Σπασμός Ημιπροσώπου

Τι είναι ο σπασμός ημιπροσώπου;

Ο σπασμός ημιπροσώπου είναι μια κατάσταση η οποία προκαλεί σπασμούς στους μυς γύρω από το βλέφαρο και στο ήμισυ του προσώπου, χωρίς να είναι δυνατόν να ελεγχθούν από τον πάσχοντα. Συνήθως παρουσιάζεται μόνο στη μία πλευρά του προσώπου, προκαλώντας σπασμούς που διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά. Μερικές φορές η κατάσταση αυτή εμφανίζεται και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τι προκαλεί τον σπασμό ημιπροσώπου;

Σε μερικούς ανθρώπους πιστεύεται ότι η πάθηση προκαλείται από συμπίεση του νεύρου που τροφοδοτεί τους μυς του προσώπου. Χαρακτηριστικά ευρήματα, όπως ασυνήθιστα αιμοφόρα αγγεία ή όγκος μπορεί να εντοπιστούν – παρατηρηθούν με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, αλλά σε πολλούς ασθενείς δεν υπάρχει αναγνωρίσιμη ανωμαλία.

Ποια είναι τα συμπτώματα του σπασμού ημιπροσώπου;

Οι σπασμοί ημιπροσώπου συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά, με μυϊκούς σπασμούς που επηρεάζουν τους μυς γύρω από το ένα μάτι. Αυτοί οι σπασμοί έπειτα μπορεί να εξαπλωθούν σε άλλους μυς της ίδιας πλευράς του προσώπου (ιδιαίτερα στους μυς της γνάθου και του στόματος). Είναι πιθανό να παρουσιαστούν κάποιοι ήχοι στο αυτί της επηρεασμένης πλευράς, κάθε φορά που υπάρχει μυϊκός σπασμός.

Πώς αντιμετωπίζεται ο σπασμός ημιπροσώπου;

Η θεραπεία του σπασμού ημιπροσώπου περιλαμβάνει ενέσεις αλλαντικής τοξίνης (botulinum toxin) στο δέρμα των βλεφάρων, χρησιμοποιώντας μια μικροσκοπική βελόνα.

Ποιοι είναι τα ρίσκα στις ενέσεις αλλαντικής τοξίνης;

Η αλλαντική τοξίνη (botulinum toxin) είναι μια χημική ουσία που παράγεται από ένα βακτήριο που ονομάζεται clostridium botulinum, το οποίο σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξικό. Ωστόσο, σε πολύ μικρές ποσότητες έγχυσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιλεκτικά για να εξασθενίσει τους μυς που προκαλούν σπασμό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποβάλλονται ανάμεσα σε 3 – 8 ενέσεις σε κάθε πλευρά, οι οποίες εγχύονται ακριβώς κάτω από το δέρμα και προκαλούν ένα ελαφρύ τσίμπημα. Οι ενέσεις αυτές πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 3 – 6 μήνες με περιστασιακές αλλαγές στη δόση ή στο σημείο των ενέσεων, εφόσον αυτό απαιτείται.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεστε κάποια δυσφορία κατά τη διάρκεια και για λίγο μετά τις ενέσεις. Μικροί μώλωπες αναπτύσσονται περιστασιακά, αλλά υποχωρούν γρήγορα. Κάποιες φορές μπορεί να επηρεαστούν άλλοι μυς, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα πεσμένο βλέφαρο ή διπλωπία. Εάν συμβεί αυτό, θα επιλυθεί σε βάθος χρόνου 2 – 3 μηνών, όταν δηλαδή η επίδραση των ενέσεων εξασθενίσει.

Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι για την παρασκευή της αλλαντικής τοξίνης, χρησιμοποιείται ανθρώπινη αλβουμίνη (ουσία του αίματος). Το αίμα που χρησιμοποιείται, ελέγχεται για όλες τις γνωστές μεταδοτικές λοιμώξεις. Ωστόσο, δεν υπάρχει απόλυτη εγγύηση ότι το παρασκεύασμα δεν περιέχει οργανισμούς που δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.

Ασθενείς στους οποίους μετά από μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, έχει εντοπιστεί ένα μη φυσιολογικό, ασυνήθιστα τοποθετημένο αιμοφόρο αγγείο κοντά στο νεύρο του προσώπου, ή όγκος στην πορεία του νεύρου παραπέμπονται σε νευροχειρουργό. Ο νευροχειρουργός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για μόνιμη θεραπευτική λύση στο πρόβλημα.