Το κορυφαίο τεχνολογικά σύστημα διασύνδεσης κολλαγόνου Avedro Mosaic στο Ινστιτούτο Ophthalmica. H πιο αξιόπιστη λύση για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου στον πλανήτη

Η επένδυση σε νέες καινοτόμες τεχνολογίες και τεχνικές αποκατάστασης αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώνεται η ένταξη του τελευταίας γενιάς & υψηλών προδιαγραφών υπερσύγχρονου ιατρικού συστήματος διασύνδεσης κολλαγόνου Avedro Mosaic στην θεραπευτική μας φαρέτρα, για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου.

Το Mosaic αποτελεί, σύμφωνα με διεθνείς κριτικές, το κορυφαίο τεχνολογικά σύστημα corneal cross linking στον πλανήτη.

mosaic 1

Το Avedro MosaicTM διαθέτει απεριόριστες δυνατότητες εξατομίκευσης της θεραπείας, σύμφωνα πάντα με τις απαιτήσεις του κάθε υποψηφίου (κάθε κερατοειδής είναι μοναδικός), κατανέμοντας στον κερατοειδή χιτώνα διαφορετικής ισχύος υπεριώδες φως (ακτινοβολία UV-A), λαμβάνοντας υπόψη σταθερά τον τοπογραφικό (προεγχειρητικά) χάρτη (παρτιτούρα με χρωματικές κλίμακες) του οφθαλμού με τη βοήθεια ενός πανέξυπνου, μοναδικού λογισμικού.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της θεραπείας με Avedro Mosaic είναι το γεγονός ότι αναγνωρίζεται ως η λιγότερο επεμβατική σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, καθώς δεν χρησιμοποιείται η standard ζώνη θεραπείας UV-A των 9mm, αλλά πολύ συγκεκριμένα και πλήρως εξατομικευμένα προφίλ (συνήθως ομόκεντροι κύκλοι) μόνο στο σημείο του κώνου, επιφέροντας απόλυτα προβλέψιμες αλλαγές στην ανθεκτικότητα και στη στιβαρότητα του κερατοειδή, σταματώντας έτσι αποτελεσματικά την εξέλιξη του κερατόκωνου.

mosaic 4

Στην πραγματικότητα πετυχαίνει μια απόλυτα τοπογραφικά καθοδηγούμενη και διαφορετικής ισχύος διασύνδεση του κολλαγόνου (cross linking) μόνο στα κατάλληλα σημεία του κερατοειδή, σύμφωνα πάντα με το στάδιο της νόσου και μια σειρά επιπλέον δεικτών (indices), μέσα από συγκεκριμένα πρωτόκολλα.

Το Mosaic προσφέρει ταχύτατη (accelerated) θεραπεία με μόλις κάποια λεπτά έκθεση σε UV-A, σε αντίθεση με άλλα συστήματα του ανταγωνισμού που απαιτούν μαζί με την ενστάλλαξη της απαραίτητης βιταμίνης (ριβοφλαβίνης) περίπου 1 ώρα, κάτι πολύ επίπονο και κουραστικό για κάθε υποψήφιο.

Ο ίδιος εξοπλισμός διαθέτει ένα ενσωματωμένο υποσύστημα οφθαλμικού ιχνηλάτη (eye-tracker), το οποίο έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης των μικροκινήσεων του οφθαλμού με μεγάλη ακρίβεια, καθοδηγώντας έτσι τη δέσμη φωτός σταθερά στα σωστά σημεία του κερατοειδή κατά τη διάρκεια της θεραπείας, χαρίζοντας άριστο αποτέλεσμα μετά το πέρας της διαδικασίας.

mosaic 5

Το πιο θεαματικό στοιχείο του Mosaic είναι πως πολλές θεραπείες (σύμφωνα πάντα με το στάδιο της νόσου), είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν με ανύπαρκτη αφαίρεση ιστού, χωρίς δηλαδή τη λεγόμενη αποεπιθηλιοποίηση (epi-ON), την απόξυση της εξωτερικής μεμβράνης του κερατοειδή (επιθήλιο), χρησιμοποιώντας ειδικές ριβοφλαβίνες υψηλής διαπεραστικότητας, αποδεικνύωντας ξανά το ελάχιστο επεμβατικό χαρακτηριστικό της τεχνολογίας. Ουσιαστικά η εμβιομηχανική ενδυνάμωση του κερατοειδή πραγματοποιείται με απλή ενστάλαξη φαρμάκου και φωτοθεραπεία.

