Τριχίαση

Τι είναι η τριχίαση;

Η τριχίαση είναι μια πάθηση των βλεφάρων, η οποία χαρακτηρίζεται από την ανώμαλη κατεύθυνση των βλεφαρίδων προς το μάτι, χωρίς όμως να αλλάζει η ανατομική θέση των βλεφάρων. Είναι στην πραγματικότητα η παθολογική στροφή των βλεφαρίδων προς τα μέσα (έσω) και εμφανίζεται συχνότερα στο κάτω βλέφαρο.

Τι προκαλεί την τριχίαση;

Η χρόνια φλεγμονή των βλεφάρων αποτελεί μια από τις αιτίες της τριχίασης. Ένας τραυματισμός στο βλέφαρο μπορεί να προκαλέσει τριχίαση, ειδικά εάν το βλέφαρο είναι σχισμένο κοντά στο χείλος του. Εάν η πληγή δεν είναι κατάλληλα – σωστά ευθυγραμμισμένη, τότε το αποτέλεσμα είναι οι βλεφαρίδες να μην έχουν αποδεκτή κατεύθυνση σε σχέση με το μάτι.

Η επαφή των βλεφαρίδων με τον οφθαλμό μπορεί να συμβεί εάν αλλάξει η θέση του βλεφάρου και το χείλος του στραφεί προς τα μέσα. Αυτή η έσω στροφή του χείλους του βλεφάρου ονομάζεται εντρόπιο. Η συχνότερη αιτία για την εμφάνιση εντροπίου είναι οι αλλαγές στους ιστούς των βλεφάρων εξαιτίας της γήρανσης.

Μια σπάνια κατάσταση που ονομάζεται δυστριχίαση, στην οποία εντοπίζεται μια επιπλέον σειρά από βλεφαρίδες,  έχει κι εκείνη τα ίδια συμπτώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τριχιάσης;

  • Αίσθημα ξένου σώματος ή ερεθισμός του οφθαλμικού βολβού
  • Δακρύρροια
  • Ερυθρότητα
  • Φωτοφοβία ή δυσφορία όταν κοιτάτε ένα έντονο φως

Σε σοβαρές περιπτώσεις που δεν θεραπεύονται, η τριχίαση μπορεί να προκαλέσει και να αναπτύξει μια επώδυνη πληγή που ονομάζεται έλκος του κερατοειδούς και είναι σε θέση να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης.

Πώς αντιμετωπίζεται η τριχίαση;

Η τριχίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τον αριθμό των βλεφαρίδων που δημιουργούν την παθολογική κατάσταση και σύμφωνα με τις προτιμήσεις του ασθενή.

Εάν υπάρχουν μόνο 1 ή 2 βλεφαρίδες που δημιουργούν το πρόβλημα, τότε εκείνες είναι δυνατόν κατάλληλα να αφαιρεθούν με μία λαβίδα. Η συγκεκριμένη διαδικασία ονομάζεται αποτρίχωση. Είναι ένα προσωρινό μέτρο, αφού οι βλεφαρίδες θα αναπτυχθούν πάλι (συνήθως σε περίπου 6 εβδομάδες) και έτσι η αποτρίχωση θα χρειαστεί αναπόφευκτα να επαναληφθεί.

Μια άλλη θεραπευτική προσέγγιση είναι η καταστροφή της ρίζας των βλεφαρίδων (θυλάκιο) με ηλεκτρικό ρεύμα. Η μέθοδος ονομάζεται ηλεκτρόλυση και πριν την εκκίνηση της θεραπείας γίνεται εφαρμογή ενέσιμου τοπικού αναισθητικού στο βλέφαρο. Το ποσοστό επιτυχίας της τεχνικής είναι περίπου 80% και αποδεικνύεται χρήσιμη μόνο όταν εμπλέκεται ένας μικρός αριθμός από βλεφαρίδες.  Σε περίπτωση που η τριχίαση αφορά σε ένα μεγάλο πλήθος βλεφαρίδων μπορεί να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση με τη χρήση τοπικού αναισθητικού.