«Έχω κερατόκωνο, τώρα… τι;». Η ελληνική έκδοση του βιβλίου της καμπάνιας ευαισθητοποίησης «Violet June» για τον Κερατόκωνο, διαθέσιμο στο Ινστιτούτο Ophthalmica

H επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica συμμετέχει ενεργά στη διεθνοποίηση της βραζιλιάνικης καμπάνιας ευαισθητοποίησης για τον Kερατόκωνο «Violet June» με την επιμέλεια της ελληνικής έκδοσης του πετυχημένου βιβλίου του Dr Renato Ambrósio Jr. MD, PhD, IORA, Instituto de Olhos, Rio de Janeiro, Brazil «Έχω Kερατόκωνο, τώρα… τι;», μια ιστορία μυθοπλασίας με μικρές δόσεις πραγματικότητας.

«…H άγνοια μπορεί να βλάψει παραπάνω και από την ίδια την ασθένεια…». Η Violet (Βιολέτα) μας περιγράφει την περιπέτειά της όπως αυτή την έζησε μέσα από τα παιδικά της μάτια. Μας ταξιδεύει στον κόσμο μιας πάθησης η οποία υπάρχει σε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, στον κόσμο του κερατόκωνου. Σε αυτό το ταξίδι υπάρχουν στιγμές στεναχώριας, στιγμές χαράς, γνωριμίες με ανθρώπους που θα διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή της, καθώς και η έμπνευση για την έναρξη μιας προσπάθειας πηυςη;αου θα έχει ως στόχο τη σωστή ενημέρωση σχετικά με τον Kερατόκωνο. Αυτό που θα ήθελε το κοριτσάκι με τα μωβ γυαλιά να μας μείνει διαβάζοντας αυτό το βιβλίο είναι πως το τρίψιμο των ματιών είναι σε θέση να επηρεάσει την όραση…».

Βασικός στόχος αυτού του βιβλίου είναι η συνειδητοποίηση της σοβαρότητας της συγκεκριμένης οφθαλμικής νόσου. Όπως οι ιατροί οφείλουν να είναι ενημερωμένοι για όλες τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση του Kερατόκωνου, έτσι και οι ασθενείς και οι συγγενείς τους αξίζει να γνωρίζουν όσες περισσότερες λεπτομέρειες γίνεται. Η ενημέρωση είναι πολύ σημαντική ώστε να μπορούν οι ασθενείς και οι οικογένειές τους να ζουν καλύτερα με την πάθηση και να λαμβάνουν συνειδητές αποφάσεις για την διαχείρισή της.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν το βιβλίο «Έχω Kερατόκωνο, τώρα… τι;» στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ophthalmica (Κεντρική μονάδα: Βασ. Όλγας 196 & Πλούτωνος 27 γωνία, Παράρτημα κέντρου πόλης: Αγ. Σοφίας 40) και για τους επόμενους μήνες θα μπορούν να κάνουν download τμηματικά τα κεφάλαια του e-book (pdf format).

Ο Ιούνιος 2021 αποτελεί στην πραγματικότητα την εκκίνηση της εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τον Κερατόκωνο, η οποία και θα κορυφωθεί τον Νοέμβριο 2021 με την Παγκόσμια Ημέρα Κερατόκωνου (Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021), όπου και έχει προγραμματιστεί μια ειδική εκδήλωση παρουσίασης για το κοινό.

Για την έκδοση του βιβλίου «Έχω Κερατόκωνο, τώρα… τι;», που πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του oφθαλμιάτρου χειρουργού Μίλτιάδη Μπαλίδη PhD, FEBOphth, ICOphth, ειδικού στη χειρουργική κερατοειδούς & προσθίων ημιμορίων, εργάστηκαν οι οφθαλμίατροι χειρουργοί Penelope de Politis MD και Γεώργιος Σιδηρόπουλος MD, FEBOphth στη μετάφραση και ο ειδικευόμενος οφθαλμίατρος Αχιλλέας Ράσογλου στον τελικό έλεγχο. Την επιμέλεια της έκδοσης είχαν η Μαρία Τριανταφυλλίδου, Αρχιτέκτων – Μουσειολόγος και ο oφθαλμίατρος χειρουργός Πέτρος Ράσογλου MD, PhD.

Η Penelope de Politis MD στο Live Instagram event της καμπάνιας Violet June:

 

Χορηγοί:
 

Ιδρύματα – Υποστηρικτές: