Διαθλαστικές επεμβάσεις & τεχνικές

Διάθλαση

Η έννοια της διάθλασης:

Διάθλαση (refraction) καλείται το οπτικό εκείνο φαινόμενο κατά το οποίο πραγματοποιείται αλλαγή της διεύθυνσης της τροχιάς του φωτός (εκτροπή της ευθύγραμμης τροχιάς διάδοσης), όταν εκείνο περνά από ένα διαφανές υλικό σε ένα άλλο. Πολλοί είναι εκείνοι που παρομοιάζουν τον ανθρώπινο οφθαλμό με μια κάμερα (φωτογραφική μηχανή).

Ο κερατοειδής χιτώνας (το παράθυρο του οφθαλμού), η ίριδα και ο κρυσταλλοειδής, φυσικός φακός αποτελούν το φωτογραφικό σύστημα εστίασης, ενώ ο αμφιβληστροειδής είναι ουσιαστικά ένα φωτοευαίσθητο φιλμ για την αποτύπωση των οπτικών ερεθισμάτων.

Διαθλαστική χειρουργική

Τι εννοούμε με τον όρο ‘διαθλαστική χειρουργική’;

Με τον όρο ‘διαθλαστική χειρουργική’ εννοούμε το σύνολο όλων εκείνων των χειρουργικών τεχνικών (refractive techniques) που εφαρμόζονται σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για την διόρθωση των γνωστών σε όλους διαθλαστικών ανωμαλιών (σφαλμάτων) όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός.

Οι διαθλαστικές επεμβάσεις στις μέρες μας είναι άμεσα συνδεδεμένες με τεχνολογία αιχμής, απόλυτα ασφαλείς και πετυχαίνουν την απαλλαγή της άμεσης εξάρτησης από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής, προσφέροντας εξαιρετική όραση και καλύτερη ποιότητα ζωής.

LASER

Διαθλαστική επέμβαση με LASER:

Η φιλοσοφία των διαθλαστικών επεμβάσεων με laser στηρίζεται στην βασική ιδέα πως η μεταβολή του σχήματος του κερατοειδή χιτώνα (εξάχνωση ιστού με excimer laser) είναι σε θέση να διορθώσει τα διαθλαστικά σφάλματα του οφθαλμού.

Οι πιο δημοφιλείς και σημαντικότερες διαθλαστικές τεχνικές με laser σήμερα είναι:

  • PRK (Photo Refractive Keratectomy): η μέθοδος χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που ο κερατοειδής είναι σχετικά λεπτός ή εμφανίζει ορισμένες ιδιομορφίες, π.χ. ουλές ή κερατόκωνο
  • Traditional LASIK (Laser in Situ Keratosmileusis)κατά τη διάρκεια της επέμβασης δημιουργείται ένας λεπτός κρημνός, σαν μεμβράνη (flap) στον κερατοειδή χιτώνα με την βοήθεια συστήματος μηχανικού μικροκερατόμου (mechanical microkeratome)
  • LASIK με femtosecond laser (Femto-LASIK: Z-LASIK): εδώ ο κρημνός σχηματίζεται με την βοήθεια ειδικού συστήματος laser, καμιά λεπίδα ή νυστέρι δεν έρχεται σε επαφή με τα μάτια (all-laser LASIK, bladeless LASIK)

ICL

Διαθλαστική επέμβαση με φακικό ενδοφακό (ICL – Implantable Contact Lens):

Μέθοδος για τη διόρθωση πολύ υψηλών αμετρωπιών (μυωπία περισσότερο από 10 διοπτρίες, υπερμετρωπία και αστιγματισμός περισσότερο από 6 διοπτρίες) με άμεση αποκατάσταση. Ο ενδοφθάλμιος φακός (ενδοφακός) είναι ένας εύκαμπτος, αναδιπλούμενος, τεχνητός φακός από ακρυλικό που εμφυτεύεται χειρουργικά, μέσα από μια μικροσκοπική τομή, στο εσωτερικό του οφθαλμού, μπροστά (φακός προσθίου θαλάμου) ή πίσω (φακός οπισθίου θαλάμου) από την ίριδα.

Όταν σκέφτεστε την εμφύτευση φακικού ενδοφακού, είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί ένας αναλυτικός προεγχειρητικός έλεγχος του προσθιου τμήματος του οφθαλμού.

CLE

Διαθλαστική επέμβαση με αφαίρεση του φυσικού φακού (CLE – Clear Lens Extraction):

Η τεχνική αφαίρεσης του φυσικού φακού του ματιού και της αντικατάστασής του από έναν συνθετικό ενδοφθάλμιο φακό, μονοεστιακό ή πολυεστιακό, επιλέγεται συνήθως για ασθενείς άνω των 45 ετών με αρχώμενη ή προχωρημένη πρεσβυωπία και σημαντικά διαθλαστικά σφάλματα.

Bioptics

Συνδυασμένη τεχνική ένθεσης ενδοφακού & laser (Bioptics):

Συνήθως, σε πολύ υψηλούς βαθμούς διαθλαστικών σφαλμάτων είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί συνδυασμός χειρουργικής εμφύτευσης ενδοφακού και εφαρμογής excimer laser για την διαμόρφωση της τελικής οπτικής οξύτητας του ασθενούς.

Καταλληλότερη μέθοδος

Ποια είναι η πιο κατάλληλη μέθοδος για εμένα;

Η σύγχρονη οφθαλμολογία επιτρέπει την διόρθωση και ομαλή αποκατάσταση σχεδόν οποιουδήποτε διαθλαστικού σφάλματος. H επιλογή της ενδεδειγμένης, για τον κάθε ασθενή, διαθλαστικής τεχνικής, είναι αποτέλεσμα λεπτομερούς προεγχειρητικού ελέγχου. Από αυτόν θα προκύψουν οι ατομικές ιδιαιτερότητες του κάθε οφθαλμού.

Η τελική απόφαση προκύπτει μετά από αναλυτική συζήτηση του ιατρού με τον υποψήφιο σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε τεχνικής, με γνώμονα πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.