβλημα αλλά και τις υπάρχουσες θεραπευτικές λύσεις για την αποκατάσταση της όρασης.

Οι δύο αυτές οργανώσεις έχουν δημιουργήσει συνεργατικά το πρόγραμμα “Όραση 20/20 (έως το 2020)”, που στοχεύει στην πρόληψη της τύφλωσης, στην ενημέρωση των ασθενών και στον περιορισμό των τυφλών ως το 2020. Περίπου 285 εκατομμύρια ασθενών παγκοσμίως έχουν πολύ χαμηλή όραση και 45 εκατομμύρια έχουν χάσει τελείως το φως τους. Αναμφισβήτητα θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα 2/3 περίπου των περιστατικών αυτών είναι δυνητικά περιπτώσεις που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί με κατάλληλες παρεμβάσεις ή προληπτικά μέτρα την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης είναι λοιπόν μια ημέρα συνειδητοποίησης που εστιάζει την παγκόσμια προσοχή στην τύφλωση και στην αποκατάσταση των ατόμων με προβλήματα όρασης. Το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica στηρίζει αυτή την προσπάθεια, συμβάλλοντας στο πρόγραμμα “Όραση 20/20 (έως το 2020)” με στοχευμένα προγράμματα για προληπτική οφθαλμολογική εξέταση.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε 5 λεπτά ένας άνθρωπος χάνει την όρασή του, εσείς έχετε αναρωτηθεί ποια ήταν η τελευταία φορά που υποβληθήκατε σε οφθαλμολογική εξέταση;