Δώστε στα γυαλιά σας μια 2η ευκαιρία, χαρίστε τα σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη: 4η μαζική αποστολή σε χώρες της Αφρικής

H πρωτότυπη και καινοτόμα δράση «Δώστε στα γυαλιά σας μια 2η ευκαιρία, χαρίστε τα σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη», του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, αποτέλεσε αφορμή συνάντησης σημαντικών φορέων και οργανισμών της Θεσσαλονίκης, το πρωί της Τετάρτης 16 Φεβρουαρίου 2022, στη βασική μονάδα του Ινστιτούτου Ophthalmica (Βασ. Όλγας 196 & Πλούτωνος 27 γωνία), για τον συντονισμό της 4ης κατά σειρά μαζικής αποστολής οπτικών και σκελετών για άτομα που αντιμετωπίζουν διαθλαστικά σφάλματα ή άλλα προβλήματα όρασης σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Και σε αυτή τη στοχευμένη δράση σημαντική ήταν η συμβολή και η συνεισφορά της Χ.Α.Ν.Θ. (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης | https://ymca.gr/), της ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων | https://elepap.gr/) και της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία | https://www.arsakeio.gr/), ως βασικά σημεία συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων γυαλιών δεύτερης ευκαιρίας.

Εκεί ήταν, ακόμη μια φορά, η Ορθόδοξη Ιεραποστολή Θεσσαλονίκης για την ταξινόμηση, παραλαβή και αποστολή του υλικού σε χώρες της Αφρικής, για συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν τις γνωστές σε όλους διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό), αλλά και άλλες οφθαλμικές καταστάσεις. Το έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής (https://ierapostoles.gr/) τα τελευταία έτη αποτελεί αναμφισβήτητα τον κινητήριο μοχλό και την ελπίδα για την βελτιστοποίηση των αληθινά δύσκολων συνθηκών που βιώνουν συνάνθρωποι μας και ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συζητήθηκαν και τονίστηκαν θέματα όπως: α) η σημασία της πρόληψης με απαραίτητους οφθαλμολογικούς ελέγχους στην προσχολική και σχολική ηλικία, β) ασυμπτωματικές οφθαλμικές παθήσεις σε παιδιά και πως εκείνες είναι σε θέση να επηρεάσουν μαθησιακές ικανότητες και σχολικές επιδόσεις, γ) οι πραγματικά δύσκολες συνθήκες που βιώνουν συνάνθρωποί μας στην Αφρικανική ήπειρο και η σημασία της κοινωνικής βοήθειας σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες.

Στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ophthalmica υπάρχουν οργανωμένα stands, όπου ασθενείς, συνοδοί και επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τα γυαλιά ή τους σκελετούς τους, είτε γιατί έχουν αλλάξει συνταγή, είτε γιατί έχουν υποβληθεί σε διαθλαστική επέμβαση με Laser, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο κρίνουν ότι δεν τα χρειάζονται μελλοντικά.

Τα σημεία συγκέντρωσης αυξάνονται καθημερινά και χάρη στην συγκινητική προσφορά του κοινού, που πραγματικά έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, η ομάδα του Ινστιτούτου Ophthalmica μπορεί να εγγυηθεί ότι η συγκεκριμένη δράση θα συνεχιστεί δυναμικά.

* Στην εκδήλωση τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας από τη διασπορά του Covid-19.

** Ευχαριστίες στην συνεργάτιδα και φίλη οφθαλμίατρο χειρουργό κα Αλεξάνδρου Αικατερίνη για την δυναμική υποστήριξη.