Ενδοφθάλμιοι φακοί (ενδοφακοί)

Καταρράκτης

Καταρράκτης: Φυσικό κομμάτι της γήρανσης

Ο καταρράκτης είναι η κύρια αιτία απώλειας της όρασης σε ενήλικους άνω των 55 ετών. Καταρράκτης είναι μια θόλωση του φυσικού φακού μέσα στο μάτι σας. Αυτός ο φακός που βρίσκεται πίσω από την ίριδα, λειτουργεί ακριβώς όπως ο φακός μιας φωτογραφικής μηχανής. Συγκεκριμένα εστιάζει εικόνες φωτός πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, ο οποίος με τη σειρά του τις στέλνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Στον καταρράκτη ο ανθρώπινος φακός γίνεται τόσο θολός που εμποδίζει το φως και τις εικόνες να φτάσουν στον αμφιβληστροειδή.

Ενδοφακοί AcrysofΕνδοφακοί AcrysofΕνδοφακοί Acrysof

Click εδώ για να κατεβάσετε το ενημερωτικό έντυπο για τον καταρράκτη.

Συμπτώματα:

-Θολή ή σκοτεινή όραση
-Θαμπά ή αλλοιωμένα χρώματα
-Μειωμένη νυχτερινή όραση (βλέπετε φωτοστέφανα γύρω από τα φώτα)
-Το φως του ήλιου ή κάποιο άλλο φως σας φαίνεται εκθαμβωτικό
-Δεν σας βοηθούν πια τα γυαλιά σας (συνεχείς αλλαγές στις συνταγές)

Ενδοφακοί AcrysofΕνδοφακοί AcrysofΕνδοφακοί Acrysof

Ο καταρράκτης μπορεί να είναι ο λόγος που θολώνουν αντικείμενα με έντονα χρώματα, που γίνονται μουντά τα ζωηρά χρώματα ή που εξασθενίζει η νυχτερινή όραση. Μπορεί επίσης να είναι ο λόγος που τα γυαλιά για το διάβασμα ή τα διπλοεστιακά, τα οποία κάποτε σας βοηθούσαν, δεν φαίνονται πλέον αποτελεσματικά. Η όραση με τον καταρράκτη περιγράφεται σα να βλέπει κανείς μέσα από μια παλιά, θολή ταινία. Ένας τραυματισμός στο μάτι, κάποιες ασθένειες ή ακόμη και μερικά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν θόλωση, αλλά η πλειοψηφία των περιπτώσεων καταρράκτη είναι απλώς αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας γήρανσης. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο καταρράκτης είναι με χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί τον παλιό, θολό φακό και τον αντικαθιστά με ένα νέο, τεχνητό φακό που αποκαθιστά την όρασή σας και, από πολλές απόψεις, βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής σας.

Εξομοιωτής καταρράκτη:

Καταρράκτης και πρεσβυωπία

Πρεσβυωπία είναι η κατάσταση όπου ο φακός χάνει την ικανότητα να εστιάζει. Πρόκειται για συνηθισμένη κατάσταση που θα μπορούσε να συνοδεύει τον καταρράκτη και να σας εμποδίζει να βλέπετε τα κοντινά αντικείμενα. Η ανάγκη γυαλιών για το διάβασμα είναι συνήθως σημάδι πρεσβυωπίας. Η γήρανση των ματιών επηρεάζει τους πάντες. Αν έχετε καταρράκτη με πρεσβυωπία, ο φακός Acrysof IQ Restor μπορεί να διορθώσει και τις 2 καταστάσεις.

Καταρράκτης και διαθλαστικές ανωμαλίες

H πρεσβυωπία, η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός απαιτούν τη χρήση διπλοεστιακών ή «προοδευτικών» φακών για να βλέπει κανείς καθαρά τόσο κοντά όσο και μακριά. Το σημαντικό είναι να θυμάστε ότι η επέμβαση καταρράκτη μπορεί να διορθώσει μία ή περισσότερες από αυτές τις καταστάσεις ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να αποκτήσετε καθαρή όραση και να μην χρειάζεστε γυαλιά ή φακούς επαφής.

Φακοθρυψία

Επέμβαση καταρράκτη: Καθαρή όραση μέσα σε λίγα λεπτά

Η επέμβαση καταρράκτη είναι μια από τις πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές χειρουργικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα πάνω από 3 εκατομμύρια επεμβάσεις καταρράκτη γίνονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Κατά την επέμβαση γίνεται μια μικρή τομή μέσα στο μάτι και εισάγεται ένα εργαλείο που έχει το μέγεθος μύτης μολυβιού, το οποίο διαλύει και απομακρύνει, με την βοήθεια υπερήχων, το θολό φακό. Μόλις αφαιρεθεί ο θολός φακός, εισάγεται μέσω της ίδιας μικροσκοπικής τομής, ένας ενδοφθάλμιος φακός που αντικαθιστά τον καταρράκτη.

Ενδοφακοί AcrysofΕνδοφακοί AcrysofΕνδοφακοί Acrysof

Click εδώ για να κατεβάσετε το ενημερωτικό έντυπο για την διαδικασία της φακοθρυψίας.

Δείτε το animation με την διαδικασία της φακοθρυψίας:

https://www.youtube.com/watch?v=8RWzv06Sr2k&feature&w=600&h=400

Τι να περιμένετε πριν και μετά τη χειρουργική διαδικασία (Φακοθρυψία);

Οι περισσότεροι άνθρωποι με έκπληξη ανακαλύπτουν πόσο εύκολη και ανώδυνη είναι η επέμβαση καταρράκτη. Συνήθως διαρκεί 30 λεπτά ή και λιγότερο και οι πολλοί ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις συνήθεις δραστηριότητες τους την επόμενη ημέρα. Κατά την διαδικασία χορηγείται αναισθητικό για να μουδιάσουν τα νεύρα μέσα και γύρω από το μάτι σας. Πριν και μετά την επέμβαση ο ιατρός μπορεί να σας γράψει οφθαλμικές σταγόνες που θα βοηθήσουν στην πρόληψη τυχόν λοίμωξης. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν βελτίωση στην όρασή τους σύντομα μετά την επέμβαση, αλλά η όραση μπορεί να συνεχίσει να βελτιώνεται επί αρκετές ημέρες ή εβδομάδες.

Ενδοφακοί AcrysofΕνδοφακοί AcrysofΕνδοφακοί Acrysof

Ποια είναι η καλύτερη χρονική στιγμή για την αντιμετώπιση του καταρράκτη;

Πολλά άτομα θεωρούν ότι ο καταρράκτης πρέπει να είναι ‘ώριμος’ για να μπορέσει να αφαιρεθεί. Αυτό δεν ισχύει. Σήμερα, η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι διαδικασία ρουτίνας που μπορεί να γίνει από τη στιγμή που η όρασή σας αρχίζει να δημιουργεί πρόβλημα στην ποιότητα ζωής σας.

Πόσο επιτυχημένη είναι η διαδικασία της φακοθρυψίας;

Η επέμβαση καταρράκτη με την τεχνική της φακοθρυψίας έχει γενικό ποσοστό επιτυχίας 98% ή μεγαλύτερο. Οι συνεχείς καινοτομίες σε εξοπλισμό και εργαλεία έχουν κάνει την διαδικασία πιο ασφαλή από ποτέ.

Ενδοφακοί

Τι είναι ο ενδοφθάλμιος φακός και ποιος ο ρόλος του στην διαδικασία της φακοθρυψίας;

Ο ενδοφθάλμιος φακός που χρησιμοποιείται στην διαδικασία της φακοθρυψίας είναι ένας τεχνητός φακός που εμφυτεύεται με χειρουργική επέμβαση και αντικαθιστά τον υπάρχοντα θολό φακό. Η τεχνολογία των ενδοφθάλμιων φακών έχει κάνει τεράστια πρόοδο. Παραδοσιακά, ο φακός που χρησιμοποιείτο για την επέμβαση καταρράκτη ήταν ένας μονοεστιακός φακός. Αυτός ο τύπος φακού μπορούσε να προσφέρει καλή, λειτουργική μακρινή όραση, αλλά οι άνθρωποι και πάλι έπρεπε να συνεχίζουν να φοράνε γιαλιά για το διάβασμα.

Ενδοφακοί AcrysofΕνδοφακοί AcrysofΕνδοφακοί Acrysof

Ο πολυεστιακός ενδοφακός Acrysof IQ Restor είναι ένας επαναστατικός φακός για την επέμβαση καταρράκτη αφού επιτρέπει στους ασθενείς να βλέπουν κοντά, σε ενδιάμεση απόσταση και μακριά, χωρίς γυαλιά. Τέσσερις στους πέντε ασθενείς με φακούς Acrysof IQ Restor ανέφεραν ότι δεν ξαναφόρεσαν γυαλιά μετά την εμφύτευση των φακών και στα δυο μάτια τους.

iol_choice

Click εδώ για να κατεβάσετε το μονοσέλιδο έντυπο για την επιλογή ενδοφθάλμιου φακού.

Προεγχειρητικά

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη πριν από επέμβαση καταρράκτη με τον φακό Acrysof IQ Restor;

Ενδοφακοί AcrysofΕνδοφακοί AcrysofΕνδοφακοί Acrysof

-Είναι σημαντικό να μην αξιολογήσετε την όρασή σας αμέσως μετά την επέμβαση. Συνήθως ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται ένα βάθος χρόνου για να δεχτεί την διαφορά και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα όρασης.

-Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται αν έχετε τον ενδοφθάλμιο φακό Acrysof IQ Restor και στα 2 μάτια.

-Υπάρχει πιθανότητα να βλέπετε κάποια αντανάκλαση ή φωτοστέφανο γύρω από φώτα, το πρώτο διάστημα μετά την επέμβαση. Αυτό συνήθως βελτιώνεται μέσα στους επόμενους μήνες.

-Τα κλινικά αποτελέσματα έδειξαν ότι χωρίς γυαλιά, η πλειοψηφία των ασθενών πέτυχαν μακρινή όραση 20/25 στους 6 μήνες μετά την επέμβαση.

-Ποσοστό 93% των ασθενών που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή θα επέλεγαν και πάλι την εμφύτευση ενδοφθάλμιου φακού Acrysof IQ Restor

Click εδώ για να κατεβάσετε το σχετικό έντυπο με τις προεγχειρητικές οδηγίες.

Ενδοφακοί AcrysofΕνδοφακοί AcrysofΕνδοφακοί Acrysof

Η επέμβαση καταρράκτη με τον φακό Acrysof IQ Restor αποτελεί επαναστατική διαδικασία. 4 στους 5 ασθενείς στην σχετική κλινική μελέτη ανέφεραν ότι δεν φόρεσαν ποτέ γυαλιά μετά την επέμβαση καταρράκτη και στα 2 μάτια.

restor_chart

Σημαντικά ερωτήματα που μπορείτε να θέσετε στον οφθαλμίατρό σας:

-Μπορείτε να μου εξηγήσετε τα σχετικά με την επέμβαση καταρράκτη και πόσο χρόνο χρειάζεται;
-Έμαθα για το νέο πολυεστιακό φακό. Μπορείτε να μου εξηγήσετε πόσο διαφορετικός είναι από τον παραδοσιακό μονοεστιακό για καταρράκτη;
-Μου αρέσει πολύ να διαβάζω. Είμαι καλός υποψήφιος για πολυεστιακό φακό;
-Μετά την επέμβαση καταρράκτη με πολυεστιακό φακό, θα εξακολουθώ να χρειάζομαι γυαλιά;
-Υπάρχουν κίνδυνοι με τον πολυεστιακό φακό;
-Ο φακός Acrysof IQ Restor είναι ο σωστός για μένα;

Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την επιλογή του φακού είναι το παρακάτω ερωτηματολόγιο, ώστε να συζητήσετε τις απαντήσεις με τον οφθαλμίατρό σας.

questionnaireel

Click εδώ για να κατεβάσετε το ερωτηματολόγιο με τις δραστηρίότητες ενασχόλησής σας και τυχόν θέματα που απασχολούν την όρασή σας.

Μετεγχειρητικά

Ενδοφακοί AcrysofΕνδοφακοί AcrysofΕνδοφακοί Acrysof

Μοιραστείτε την εμπειρία σας μετά από επέμβαση καταρράκτη με τον ενδοφθάλμιο φακό Acrysof IQ Restor. Συμπληρώστε το παρακάτω έντυπο και σχολιάστέ το με τον οφθαλμίατρό σας, μετεγχειρητικά, στην επόμενη επίσκεψη.

experience_leaflet

Click εδώ για να κατεβάσετε το σχετικό έντυπο.

Φακός Restor

Γιατί να διαλέξει κανείς τον πολυεστιακό φακό Acrysof IQ Restor;

Ενδοφακοί AcrysofΕνδοφακοί AcrysofΕνδοφακοί Acrysof

Ο φακός Acrysof IQ Restor είναι ένας επαναστατικός πολυεστιακός φακός για επέμβαση καταρράκτη, που επιτρέπει στους ασθενείς να βλέπουν κοντά, σε ενδιάμεση απόσταση και μακριά. Μια καινοτόμα οπτική τεχνολογία που ονομάζεται ‘αποδίωση’ κάνει το φακό Acrysof IQ Restor αποτελεσματικό με μοναδικό τρόπο, ειδικά όταν τοποθετείται και στα 2 μάτια. Μια παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε τηλεσκόπια για να βελτιώνεται η ποιότητα της εικόνας. Οι περισσότεροι ασθενείς με φακούς Acrysof IQ Restor ανακαλύπτουν ότι μπορούν πλέον να δουλέψουν στον υπολογιστή, να οδηγούν αυτοκίνητο μέρα ή νύχτα και να παίζουν γκολφ ή τένις με αυξημένη ανεξαρτησία από τα γυαλιά. Οι ασθενείς με αστιγματισμό μπορούν επίσης να βιώσουν πραγματικά καλή όραση σε όλες τις αποστάσεις με τον πολυεστιακό ενδοφθάλμιο φακό Acrysof IQ Restor Toric.

Click εδώ για να κατεβάσετε το ενημερωτικό έντυπο για τους πολυεστιακούς φακούς Acrysof IQ Restor

Δείτε το εκπαιδευτικό animation video για το στάδιο της ένθεσης ενδοφακού στην τεχνική της φακοθρυψίας:

https://www.youtube.com/watch?v=4rjYQKYr7x0&feature&w=600&h=400

Τέσσερις στους πέντε ασθενείς με φακούς Acrysof IQ Restor ανέφεραν ότι δεν ξαναφόρεσαν γυαλιά μετά την εμφύτευση φακών και στα δύο μάτια τους. Η ιστορία της οικογένειας φακών Acrysof μιλάει από μόνη της: πάνω από 25 εκατομμύρια ενδοφθάλμιοι φακοί Acrysof έχουν εμφυτευθεί παγκοσμίως.

Ενδοφακοί AcrysofΕνδοφακοί AcrysofΕνδοφακοί Acrysof

Πρόκειται για τα μάτια σας και έχετε επιλογές: Οικογένεια φακών Acrysof

Ο φακός Acrysof IQ Restor είναι ένας προηγμένης τεχνολογίας πολυεστιακός ενδοφθάλμιος φακός που μπορεί όμως να μην είναι κατάλληλος για εσάς. Μιλήστε με τον οφθαλμίατρό σας για τις επιλογές που σας προσφέρει η οικογένεια φακών Acrysof στην επέμβαση του καταρράκτη. Για να επιλέξει το φακό που θα εμφυτεύσει κατά την επέμβαση καταρράκτη, ο ιατρός σας θα λάβει υπόψη του πολλά θέματα, σχετικά με την υγεία των ματιών σας. Θα πρέπει όμως να σκεφτείτε και τον τρόπο ζωής σας. Πόσο διάβασμα η εργασία στον υπολογιστή κάνετε; Ποια είναι τα χόμπι σας; Οδηγείτε συχνά τη νύχτα;

Φακός Toric

Καταρράκτης και αστιγματισμός

Στην παραδοσιακή διαδικασία αφαίρεσης του καταρράκτη, ο οφθαλμοχειρουργός εμφυτεύει έναν μονοεστιακό τεχνητό φακό, αντικαθιστώντας τον θολωμένο. Αν όμως έχετε και αστιγματισμό, ενδέχεται και πάλι η όρασή σας να είναι θολή και παραμορφωμένη, επειδή ένας τυπικός ενδοφθάλμιος φακός δεν μπορεί να διορθώσει τον κερατοειδικό αστιγματισμό. Για να πετύχετε ποιοτική μακρινή όραση με έναν τυπικό ενδοφακό, μπορεί να εξακολουθείτε να χρειάζεστε γυαλιά, φακούς επαφής ή και άλλη χειρουργική επέμβαση.

Ενδοφακοί AcrysofΕνδοφακοί AcrysofΕνδοφακοί Acrysof

Τι είναι ο ενδοφθάλμιος φακός Acrysof Toric;

Ο φακός Acrysof Toric είναι ένας αναδιπλούμενος φακός τύπου single-piece, τον οποίο εμφυτεύει ένας οφθαλμοχειρουργός κατά την διάρκεια χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη για να αντικαταστήσει τον θολωμένο φακό. Ο μοναδικός σχεδιασμός του ενδοφθάλμιου φακού Acrysof Toric κάνει δυνατή τη μείωση ή τον περιορισμό του του κερατοειδικού αστιγματισμού και βελτιώνει σημαντικά τη μη διορθωμένη μακρινή όραση. Ο φακός Acrysof Toric παρέχει ποιοτική μακρινή όραση και κατασκευάζεται από το ίδιο βιοσυμβατό υλικό για φακούς που έχει ήδη εμφυτευτεί σε περισσότερα πό 30 εκατομμύρια μάτια από το 1991 και μετά.

Click εδώ για να κατεβάσετε το ενημερωτικό έντυπο για τον φακό Acrysof Toric.

Φακός Cachet

Ερμηνεία της μυωπίας

Σε ένα φυσιολογικό μάτι, ο φακός βλέπει εικονές, κατόπιν τις εστιάζει πάνω στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού, ο οποίος τις στέλνει στον εγκέφαλο. Ωστόσο, αν έχετε μυωπία, το σχήμα του ματιού σας εμποδίζει να βλέπετε σωστά χωρίς κάποια διόρθωση. Αυτό το μη φυσιολογικό σχήμα κάνει το φως που μπαίνει στο μάτι σας να εστιάζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή σας και όχι κατευθείαν πάνω του. Το αποτέλεσμα είναι να φαίνονται θολά τα μακρυνά αντικείμενα. Για άτομα με μέση έως υψηλή μυωπία, είναι πρόκληση το να βλέπουν καθαρά πράγματα που βρίσκονται μακριά ή ακόμα και σχετικά κοντά. Άνθρωποι με αυτόν το βαθμό μυωπίας λένε ότι η όρασή τους είναι τόσο κακή που δεν βλέπουν ούτε το ξυπνητήρι όταν ξυπνάνε.