Τι ακριβώς είναι ο κερατόκωνος;

Ο κερατόκωνος είναι μια περίεργη πάθηση του κερατοειδή χιτώνα (το παράθυρο του οφθαλμού προς τον κόσμο), η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία μιας προοδευτικής παραμόρφωσης της επιφάνειάς του. Ο κερατοειδής σταδιακά αποκτά μια ‘κωνική’ μορφή (σαν προεξοχή), παραμορφώνοντας σημαντικά το είδωλο που σχηματίζεται στο βυθό του οφθαλμού. Ταυτόχρονα παρατηρείται προοδευτική κι επικίνδυνη λέπτυνση, ουλοποίηση και τελικά θολερότητα στην περιοχή που εντοπίζεται ο κώνος. Εφόσον αφεθεί ανεξέλεγκτος είναι σε θέση να προκαλέσει ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις στην όραση.

Παρά τις συνεχιζόμενες έρευνες η αιτιολογία του παραμένει ουσιαστικά άγνωστη μα θεωρείται κληρονομική πάθηση (οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες). Εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία όπου και εξελίσσεται σχετικά γρήγορα. Στη συνέχεια επιβραδύνεται και ο ρυθμός εξέλιξης σταματά περίπου στα 35 χρόνια της ζωής.

Στην Ελλάδα παρατηρείται πως περίπου 1 στους 2000 ανθρώπους πάσχει από κερατόκωνο.

Κυριότερα συμπτώματα:

  • αισθητή μείωση της οπτικής οξύτητας
  • αυξημένη φωτοευαισθησία
  • ενοχλητικά προβλήματα νυχτερινής όρασης
  • ανώμαλοι και ανεξέλεγκτοι αστιγµατισµοί
  • κεφαλαλγίες
  • τρίψιμο και ερεθισμός των ματιών

Τι ακριβώς είναι η θεραπεία με διασύνδεση κολλαγόνου (collagen corneal cross linking);

Η τεχνική Corneal Collagen Cross Linking είναι μια πρωτοπορειακή θεραπεία με δραστικά αποτελέσματα ενάντια στην εξέλιξη του κερατόκωνου. Χρησιμοποιεί φωτοσυνθετικούς παράγοντες, όπως η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β12) και υπεριώδη ακτινοβολία τύπου UV-A, πολλαπλασιάζοντας τους δεσμούς μεταξύ των δοκίδων κολλαγόνου του κερατοειδή με στόχο να ισχυροποιείται η αντοχή, στιβαρότητά, σκληρότητά και ανθεκτικότητά του.

mosaic 8

Η θεραπεία πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία (σταγόνες αναισθητικού ενσταλάζονται στον κερατοκωνικό κερατοειδή). Τα βήματα είναι τα παρακάτω:

  • αποφασίζεται η αφαίρεση ή όχι του επιθηλίου κερατοειδή
  • ενσταλάζονται σταγόνες βιταμίνης Β12 (ειδικής ριβοφλαβίνης) για 10 λεπτά
  • ο οφθαλμός ακτινοβολείται με υπεριώδη ακτινοβολία UV-A για λίγα λεπτά, σύμφωνα με το εξατομικευμένο προφίλ που θα επιλέξουμε στο Avedro Mosaic
  • με τη λήξη της θεραπείας χρησιμοποιείται συνήθως ένας προστατευτικός φακός επαφής, ώστε να αποφευχθεί τραυματισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του κερατοειδή

Αξίζει να σημειωθεί πως η μέθοδος corneal collagen cross linking μπορεί να συνδυαστεί επιτυχώς και με excimer laser (διαθλαστική επέμβαση με laser για τη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού), συγκεκριμένα με την τεχνικη topo PRK (τοπογραφικά καθοδηγούμενη φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή) για την περεταίρω βελτίωση της οπτικής οξύτητας. Η συνδυαστική αυτή προσέγγιση έχει σήμερα θεαματικά αποτελέσματα.

mosaic 9

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες για τον κερατόκωνο

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες για την τεχνική corneal cross linking

Επικοινωνήστε μαζί μας για προγραμματισμό του ραντεβού σας