ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Στο Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Οphthalmicα λειτουργεί το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα πρότυπο τμήμα Κινητικότητας - Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης

Για άτομα όλων των ηλικιών που δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους να εκτελέσουν απλές πρακτικές δραστηριότητες, εξαιτίας χαμηλής όρασης ή οποιασδήποτε άλλης μορφής οπτική αναπηρία, στο Ινστιτούτο Ophthalmica λειτουργεί το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα τμήμα Κινητικότητας - Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης.

 

kinitikotita 6

Η πρότυπη εκπαίδευση Ευρωπαϊκών προδιαγραφών που παρέχει το Ινστιτούτο Οphthalmicα στα άτομα αυτά, πραγματοποιείται σε απόλυτα εξατομικευμένο πλαίσιο, τόσο στους ειδικά και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους του Ινστιτούτου Οphthalmicα, όσο και στον χώρο επιλογής των ενδιαφερομένων (π.χ. οικία, σχολείο, πανεπιστήμιο, χώρος εργασίας, γειτονιά κ.ά.) με θεαματικά αποτελέσματα.

Η ποιότητα ζωής των ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης είναι συνυφασμένη με τη λειτουργικότητά τους, τη δυνατότητα δηλαδή αυτόνομης εκπλήρωσης των καθημερινών αναγκών τους. Γι’ αυτό τον λόγο χρειάζονται συστηματική και ρεαλιστική υποστήριξη.

Η εκπαιδευτική παρέμβαση του Ινστιτούτου Ophthalmica απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες (από τη βρεφική έως και την τρίτη ηλικία). Απευθύνεται στην πραγματικότητα σε οποιονδήποτε άνθρωπο αισθάνεται πως κάποιο πρόβλημα όρασης τον δυσκολεύει αισθητά στην καθημερινότητά του κι επιθυμεί να εκπαιδευτεί στο πως να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την υπολειπόμενη όρασή του και να στηρίζεται με αυτοπεποίθηση στις δικές του δυνάμεις. Οι στόχοι, οι ανάγκες, καθώς και η διάρκεια της εκπαίδευσης, ποικίλουν σε κάθε κύκλο εκπαίδευσης και εξαρτώνται από την ηλικία, τον βαθμό απώλειας όρασης και αναμφισβήτητα από την ψυχολογική ετοιμότητα.

kinitikotita 9

«Με απόλυτο σεβασμό και πλήρη κατανόηση στις ανάγκες των ασθενών με μερική ή ολική απώλεια όρασης, παρέχουμε στο Ινστιτούτο Ophthalmica τη συγκεκριμένη σειρά εκπαιδεύσεων με βασικό στόχο τη θεαματική βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των ανθρώπων. Στην εκπαίδευση Κινητικότητας – Προσανατολισμού διδάσκεται η ασφαλής, άνετη και ανεξάρτητη μετακίνηση του ατόμου, ενώ στον τομέα των Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης συμπεριλαμβάνονται όλες εκείνες οι δραστηριότητες που εκτελεί κάθε άτομο καθημερινά, σε όλες τις εκφάνσεις της προσωπικής, επαγγελματικής και κοινωνικής του ζωής. Για τα επιθυμητά αποτελέσματα στους δύο αυτούς άξονες, φροντίζουμε να συνεργαζόμαστε συνεχώς μόνο με εξειδικευμένους και άριστα καταρτισμένους επιστήμονες» δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ophthalmica κ. Μαρκούσης Περικλής.

«Η αγάπη μου και το ενδιαφέρον μου για τους ανθρώπους με οπτική αναπηρία με οδήγησε στο να εξειδικευτώ (Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών – Κ.Ε.Α.Τ., Αθήνα, Ινστιτούτο Κατάρτισης Τυφλών και Μερικώς Βλεπόντων, Κοπεγχάγη, Δανία) και να δραστηριοποιηθώ ως εκπαιδεύτρια Κινητικότητας – Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης τα τελευταία 17 χρόνια, παρέχοντας υπηρεσίες σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την όρασή τους. Η εκπαίδευση των ατόμων με οπτική αναπηρία αποτελεί μία σύνθετη διαδικασία που ξεκινά από την βρεφική ηλικία με πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης και ενδεχομένως διαρκεί δια βίου κι αφορά όχι μόνο το ίδιο το άτομο αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον» δήλωσε η κ. Καλλέ Λίνα, υπεύθυνη εκπαίδευσης Κινητικότητας – Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης ατόμων με χαμηλή ή ολική απώλεια όρασης.

kinitikotita 0

Κατάθεση ψυχής από γονέα ενός κοριτσιού με σοβαρά προβλήματα όρασης που παρακολούθησε την εκπαιδευτική παρέμβαση του Ινστιτούτου Ophthalmica:

«Η γνωριμία μας με την κα Καλλέ Λίνα, εκπαιδεύτρια Κινητικότητας – Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης, ξεκίνησε όταν η μικρή μας ήταν 40 ημερών και μόλις είχε διαγνωστεί με ολική απώλεια όρασης. Ήταν καθοριστική η ψυχολογική της υποστήριξη, ειδικά τους πρώτους μήνες της συνειδητοποίησης της κατάστασης, καθώς και η καθοδήγηση της σε οποιοδήποτε πρακτικό θέμα προέκυπτε και προκύπτει ακόμα και τώρα που κλείνει τα 5 της χρόνια. Η ίδια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της οικογένειάς μας, εκπαιδεύοντας και στηρίζοντας όλους μας δυναμικά. Πολύ σημαντική είναι η παρουσία της σε όλα τα στάδια της κοινωνικής ένταξης της μικρής μας, δίνοντας συμβουλές και οδηγίες σε όλους τους εμπλεκόμενους. Η κόρη μας φοιτά ήδη στο νηπιαγωγείο της πόλης μας και πηγαίνει σε αυτό με λευκό μπαστούνι. Θα λέγαμε απλά πως είναι συνοδοιπόρος μας σε ένα ταξίδι αποδοχής, εκπαίδευσης και υποστήριξης. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς την ομάδα του τομέα χαμηλής όρασης του Ινστιτούτου Ophthalmica και να ευχηθούμε καλή συνέχεια στο επιστημονικό της έργο» δήλωσε η κ. Πηνελόπη, μητέρα του μικρού κοριτσιού.

Για περισσότερες πληροφορίες ή ερωτήσεις επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλ 2310 263063, 2310 413131 ή στείλτε μας μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) στο info@ophthalmica.gr