Δακρυϊκός σωληνίσκος Lester Jones;

Τι ακριβώς είναι ο δακρυϊκός σωληνίσκος Lester Jones;

Ο δακρυϊκός σωληνίσκος παράκαμψης Lester Jones είναι κατασκευασμένος από γυαλί, έχει μήκος περίπου 1,0cm, πλάτος 3,5 – 4,0mm και χρησιμοποιείται ως απλός αγωγός μεταξύ του δακρυϊκού φιλμ στην εσωτερική γωνία του οφθαλμού και την περιοχή της μύτης. Αν και απαιτείται ετήσιος κλινικός έλεγχος και περιοδική επανατοποθέτηση σε ορισμένους ασθενείς, ένας σωληνίσκος Lester Jones (LJT: Lester Jones Tube) μπορεί να αποδειχτεί πολύ αποτελεσματικός, όταν άλλες δακρυϊκές παρεμβάσεις έχουν αποτύχει.

Πότε χρησιμοποιείται ένας σωλήνας Lester Jones;

Ένας σωλήνας Lester Jones χρησιμοποιείται συνήθως σε ασθενείς στους οποίους οι προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στη δακρυϊκή συσκευή (DCR: δακρυοασκορινοστομία) δεν ήταν επιτυχείς ή σε περίπτωση πλήρης απόφραξης των δακρυικών σωληναρίων.

Πώς εισάγεται ένας σωλήνας Lester Jones;

Καθώς θα έχει ήδη πραγματοποιηθεί δακρυοασκορινοστομία (DCR) στους περισσότερους ασθενείς που χρειάζονται σωλήνα, ένας σωληνίσκος Lester Jones μπορεί να τοποθετηθεί υπό γενική ή τοπική αναισθησία, δημιουργώντας μια δίοδο μεταξύ της εσωτερικής γωνίας των βλεφάρων και της ρινικής οδού. Αυτό πραγματοποιείται συνήθως με τη χρήση ενδοσκοπίου και ειδικών εργαλείων τοποθετημένων μέσα στη μύτη, έτσι ώστε να μην είναι απαραίτητες τομές στο δέρμα.

Πόσο διαρκεί η διαδικασία και πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;

Η συγκεκριμένη διαδικασία διαρκεί 30 έως 45 λεπτά και οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι την ίδια μέρα. Η πλήρης επιστροφή στο επαγγελματικό σας περιβάλλον και στα καθήκοντά σας μπορεί συμβεί σε μια εβδομάδα.

Τι οδηγίες χρειάζεται να ακολουθήσω;

Η τακτική εισπνοή αλατούχων σταγόνων μέσω του σωλήνα, αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, βοηθά να διατηρηθεί καθαρός από βλέννα. Κατά το φτέρνισμα, 2 δάχτυλα πρέπει να τοποθετηθούν επάνω από τον σωλήνα, στην εσωτερική γωνία των βλεφάρων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να μετατοπιστεί.

Πόσο συχνά θα πρέπει να επισκέπτομαι τον ιατρό μου;

Ένα λεπτό απορροφήσιμο ράμμα τοποθετείται συνήθως γύρω από τον «λαιμό» του σωλήνα και δεν απαιτείται αφαίρεση στην κλινική. Θα χρειαστεί ένας μετεγχειρητικός έλεγχος περίπου 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Στη συνέχεια, απαιτείται κλινικός έλεγχος κάθε 12 μήνες, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο σωλήνας είναι καθαρός και δεν έχει μετατοπιστεί σε μη φυσιολογική θέση.

Τι συμβαίνει εάν ο σωλήνας Lester Jones μετατοπιστεί;

Εάν ο σωληνίσκος Lester Jones μετατοπιστεί οποιαδήποτε στιγμή, είναι απολύτως ασφαλές να προσπαθήσετε να τον επαναφέρετε στη σωστή θέση. Διαφορετικά, θα πρέπει να αντικατασταθεί (να εισαχθεί ένας νέος σωλήνας υπό τοπική ή γενική αναισθησία).