Ενδοφθάλμιοι φακοί (ενδοφακοί)

Καταρράκτης

Καταρράκτης: Φυσικό κομμάτι της γήρανσης

Ο καταρράκτης είναι η κύρια αιτία απώλειας της όρασης σε ενήλικους άνω των 55 ετών. Καταρράκτης είναι μια θόλωση του φυσικού φακού μέσα στο μάτι σας. Αυτός ο φακός που βρίσκεται πίσω από την ίριδα, λειτουργεί ακριβώς όπως ο φακός μιας φωτογραφικής μηχανής. Συγκεκριμένα εστιάζει εικόνες φωτός πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, ο οποίος με τη σειρά του τις στέλνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Στον καταρράκτη ο ανθρώπινος φακός γίνεται τόσο θολός που εμποδίζει το φως και τις εικόνες να φτάσουν στον αμφιβληστροειδή.

Συμπτώματα:

-Θολή ή σκοτεινή όραση
-Θαμπά ή αλλοιωμένα χρώματα
-Μειωμένη νυχτερινή όραση (βλέπετε φωτοστέφανα γύρω από τα φώτα)
-Το φως του ήλιου ή κάποιο άλλο φως σας φαίνεται εκθαμβωτικό
-Δεν σας βοηθούν πια τα γυαλιά σας (συνεχείς αλλαγές στις συνταγές)

Ο καταρράκτης μπορεί να είναι ο λόγος που θολώνουν αντικείμενα με έντονα χρώματα, που γίνονται μουντά τα ζωηρά χρώματα ή που εξασθενίζει η νυχτερινή όραση. Μπορεί επίσης να είναι ο λόγος που τα γυαλιά για το διάβασμα ή τα διπλοεστιακά, τα οποία κάποτε σας βοηθούσαν, δεν φαίνονται πλέον αποτελεσματικά. Η όραση με τον καταρράκτη περιγράφεται σα να βλέπει κανείς μέσα από μια παλιά, θολή ταινία. Ένας τραυματισμός στο μάτι, κάποιες ασθένειες ή ακόμη και μερικά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν θόλωση, αλλά η πλειοψηφία των περιπτώσεων καταρράκτη είναι απλώς αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας γήρανσης. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο καταρράκτης είναι με χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί τον παλιό, θολό φακό και τον αντικαθιστά με ένα νέο, τεχνητό φακό που αποκαθιστά την όρασή σας και, από πολλές απόψεις, βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής σας.

Καταρράκτης και πρεσβυωπία

Πρεσβυωπία είναι η κατάσταση όπου ο φακός χάνει την ικανότητα να εστιάζει. Πρόκειται για συνηθισμένη κατάσταση που θα μπορούσε να συνοδεύει τον καταρράκτη και να σας εμποδίζει να βλέπετε τα κοντινά αντικείμενα. Η ανάγκη γυαλιών για το διάβασμα είναι συνήθως σημάδι πρεσβυωπίας. Η γήρανση των ματιών επηρεάζει τους πάντες. Αν έχετε καταρράκτη με πρεσβυωπία, η επιλογή ένθεσης πολυεστιακού – τριπλοεστιακού ενδοφθάλμιου φακού (ενδοφακού) μπορεί να διορθώσει και τις 2 καταστάσεις. Αυτό αξιολογείται από έναν εμπεριστατωμένο και αναλυτικό προεγχειρητικό έλεγχο.

Φακοθρυψία

Επέμβαση καταρράκτη: Καθαρή όραση μέσα σε λίγα λεπτά

Η επέμβαση καταρράκτη είναι μια από τις πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές χειρουργικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα πάνω από 3 εκατομμύρια επεμβάσεις καταρράκτη γίνονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Κατά την επέμβαση γίνεται μια μικρή τομή μέσα στο μάτι και εισάγεται ένα εργαλείο που έχει το μέγεθος μύτης μολυβιού, το οποίο διαλύει και απομακρύνει, με την βοήθεια υπερήχων, το θολό φακό. Μόλις αφαιρεθεί ο θολός φακός, εισάγεται μέσω της ίδιας μικροσκοπικής τομής, ένας ενδοφθάλμιος φακός που αντικαθιστά τον καταρράκτη.

Τι να περιμένετε πριν και μετά τη χειρουργική διαδικασία (Φακοθρυψία);

Οι περισσότεροι άνθρωποι με έκπληξη ανακαλύπτουν πόσο εύκολη και ανώδυνη είναι η επέμβαση καταρράκτη. Συνήθως διαρκεί 30 λεπτά ή και λιγότερο και οι πολλοί ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις συνήθεις δραστηριότητες τους την επόμενη ημέρα. Κατά την διαδικασία χορηγείται αναισθητικό για να μουδιάσουν τα νεύρα μέσα και γύρω από το μάτι σας. Πριν και μετά την επέμβαση ο ιατρός μπορεί να σας γράψει οφθαλμικές σταγόνες που θα βοηθήσουν στην πρόληψη τυχόν λοίμωξης. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν βελτίωση στην όρασή τους σύντομα μετά την επέμβαση, αλλά η όραση μπορεί να συνεχίσει να βελτιώνεται επί αρκετές ημέρες ή εβδομάδες.

Ποια είναι η καλύτερη χρονική στιγμή για την αντιμετώπιση του καταρράκτη;

Πολλά άτομα θεωρούν ότι ο καταρράκτης πρέπει να είναι ‘ώριμος’ για να μπορέσει να αφαιρεθεί. Αυτό δεν ισχύει. Σήμερα, η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι διαδικασία ρουτίνας που μπορεί να γίνει από τη στιγμή που η όρασή σας αρχίζει να δημιουργεί πρόβλημα στην ποιότητα ζωής σας.

Πόσο επιτυχημένη είναι η διαδικασία της φακοθρυψίας;

Η επέμβαση καταρράκτη με την τεχνική της φακοθρυψίας έχει γενικό ποσοστό επιτυχίας 98% ή μεγαλύτερο. Οι συνεχείς καινοτομίες σε εξοπλισμό και εργαλεία έχουν κάνει την διαδικασία πιο ασφαλή από ποτέ.

Ενδοφακοί

Τι είναι ο ενδοφθάλμιος φακός και ποιος ο ρόλος του στην διαδικασία της φακοθρυψίας;

Ο ενδοφθάλμιος φακός που χρησιμοποιείται στην διαδικασία της φακοθρυψίας είναι ένας τεχνητός φακός που εμφυτεύεται με χειρουργική επέμβαση και αντικαθιστά τον υπάρχοντα θολό φακό. Η τεχνολογία των ενδοφθάλμιων φακών έχει κάνει τεράστια πρόοδο. Παραδοσιακά, ο φακός που χρησιμοποιείτο για την επέμβαση καταρράκτη ήταν ένας μονοεστιακός φακός. Αυτός ο τύπος φακού μπορούσε να προσφέρει καλή, λειτουργική μακρινή όραση, αλλά οι άνθρωποι και πάλι έπρεπε να συνεχίζουν να φοράνε γιαλιά για το διάβασμα.