Ενδοφακοί AcrysofΕνδοφακοί AcrysofΕνδοφακοί Acrysof

Τι είναι ο φακικός ενδοφακός Acrysof Cachet;

Ο φακός Acrysof Cachet έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μειώνει ή να εξαφανίζει τη μέση έως υψηλή μυωπία. Αν τα βοηθήματα όρασης που χρησιμοποιείτε είναι ανάμεσα στις -6.0 διοπτρίες και τις -16.5 διοπτρίες, μπορέι να είστε κι εσείς κατάλληλος υποψήφιος. 96% των ασθενών ανέφεραν ότι η μακρυνή τους όραση ήταν 20/25 ή καλύτερη χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής μετά την εμφύτευση φακού Acrysof Cachet. 97% των ασθενών ανέφεραν ότι θα επέλεγαν και πάλι την εμφύτευση του ίδιου φακού. Ο Acrysof Cachet βελτιώνει την όρασή σας σε συνεργασία με τον υπάρχοντα φυσικό φακό σας. ‘Κάθεται’ στο μπροστινό τμήμα του ματιού σας, ανάμεσα στην ίριδα και στον κερατοειδή. Είναι κατασκευασμένος από μαλακό, εύκαμπτο υλικό σχεδιασμένο ειδικά για το μάτι, που του επιτρέπει να αναδιπλώνεται και να εισάγεται μέσα από μια μικρή τομή. Μόλις εμφυτευτεί, ξεδιπλώνεται και διατηρείται στην θέση του με μικροσκοπικά στηρίγματα.

Click εδώ για να κατεβάσετε το ενημερωτικό έντυπο για τον Acrysof Cachet.

Όταν σκέφτεστε την εμφύτευση φακικού φακού, είναι σημαντικό ο ιατρός σας να καθορίσει ότι έχετε αρκετά κύτταρα μέσα στο μάτι, για να προστατευτεί ο κερατοειδής σας. Μετά την επέμβαση η υγεία των κυττάρων σας πρέπει να παρακολουθείται για τουλάχιστον ένα χρόνο. Αν η απώλεια κυττάρων είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να χρειάζεται να αφαιρεθεί ο φακός.

Ενδοφακοί AcrysofΕνδοφακοί AcrysofΕνδοφακοί Acrysof

Ποια είναι η διαδικασία εμφύτευσης του φακού Acrysof Cachet;

Για την εμφύτεση δεν χρειάζεται εισαγωγή σε νοσοκομείο. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ξύπνιοι κατά την διάρκεια της επέμβασης. Χορηγείται τοπικό αναισθητικό. Ο ιατρός κάνει μια μικροσκοπική τομή στο μάτι και εισάγεται ο φακός με ένα ειδικό εργαλείο που του επιτρέπει να ξεδιπλωθεί μαλακά. Κατά κανόνα, εμφύτευση φακικού φακού γίνεται μόνο στο ένα μάτι την κάθε φορά. Η επέμβαση για το άλλο μάτι πιθανότατα προγραμματίζεται μετά από μερικές εβδομάδες.

Αφού τελειώσει η επέμβαση ο ιατρός θα σας ζητήσει να επιστρέψετε στο ιατρείο 2 – 6 ώρες μετά για να ελέγξει πως είστε. Την επόμενη μέρα ίσως χρειαστεί να ξαναγίνει εξέταση. Αν ο ιατρός σας ζήτησε να φοράτε οφθαλμεπίδεσμο, θα τον αφαιρέσει και θα σας δείξει πως να βάζετε σταγόνες οι οποίες θα βοηθήσουν στην διαδικασία της αποκατάστασης. Ο ιατρός θα σας ζητήσει να κάνετε τακτικές επισκέψεις στο ιατρείο για να παρακολουθεί την κατάσταση του φακού μέσα στο μάτι σας.