15 Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα λευκού μπαστουνιού

Η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η ημέρα εορτασμού του 'Λευκού Μπαστουνιού', με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους.

Η ιστορία του ‘Λευκού Μπαστουνιού’ ξεκινά στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν ο Richard Hoover, οφθαλμίατρος, χρησιμοποιήσε ένα μακρύ καλάμι για να βοηθήσει την μετακίνηση των τυφλών βετεράνων. Τότε ήταν που αναπτύχθηκε και ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Σήμερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπολογίζεται ότι 285 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι τυφλοί ή έχουν μειωμένη όραση. Στην Ελλάδα, μια από τις σοβαρότερες αιτίες τύφλωσης θεωρείται ο διαβήτης, και η αναλογία των τυφλών είναι 23 ανά 100000 κατοίκους.

Το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica είναι συνεχώς δίπλα σε άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης.