Κλινικές & διαγνωστικές εξετάσεις σε άτομα ομάδων Γκόλμπολ (Goalball) με προβλήματα όρασης

Το Σάββατο 07 Μαϊου 2016 μέλη της Ρωσικής & Τουρκικής ομάδας Γκόλμπολ (Goalball) με προβλήματα όρασης (κυρίως εκφυλιστικές παθήσεις & δυστροφίες αμφιβληστροειδή) εξετάστηκαν σε κλινικό και διαγνωστικό επίπεδο στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica.

Η διοίκηση και το προσωπικό του Ινστιτούτου Ophthalmica εύχονται ολόψυχα σε όλους τους αθλητές πολλές επιτυχίες και καλή δύναμη για τη συνέχεια.

Ευχαριστούμε θερμά τον Σωτήρη Πλαϊνη MSc, PhD, FBCLA με ειδικότητα στην ψυχοφυσική και την ηλεκτροφυσιολογία της όρασης & την Ασπασία Βούζα χειρουργό οφθαλμίατρο για την πολύτιμη συμβολή τους στις εξετάσεις.

Το Γκόλμπολ (Goalball) είναι αποκλειστικά Παραολυμπιακό άθλημα. Πρόκειται για ομαδικό άθλημα, στο οποίο συμμετέχουν μόνο τυφλοί αθλητές ή αθλητές με μειωμένη όραση. Οι παίκτες για να ανταποκριθούν στο υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού πρέπει να διαθέτουν υψηλή τεχνική, δύναμη, ταχύτητα, γρήγορη αντίδραση, ομαδικότητα, ευλυγισία και καλή αίσθηση του χώρου. Σε επίπεδο αναψυχής μπορούν να ασχοληθούν όλοι ανεξάρτητα από ηλικία, φυσική κατάσταση ή βαθμό απώλειας όρασης.

goalball 2

Το Γκόλμπολ (Goalball) διεξάγεται σε κλειστό γήπεδο Πετοσφαίρισης (Volleyball). Παίζεται από άνδρες και γυναίκες και κάθε ομάδα αποτελείται από τρεις βασικούς παίκτες και τρεις αναπληρωματικούς. Σκοπός του παιχνιδιού είναι η μία ομάδα να κυλήσει τη μπάλα με το χέρι προς την αντίπαλη πλευρά και να σημειώσει γκολ, ενώ οι αντίπαλοι παίκτες προσπαθούν να την αποκρούσουν με οποιοδήποτε μέρος του σώματός τους. Νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα που θα πετύχει τα περισσότερα γκολ. Η διάρκεια του αγώνα είναι δύο ημίχρονα των δέκα λεπτών.

Το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει στο μέλλον τέτοιες ενέργειες & ιδέες.