Δελτίο Τύπου: Μια νέα δεκαετία καινοτομίας με επενδύσεις σε υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, τελευταίας γενιάς ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και σημαντικές διεθνείς συνεργασίες

H επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 ετών λειτουργίας και την έναρξη στρατηγικής συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Sanoptis, πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024, συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης.

Στην συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν οι νέες επενδύσεις σε κτιριακές υποδομές  και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ ανακοινώθηκαν νέες και σημαντικές συνεργασίες με διεθνείς οίκους.

Το Ινστιτούτο Ophthalmica, αποτελώντας την μοναδική ιδιωτική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) που καλύπτει όλες τις υποειδικότητες της οφθαλμολογίας στην Β. Ελλάδα, παρέχει υψηλής ποιότητας οφθαλμολογική φροντίδα σε ασθενείς κάθε ηλικίας.

Από το 2013, ως αποτέλεσμα συγχώνευσης 3 οφθαλμολογικών κέντρων, έχει δημιουργήσει μία άρτια ομάδα εξειδικευμένων οφθαλμιάτρων και επιστημόνων, που διαχειρίζεται αποτελεσματικά οφθαλμολογικές παθήσεις σε προληπτικό, διαγνωστικό, θεραπευτικό και χειρουργικό επίπεδο.

Μέσα από την συνεργασία μεταξύ εξειδικεύσεων (sub-specialties) βρίσκεται στη πρώτη γραμμή αντιμετώπισης πολύπλοκων και υψηλού βαθμού δυσκολίας περιστατικών, ενώ ταυτόχρονα εγγυάται την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του οφθαλμολογικού εξοπλισμού με ειδικά πρωτόκολλα πιστοποίησης ISO.

Από το 2017, το Ινστιτούτο Ophthalmica καινοτομεί, δοκιμάζοντας διαγνωστικές τεχνικές με οφθαλμολογικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και εξατομικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις διασύνδεσης κολλαγόνου (corneal cross linking – CXL) για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου.

Παράλληλα, σχεδίασε και καθιέρωσε την πρωτοπόρο υπηρεσία “Ophthalmica @home”, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις οφθαλμικής υγείας στον ιδιωτικό χώρο ασθενών που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του.

Σε επίπεδο εκπαίδευσης, το Ινστιτούτο Ophthalmica διοργανώνει κάθε 2 έτη το επιστημονικό συνέδριο «Thessaloniki Revision Course in Ophthalmology» με διάσημους προσκεκλημένους ομιλητές διεθνούς φήμης, ενώ συμμετέχει σε πολυκεντρικές μελέτες και κλινικές δοκιμές σε συνεργασία με κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες.

Με το στοχευμένο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «Δώστε στα γυαλιά σας μια δεύτερη ευκαιρία, χαρίστε τα σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη» και την μαζική αποστολή συνολικά 10.000 σκελετών και οπτικών σε χώρες της Αφρικής, το Ινστιτούτο Ophthalmica αποδεικνύει τη σημαντική θέση που έχουν οι δράσεις κοινωνικής προσφοράς στην εταιρική του ταυτότητα και κουλτούρα.

Την δεκαετία 2013 – 2023 η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Ophthalmica έχει προχωρήσει σε 31.240 επιτυχημένες ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις (ενέσεις) για την αντιμετώπιση οφθαλμικών παθήσεων οπισθίου ημιμορίου, 32.660 χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης καταρράκτη, 14.710 διαθλαστικές επεμβάσεις με laser, 3.630 επεμβάσεις υαλοειδούς, αμφιβληστροειδούς & ωχράς κηλίδας, 1.810 επεμβάσεις κερατοειδούς, ενώ συνολικά έχει διαχειριστεί 253.780 κλινικά και διαγνωστικά περιστατικά.

Με την συμπλήρωση των 10 χρόνων λειτουργίας του, το Ινστιτούτο Ophthalmica αποτέλεσε μία από τις πρώτες Οφθαλμολογικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας με τις οποίες ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Sanoptis επέλεξε να συνεργαστεί στη Νότια Ευρώπη, κατόπιν εκτεταμένης μελέτης και αναλυτικής αξιολόγησης ποιοτικών δεικτών.

Τη νέα δεκαετία, πρόκειται να υλοποιήσει ένα εμβληματικό επενδυτικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 6,2 εκατομμυρίων, που θα αναβαθμίσει κάθετα την περίθαλψη στη Β. Ελλάδα με άμεσα οφέλη για τον ασθενή. Για το 2024, περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 4,8 εκ. ευρώ σε κτιριακές υποδομές, αναβαθμίζοντας την εμπειρία των ασθενών με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Επιπλέον, 1,4 εκ. ευρώ θα διατεθούν σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ινστιτούτο Ophthalmica αποτελεί τη μοναδική οφθαλμολογική Μ.Η.Ν. στην Β. Ελλάδα στην οποία θα εφαρμόζεται σύντομα τόσο η  τεχνολογία femtosecond laser, όσο και η μέθοδος SMILE (lenticule extraction) στις διαθλαστικές επεμβάσεις με laser, για την αντιμετώπιση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός).

