Δελτίο τύπου: Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού - Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Η 15η του Οκτώβρη έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού (White Cane safety day), με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή τους μετακίνηση όσοι άνθρωποι το έχουν ανάγκη.

Πρώτα απ όλα όμως το Λευκό Μπαστούνι για να εκτελέσει το σκοπό του χρειάζεται προσβασιμότητα, ελεύθερες τις κίτρινες λωρίδες όδευσης των τυφλών και όχι εμπόδια στους δρόμους. Αποτελεί σήμα κατατεθέν της τυφλότητας και δίνει το αίσθημα της αυτονομίας και της μη εξάρτησης από φυσικό συνοδό.

Το Λευκό Μπαστούνι σηματοδοτεί για όλους – το ενδιαφέρον και το καθήκον – που πρέπει να δείξουν πολιτεία και πολίτες – απέναντι στα άτομα που στερούνται την πολυτιμότερη αίσθηση που είναι η όραση για να μπορούν οι χρήστες του να ανιχνεύουν τον δρόμο, να παρακάμπτουν τα εμπόδια και να φτάνουν στον προορισμό τους με ασφάλεια.

Στο μήνυμα του για την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica Γρηγόρης Κέντρος, επισημαίνει ότι “Η 15η του Οκτώβρη πρέπει να αποτελεί μια ξεχωριστή ημέρα ευαισθητοποίησης όλων μας στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα άτομα με προβλήματα όρασης για μια πιο εύκολη και ανεξάρτητη διαβίωση. Το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica συμμετέχει και στηρίζει αυτή την προσπάθεια με ειδικά και στοχευμένα προγράμματα εξέτασης και ενημέρωσης των ασθενών”.

“Σήμερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπολογίζεται ότι περίπου 285 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι τυφλοί ή έχουν μειωμένη όραση. Στην Ελλάδα, σοβαρότερες αιτίες τύφλωσης θεωρούνται ο διαβήτης, η ωχροπαθεια, το γλαύκωμα, οι μολύνσεις κερατοειδή κ.α. και η αναλογία των τυφλών στη χώρα μας είναι 23 τυφλοί ανά 100.000 κατοίκους. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη ότι κάθε 5 λεπτά ένας άνθρωπος χάνει την όρασή του και ότι μετά τον φόβο του θανάτου τη δεύτερη θέση κατέχει παγκοσμίως ο φόβος της τύφλωσης, εσείς έχετε αναρωτηθεί ποια ήταν η τελευταία φορά που υποβληθήκατε σε οφθαλμολογική εξέταση;” δήλωσε ο οφθαλμίατρος Μίλτος Μπαλίδης PhD, FEBOphth, ICOphth, χειρουργός κερατοειδή & προσθίων μορίων.