Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη στηρίζουν τη δράση του Ινστιτούτου Ophthalmica «Δώστε στα γυαλιά σας μια δεύτερη ευκαιρία, χαρίστε τα σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη»

H πρωτότυπη και καινοτόμα δράση «Δώστε στα γυαλιά σας μια 2η ευκαιρία, χαρίστε τα σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη», του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, αποτέλεσε την αφορμή για τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, ώστε να ενημερωθούν για την υποστήριξη ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης και συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά διαθλαστικά σφάλματα.

Συγκεκριμένα, τo πρωί της Πέμπτης 25 Μαΐου 2023, μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, επισκέφτηκαν την βασική μονάδα του Ινστιτούτου Ophthalmica (Βασ. Όλγας 196 & Πλούτωνος 27 γωνία) και με χρήση ειδικού εξοπλισμού (ηλεκτρονικά φακόμετρα τελευταίας γενιάς), υπό την καθοδήγηση της επιστημονικής ομάδας του εξειδικευμένου τμήματος Παιδοφθαλμολογίας, πραγματοποίησαν μια σειρά από μετρήσεις στα οπτικά (καθορισμός διοπτριών), ενός πολύ μεγάλου όγκου από γυαλιά οράσεως και σκελετούς που είχαν συγκεντρωθεί στα ειδικά stands της καμπάνιας ανακυκλώσιμων γυαλιών δεύτερης ευκαιρίας το προηγούμενο διάστημα. Η συμβολή των παιδιών στην ταξινόμηση, συντήρηση, συσκευασία και μέτρηση των οπτικών ήταν αληθινά καθοριστική.

Το υλικό παρέλαβε Ορθόδοξη Ιεραποστολή Θεσσαλονίκης, αποστέλλοντάς τα μαζικά σε χώρες της Αφρικής για άτομα που αντιμετωπίζουν διαθλαστικές ανωμαλίες και επίπεδα χαμηλής όρασης. Η συγκεκριμένη μαζική αποστολή ήταν η 6η κατά σειρά τα τελευταία 3 έτη.  

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκαν και σχολιάστηκαν θέματα όπως: α) η σημασία της πρόληψης με απαραίτητους οφθαλμολογικούς ελέγχους στην προσχολική και σχολική ηλικία, β) ασυμπτωματικές οφθαλμικές παθήσεις σε παιδιά και πως εκείνες είναι σε θέση να επηρεάσουν μαθησιακές ικανότητες και σχολικές επιδόσεις, γ) οι πραγματικά δύσκολες συνθήκες που βιώνουν συνάνθρωποί μας στην Αφρικανική ήπειρο και η σημασία της κοινωνικής βοήθειας σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, δ) το έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης.

«Η δράση «Δώστε στα γυαλιά σας μια δεύτερη ευκαιρία, χαρίστε τα σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη» έχει στόχο τη συγκέντρωση γυαλιών & σκελετών που προωθούνται στοχευμένα σε αναπτυσσόμενες χώρες, για ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες και άτομα με προβλήματα όρασης που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ophthalmica υπάρχουν οργανωμένα stands, όπου ασθενείς, συνοδοί και επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τα γυαλιά ή τους σκελετούς τους, είτε γιατί έχουν αλλάξει συνταγή, είτε γιατί έχουν υποβληθεί σε διαθλαστική επέμβαση με Laser, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο κρίνουν ότι δεν τα χρειάζονται μελλοντικά. Εξαιτίας της μεγάλης απήχησης της καμπάνιας και του συγκινητικού ενδιαφέροντος του κοινού τα τελευταία έτη, εκτός από τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ophthalmica, υπάρχουν και άλλα σημεία συγκέντρωσης των γυαλιών στην Βόρεια Ελλάδα, όπως οφθαλμολογικά ιατρεία συνεργατών μας, κέντρα αποκατάστασης, αλλά και άλλοι επαγγελματικοί χώροι. Χάρη σε όλους εσάς, μπορούμε να εγγυηθούμε ότι η δράση θα συνεχιστεί δυναμικά, με τον αριθμό των γυαλιών και των σκελετών να αυξάνεται καθημερινά. Ας παραμείνουμε όλοι μαζί μια δυνατή ομάδα και ας συνεχίσουμε να προσφέρουμε κυρίως σε παιδιά με διαθλαστικά προβλήματα τη δυνατότητα να «γνωρίσουν» τον κόσμο καλύτερα», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ophthalmica κ. Περικλής Μαρκούσης MSc.

   

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα:

Τηλ: 2310 263063, 2310 413131
E-mail: [email protected]

* Ευχαριστίες στην εταιρεία STANDGEMA για την παράδοση ενός μεγάλου όγκου γυαλιών και οπτικών το προηγούμενο διάστημα.