Η συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Sanoptis θα συμβάλλει στην διασύνδεση και διαρκή επαφή της έμπειρης και καταξιωμένης επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Ophthalmica με τα υπόλοιπα αναγνωρισμένα και διεθνούς φήμης κέντρα του δικτύου, με αποτέλεσμα, όχι μόνο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και κλινικής εμπειρίας, αλλά και τη συμμετοχή σε νέα ερευνητικά – θεραπευτικά πρωτόκολλα που συνδέονται με την αντιμετώπιση οφθαλμολογικών παθήσεων.

Ο Όμιλος Sanoptis διαθέτει στο δυναμικό του περισσότερα από 300 επιλεγμένα οφθαλμολογικά κέντρα και περιφερειακά ιατρεία, κυρίως στην Ελβετία και στη Γερμανία και πιο πρόσφατα στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Αυστρία, τα οποία παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες οφθαλμολογικής φροντίδας σε κλινικό, διαγνωστικό, θεραπευτικό και επεμβατικό – χειρουργικό επίπεδο, καλύπτοντας όλο το φάσμα της σύγχρονης οφθαλμολογίας.

Επιβεβαιώνοντας τη διεπιστημονική προσέγγιση σε επίπεδο οφθαλμολογικών υποειδικοτήτων, στη συνέντευξη τύπου μίλησαν εξειδικευμένοι χειρουργοί  οφθαλμίατροι της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Ophthalmica, ο κ. Αστεριάδης Σόλων, ειδικός στη Χειρουργική Υαλοειδούς, Αμφιβληστροειδούς & Ωχράς Κηλίδας, ο κ. Λοκοβίτης Ευάγγελος, ειδικός στη Χειρουργική Βλεφάρων, Δακρυϊκής Συσκευής & Οφθαλμικού Κόγχου, ο κ. Μπαλίδης Μιλτιάδης, ειδικός στη Χειρουργική Κερατοειδούς & Προσθίων Ημιμορίων, καθώς και η Διοικητική ομάδα του κέντρου.

Η κα Huber Irmi, Country Manager Greece του Ομίλου Sanoptis,  δήλωσε:  «Το ήμισυ της επαγγελματικής μου ζωής το αφιέρωσα ως γιατρός και επιχειρηματίας στην Οφθαλμολογία. Πιστεύω στον ισχυρισμό μας “το να βλέπεις είναι να πιστεύεις” με την καθαρή όραση να είναι μια από τις πιο πολύτιμες αξίες της ζωής μας. Ο Όμιλος Sanoptis παρέχει μια πλατφόρμα για το μέλλον της οφθαλμολογίας. Με το Ophthalmica βρήκαμε έναν ισχυρό συνεργάτη που συμμερίζεται τις βασικές μας αξίες και μαζί θα δημιουργήσουμε ένα οφθαλμικό κέντρο αριστείας για τη Βόρεια Ελλάδα».

Τέλος, ο κ. Περικλής Μαρκούσης, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας και Μικροχειρουργικής Ophthalmica, στην δήλωσή του σημείωσε: «Ένας δημιουργικός κύκλος κλείνει, ένας νέος ανοίγει με έναν σπουδαίο σύμμαχο. Η ένταξη του Ινστιτούτου Ophthalmica στον τεράστιο Ευρωπαϊκό όμιλο Sanoptis, αποτελεί στην πραγματικότητα όχι μόνο χρονικό σημείο ορόσημο μιας επιτυχημένης πορείας 10 ετών, αλλά ταυτόχρονα και μια τρανή απόδειξη αναγνώρισης της επιστημονικής μας ομάδας, η οποία προσπαθεί σταθερά να διατηρεί ανεπηρέαστο το πρωταγωνιστικό της προφίλ στην άσκηση της σύγχρονης οφθαλμολογίας. Η συγκεκριμένη συνεργασία σηματοδοτεί μια νέα εποχή και ένα πλάνο λαμπρών προοπτικών, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία και κλινική εμπειρία με το group. Εμείς δεσμευόμαστε για το αυτονόητο, να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά, προστατεύοντας με το ίδιο πάθος την πολυτιμότερη όλων των αισθήσεων. Ευχαριστίες από καρδιάς σε συναδέλφους, συνεργάτες, στους ασθενείς μας και στο δίκτυο οφθαλμιάτρων και επαγγελματιών υγείας που μας εμπιστεύτηκαν σε αυτό το ταξίδι. Κοιτάμε μόνο μπροστά».