Πέντε σοβαρές ασθένειες που είναι δυνατόν να φανερώσουν τα μάτια σας

Υπάρχουν ορισμένες ασθένειες που μπορούν να εντοπιστούν από την κατάσταση των ματιών μας. Συγκεκριμένα ο αμφιβληστροειδής χιτώνας, η λεπτή ημιδιαφανής μεμβράνη που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια του οφθαλμού, μπορεί να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα του οργανισμού.

Δείτε πέντε σοβαρές ασθένειες που είναι δυνατόν να φανερώσουν τα μάτια σας. 

Καρκίνος

Μέσα από την εκτίμηση της κατάστασης του αμφιβληστροειδή χιτώνα, μπορεί να εντοπιστεί η ύπαρξη όγκων σε εγκέφαλο, στήθος και πνεύμονες. Επίσης, συγκεκριμένα είδη αιμορραγίας μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη λευχαιμίας, ενώ όγκοι στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στο οπτικό πεδίο του ασθενή. Ακόμη, το κακοήθες μελάνωμα μπορεί να εκδηλωθεί στο πίσω μέρος του ματιού και να γίνει αντιληπτό, όταν μπλοκάρει κεντρικά το οπτικό πεδίο του ασθενή.

1.melanoma

Διαβήτης

Πρώιμο σημάδι του διαβήτη τύπου 2 είναι αιμορραγία στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Επί της ουσίας πρόκειται για μια κατάσταση που ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Αν δεν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση, μπορεί να προκληθεί ακόμη και τύφλωση.

2.diabetic retinopathy

Υπέρταση

Πιθανές ενδείξεις υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι το αδυνάτισμα και η στένωση των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδή.

3.hypertension

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Η οπτική νευρίτιδα, μια φλεγμονή του οπτικού νεύρου, μπορεί να είναι ένας προάγγελος της σκλήρυνσης κατά πλάκας, εκφυλιστικής νόσου του νευρικού συστήματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η οπτική νευρίτιδα πλήττει το αξιοπρόσεκτο ποσοστό του 75% των ασθενών που εμφανίζουν πολλαπλή σκλήρυνση, ενώ στο 25% των περιπτώσεων είναι το πρώτο σύμπτωμα της νόσου.

4.optic neuritis

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ξηροφθαλμία αποτελεί ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα στα άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μάλιστα, εάν ο ασθενής εμφανίσει δυο εξάρσεις φλεγμονής της ίριδας μέσα σε ένα χρόνο ή τρεις κρίσεις, σε διάστημα 18 μηνών, τότε η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα από τα πιθανότερα ενδεχόμενα.

5.arthritis