Ενδοστρωματικοί Κερατοειδικοί Δακτύλιοι (ICRS) | Διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών που σχετίζονται με τον Κερατόκωνο

Οι Ενδοστρωματικοί Κερατοειδικοί Δακτύλιοι (ICRS: Intra Corneal Ring Segments) είναι ειδικά οφθαλμολογικά εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών που σχετίζονται με τον Κερατόκωνο ή άλλες εκτατικές διαταραχές του κερατοειδή, επιτυγχάνοντας βελτίωση της ποιότητας της όρασης.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για δακτυλίους, οι οποίοι εμφυτεύονται στο εσωτερικό του οφθαλμού και πιο συγκεκριμένα στο στρώμα του κερατοειδή, με στόχο την αναδιαμόρφωση και ομαλοποίησή του (κωνικού) σχήματός του.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για τη χρήση των Ενδοστρωματικών Κερατοειδικών Δακτυλίων;

Οι Ενδοστρωματικοί Κερατοειδικοί Δακτύλιοι, αποτελούν ένα εξειδικευμένο οφθαλμολογικό επεμβατικό υλικό και θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για να αναλυθεί η καταλληλόλητα και η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης τεχνικής στη δική σας περίπτωση. Κάποιες γενικές ενδείξεις για την εμφύτευση των Ενδοστρωματικών Κερατοειδικών Δακτυλίων είναι:

 • Κερατόκωνος σε ασθενείς με δυσανεξία στους φακούς επαφής
 • Υψηλός ή ανώμαλος αστιγματισμός μετά από μεταμόσχευση κερατοειδούς
 • Εκτασία του κερατοειδούς
 • Διαφανής περιφερική εκφύλιση του κερατοειδούς

Ποιος είναι ο σκοπός χρήσης των Ενδοστρωματικών Κερατοειδικών Δακτυλίων;

 • Ομαλοποιούν την επιφάνεια του κερατοειδή, μειώνοντας το κωνικό του σχήμα και τις παραμορφώσεις, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας της όρασης
 • Μειώνουν τη μυωπία και τον αστιγματισμό που προκαλούνται από τον κερατόκωνο
 • Επιβραδύνουν την εξέλιξη του κερατόκωνου, σταθεροποιώντας το σχήμα του κερατοειδούς και καθυστερούν ή αποτρέπουν την ανάγκη για μετέπειτα μεταμόσχευση κερατοειδούς
 • Βελτιώνουν την ανοχή και την άνεση του ασθενούς στη χρήση φακών επαφής

Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα των Ενδοστρωματικών Κερατοειδικών Δακτυλίων;

 • Η αποδεδειγμένη, ασφαλής και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ανωμαλιών του κερατοειδούς
 • Η διαφοροποίηση του μεγέθους και του είδους των δακτυλίων ανάλογα με τις εξειδικευμένες ανάγκες του ασθενούς
 • Τα υψηλά επίπεδα ικανοποίησης των ασθενών με άμεση βελτίωση της όρασης και της ποιότητας ζωής τους
 • Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική που έχει ως αποτέλεσμα τη γρήγορη οπτική αποκατάσταση του ασθενούς και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Η δυνατότητα μελλοντικής αφαίρεσης των δακτυλίων επιτρέποντας τον κερατοειδή να επιστρέψει στο αρχικό του σχήμα

Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

Την ημέρα την επέμβασης

Αρχικά ενσταλάζονται τοπικές αναισθητικές σταγόνες και με τη βοήθεια του Femtosecond Laser δημιουργείται  ένα τούνελ και μια μικροσκοπική τομή εισόδου στο στρώμα του κερατοειδούς. Στη συνέχεια μέσω αυτής της τομής, με προσεκτικές κινήσεις, τοποθετείται ο δακτύλιος στον οφθαλμό. Τέλος ο χειρουργός κάνει όλες τις απαραίτητες προσαρμογές ώστε να σιγουρευτεί για τη σωστή τοποθέτηση του δακτυλίου, σύμφωνα με το χειρουργικό πλάνο.

Μετεγχειρητικά

Η επέμβαση διαρκεί μόλις λίγα λεπτά ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια, κιόλας, μέρα. Η αποκατάσταση της όρασης γίνεται μέσα στις επόμενες 2 μέρες ενώ σταθεροποιείται στις επόμενες 2-4 εβδομάδες. Ο ιατρός θα δώσει τις απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές και θα συνταγογραφήσει οφθαλμικές αντιβιοτικές και αντιφλεγμονώδεις σταγόνες για την πρόληψη τυχόν λοιμώξεων. Επιπλέον, ο ασθενής θα επιστρέψει την επόμενη μέρα στη κλινική, για να γίνουν όλες οι μετεγχειρητικές μετρήσεις και έλεγχοι.

Πατήστε εδώ και για να κατεβάσετε το ICRS brochure για ασθενείς.

Πατήστε εδώ και για να κατεβάσετε το ICRS brochure για επαγγελματίες υγείας.

Source: Mediphacos

https://mediphacos.com/