ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Το Ινστιτούτο Ophthalmica συμμετέχει στη δυναμική ανάπτυξη προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης για την ανίχνευση οφθαλμικών παθήσεων

Ο όρος "Τεχνητή νοημοσύνη" αναφέρεται στον κλάδο της πληροφορικής ο οποίος ασχολείται με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έξυπνων συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς και υπονοούν μια στοιχειώδη ευφυΐα, δηλαδή μάθηση, κατανόηση, επίλυση προβλημάτων, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων κ.ά.

Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence ή AI) τα συναντούμε αρκετά συχνά στην καθημερινή μας ζωή: αντικαθιστούν τους οδηγούς στα αυτοκίνητα, μεταφράζουν ταχύτατα κείμενα σε διάφορες γλώσσες, συμβάλλουν στην αναγνώριση προσώπων (biometrics) και συμμετέχουν ενεργά σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), στον εντοπισμό της θέσης μας (στίγμα GPS) και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια (video games). Τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει αισθητά τα δεδομένα και στον χώρο της υγείας.

Οι πολύπλοκοι αλγόριθμοι πίσω από τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης στηρίζονται στη στατιστική συσχέτιση των κατάλληλων δεδομένων που αναλύονται, δίνοντας τη δυνατότητα σε ειδικά σχεδιασμένες μηχανές να εκτελούν βασικές υπολογιστικές λειτουργίες, αλλά κι άλλες εντυπωσιακές δραστηριότητες, όπως ο άνθρωπος.

Το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica είναι στην πραγματικότητα το πρώτο οφθαλμολογικό κέντρο στα Βαλκάνια που συμμετέχει στη δυναμική ανάπτυξη ενός πολύπλοκου λογισμικού Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence software) για τη γρήγορη, ασφαλή κι αυτοματοποιημένη ανίχνευση μιας σειράς από σοβαρές κι επικίνδυνες οφθαλμικές παθήσεις όπως το γλαύκωμα, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η ηλικιακή εκφύλιση υγρής ή ξηρής μορφής και το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας.

AI 1

“Η έμπειρη κι άρτια εκπαιδευμένη επιστημονική μας ομάδα, για άλλη μια φορά πρωτοπορεί παρέχοντας την απαραίτητη εκείνη τεχνογνωσία σε οργανισμό ανάπτυξης ιατρικού λογισμικού Τεχνητής Νοημοσύνης του εξωτερικού, με στόχο τη δημιουργία και σχεδίαση ειδικών αλγορίθμων αναγνώρισης οφθαλμικών παθήσεων, χωρίς την παρουσία οφθαλμίατρου. Η νέα αυτή καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους (cloud computing) αποτελεί ένα πανέξυπνο εργαλείο που τροφοδοτείται εύκολα από κατάλληλα συμβατό οφθαλμολογικό εξοπλισμό με απεικονίσεις βυθού οφθαλμού (fundus images) και εικόνες οπτικής τομογραφίας συνοχής (OCT volumes) και είναι σε θέση να χαρίσει πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση του οπτικού δίσκου σε περιπτώσεις γλαυκώματος, καθώς κι έγκυρες αυτοματοποιημένες διαγνώσεις σε ασθενείς με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή παθήσεις της ωχράς κηλίδας. Το Ινστιτούτο Ophthalmica αναμφισβήτητα δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τόσο καινοτόμο project παγκόσμιας εμβέλειας, αφού η στενή παρακολούθηση των τελευταίων επιστημονικών εξελίξεων στον τομέα της οφθαλμολογίας αποτελεί προτεραιότητα του στρατηγικού σχεδιασμού της επιστημονικής & ερευνητικής του ομάδας. Όλα δείχνουν πως το μέλλον στην φροντίδα της όρασης είναι πιο κοντά από ποτέ…” δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ophthalmica κ. Περικλής Μαρκούσης MSc.

AI 2

Το νέο οφθαλμολογικό λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης θα συμβάλλει καταλυτικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών που αντιμετωπίζουν σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις, αφού μπορεί πανεύκολα να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε στον πλανήτη, σε αναπτυσσόμενες χώρες και σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές. Η καινοτόμα πλατφόρμα αξιοποιεί στο έπακρο τα δεδομένα της κάθε απεικονιστικής εξέτασης του οφθαλμού, προσαρμόζεται μέσω προοδευτικών αλγορίθμων εκμάθησης (learning algorithms) κι αυτοματοποιεί την επαναληπτική μάθηση, αποδεικνύοντας ευφυΐα, ταχύτητα και ακρίβεια. Ασθενείς, βάσει της αυτοματοποιημένης πια διάγνωσης, θα κατατάσσονται σε ειδικά πρωτόκολλα παρακολούθησης και θεραπείας.

