Δελτίο τύπου - Κυριακή 03 Δεκ 2017: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία - Δωρεάν ειδική εκπαίδευση κινητικότητας - προσανατολισμού & δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης την Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00

Τα τελευταία 25 χρόνια, η 3η Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη από τον ΟΗΕ στα Άτομα με Αναπηρία, δίνοντας την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και στις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία, για ίσες ευκαιρίες (στην εργασία, στην υγεία, στην παιδεία και γενικότερα στην καθημερινότητα τους) διότι αυτό δεν είναι μόνο Συνταγματικό τους δικαίωμα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας αλλά και δείκτης Πολιτισμού κάθε χώρας.

«Το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica παράλληλα με τις υψηλοτάτου επιπέδου οφθαλμολογικές υπηρεσίες που παρέχει, διαθέτει και ένα Ειδικό Τομέα Κινητικότητας – Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης, για τη άριστη λειτουργία του οποίου, έχει καθιερώσει για όλο το ανθρώπινο δυναμικό του, τακτική – συστηματική και εξειδικευμένη τεχνική εκπαίδευση και διαχείριση των ατόμων με χαμηλή όραση. Παράλληλα στο πλαίσιο των Πρωτοποριακών Προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που εφαρμόζει, υποστηρίζει και πολλές στοχευμένες δράσεις που αφορούν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω σε θέματα εξυπηρέτησης των ατόμων με οπτική αναπηρία. Εμείς στο Ophthalmica πιστεύουμε ότι είναι καθήκον κάθε πολίτη, να συμβάλλει στη συγκρότηση μιας κοινωνίας ίσων ευκαιριών χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις γιατί η στήριξη των ατόμων με αναπηρία είναι υπόθεση όλων μας» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica Γρηγόρης Κέντρος.

Ο Τομέας Κινητικότητας – Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης, που λειτουργεί στο Ινστιτούτο Ophthalmica, έχει σκοπό την παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης, δια της οποίας διδάσκεται η ασφαλής, άνετη και ανεξάρτητη μετακίνηση, ενώ στον τομέα των δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης συμπεριλαμβάνονται και όλες εκείνες οι δραστηριότητες που εκτελεί κάθε άτομο σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής – προσωπικής και κοινωνικής του ζωής. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε εξατομικευμένο πλαίσιο, τόσο στο Ινστιτούτο Ophthalmica, όσο και στο χώρο διαμονής των ενδιαφερομένων και αφορά ανθρώπους κάθε ηλικίας που αισθάνονται πως το πρόβλημα όρασής τους δυσκολεύει στην καθημερινότητα.

Έτσι λοιπόν την Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2017, στις 18:00 στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ophthalmica (Βασ. Όλγας 196 & Πλούτωνος 27 γωνία, πρώην Νομαρχία, Θεσσαλονίκης ), θα πραγματοποιηθεί δωρεάν ειδική εκπαίδευση κινητικότητας – προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης.

Την δωρεάν εκπαίδευση μπορούν να παρακολουθήσουν και συνοδά άτομα (συγγενείς – φίλοι) που επιθυμούν να εξοικειωθούν με ειδικές τεχνικές διαχείρισης των ατόμων με χαμηλή όραση ή οπτική αναπηρία.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλ: 2310 263063 και 2310 413131 ή να στείλουν μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) στο: [email protected]

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Επειδή σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες, η 3η Δεκεμβρίου δεν είναι μια παγκόσμια γιορτή για τα ΑΜΕΑ αλλά μια χρυσή ευκαιρία να σκεφτούμε και να αναλογιστούμε όλοι μας όχι μόνο τι κάνει η Πολιτεία αλλά κι ο καθένας μας ξεχωριστά, για να αντιμετωπίζονται ισότιμα τα άτομα με αναπηρία.