Ακολουθεί ενημερωτικό – συμβουλευτικό, ιατρικό άρθρο του οφθαλμίατρου χειρουργού κ. Πάρη Τρανού FRCS, ειδικού στη Χειρουργική Αμφιβληστροειδή, Ωχράς κηλίδας & Ενδοφθάλμιων Φλεγμονών, εκπαιδευθείς στο Moorfields Eye Hospital του Λονδίνου.

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το χάρτη της Ιατρικής.

Η επιστήμη της ιατρικής χαρακτηρίζεται τις τελευταίες δεκαετίες από μια, χωρίς προηγούμενο, αλματώδη ανάπτυξη. Η πρόοδος αυτή εκπηγάζει κυρίως από την εμφάνιση νέων επαναστατικών τεχνολογιών που βελτιώνουν σημαντικά την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία ακόμη και των πιο σπάνιων ασθενειών. Η οφθαλμολογία παραδοσιακά είναι μια ειδικότητα που οδηγεί τις τεχνολογικές και ερευνητικές εξελίξεις με αποτέλεσμα πολλές από τις νέες τεχνικές να βρίσκουν εφαρμογή πρώτα στις παθήσεις των ματιών.

Παρά την αξιοσημείωτη αναβάθμιση στην περίθαλψη των ασθενών, οι προβλέψεις σχετικά με την επιδημιολογία μιας σειράς ασθενειών παραμένουν ιδιαίτερα δυσοίωνες. Τόσο η επιμήκυνση του προσδόκιμου επιβίωσης του πληθυσμού, όσο και η υϊοθέτηση διατροφικών επιλογών και ρυθμών ζωής δυτικού τύπου από ολοένα και περισσότερες κοινωνίες, έχει σαν αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των ατόμων που εμφανίζουν σοβαρές συστηματικές παθήσεις, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης ή οφθαλμικές παθήσεις όπως το Γλαύκωμα και η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ).

Η έκρηξη στον αριθμό των περιστατικών που αφορούν ασθένειες όπως οι παραπάνω, δημιουργεί νέα δεδομένα κι αυξημένες απαιτήσεις για αλλαγή στην στρατηγική διαχείρισής τους. Πλατφόρμες που στοχεύουν στην έγκυρη διάγνωση, συνδυάζοντας αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και χαμηλό κόστος αναδύονται σε όλα τα ανεπτυγμένα συστήματα υγείας. Οι πιο δημοφιλείς από αυτές βασίζονται στις αρχές της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI), όπου υπολογιστές εκπαιδεύονται να επιτελούν συγκεκριμένα καθήκοντα.

Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης αξιοποιούν μεγάλους όγκους δεδομένων και χρησιμοποιούν γρήγορους, επαναληπτικής διαδικασίας, ευφυείς αλγόριθμους, επιτρέπωντας έτσι σε ειδικό λογισμικό να ‘μαθαίνει’ αυτόματα από μορφές ή χαρακτηριστικά των δεδομένων.

Στην οφθαλμολογία με τη βοήθεια συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης έχει γίνει εφικτή η ανίχνευση ασθενών που εμφανίζουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και παθήσεων του οπτικού νεύρου, όπως συμβαίνει στο γλαύκωμα. Η διάγνωση γίνεται με τη χρήση ψηφιακών φωτογραφιών του βυθού του οφθαλμού που υφίστανται επεξεργασία από ειδικό λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης. Σε χρόνο που δεν ξεπερνά τα μερικά δευτερόλεπτα εντοπίζονται ασθενείς που χρήζουν περαιτέρω θεραπευτικής αντιμετώπισης, με ακρίβεια εφάμιλλη της εξέτασης από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο.

Η διαθεσιμότητα συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης θα επιτρέψει την ταχύτατη εξέταση μεγάλου αριθμού ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για τις παραπάνω ασθένειες. Έτσι ασθενείς με ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών, που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή έχουν ιστορικό γλαυκώματος, είναι δυνατό να πληροφορηθούν με ακρίβεια την πιθανότητα νόσησης, και μάλιστα σε πολύ χαμηλό κόστος, αφού δεν απαιτείται η συνδρομή ειδικού οφθαλμίατρου.

Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Ophthalmica, σε συνεργασία με την Βρετανική εταιρεία Visulytix, συμμετέχει ενεργά τόσο στην ανάπτυξη, όσο και στην αξιολόγηση δύο λογισμικών Τεχνητής Νοημοσύνης (οι πλατφόρμες Pegasus και Centaur). Η πρώτη εφαρμογή του λογισμικού σε Έλληνες ασθενείς συνοδεύτηκε από εντυπωσιακά αποτελέσματα και αναμένεται να αδειοδοτηθεί η ευρεία χρήση του τον Ιούλιο του 2018.

AI 3

Για περισσότερες πληροφορίες ή ερωτήσεις επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλ 2310 263063, 2310 413131 ή στείλτε μας μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) στο [email protected]