10 Νοεμβρίου 2016: Παγκόσμια ημέρα κερατόκωνου - Δωρεάν προληπτική οφθαλμολογική εξέταση με τοπογραφία κερατοειδή για ανίχνευση της νόσου σε παιδιά από 11 έως και 17 ετών

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας κερατόκωνου, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016, το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica παρέχει για τη συγκεκριμένη ημέρα και μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού (2310 263063, 2310 413131), δωρεάν προληπτική οφθαλμολογική εξέταση με τοπογραφία κερατοειδή για ανίχνευση της νόσου σε παιδιά από 11 έως και 17 ετών.

Σήμερα τα παιδιά ζουν μια οπτικά απαιτητική ζωή, με πρόωρη έκθεση σε έντονες οπτικές δραστηριότητες (μαθησιακή διαδικασία, ηλεκτρονικές συσκευές). Οι οφθαλμολογικές παθήσεις αυξάνονται. 5 – 7 παιδιά στα 100 έχουν σημαντικό πρόβλημα όρασης και οι γονείς τους δεν το γνωρίζουν. Το 80% των περιπτώσεων μόνιμης βλάβης στην όραση, οφείλεται σε παθήσεις που θα μπορούσαν να θεραπευθούν εάν είχαν διαγνωστεί έγκαιρα. Μια από αυτές είναι ο κερατόκωνος.

Ο κερατόκωνος (keratoconus) είναι μία πάθηση του κερατοειδή χιτώνα (του παραθύρου του οφθαλμού), η οποία χαρακτηρίζεται από σταδιακή παραμόρφωση της δομής του, αποκτώντας τελικά κωνικό σχήμα. Η λέπτυνση, ουλοποίηση και τελικά η μόνιμη θολερότητα του κερατοειδή, οδηγεί σε σημαντική μείωση της όρασης.

Στα αρχικά του στάδια ο κερατόκωνος μπορεί να είναι ασυμπτωματικός, κυρίως στα χρόνια της εφηβείας που συνήθως πρωτοεμφανίζεται. Η νόσος συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι τα 35 χρόνια της ζωής.

Αν και γενετικοί, περιβαλλοντικοί και ορμονικοί παράγοντες φαίνεται ότι συμμετέχουν στη δημιουργία του κερατόκωνου, η πραγματική αιτία της πάθησης παραμένει άγνωστη.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι η συχνότητα εμφάνισης κερατόκωνου είναι 1 στους 2000 ανθρώπους.

Στην εικόνα που ακολουθεί απεικονίζεται ένας φυσιολογικός κερατοειδής στα αριστερά και ένας κερατοειδής με κερατόκωνο στα δεξιά.

Με τη σύγχρονη τεχνολογία, όπως η τοπογραφία και η οπτική σάρωση της πρόσθιας και της οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδή, ο κερατόκωνος μπορεί να ανιχνευθεί σε πολύ πρώιμα ασυμπτωματικά στάδια. Πρόκειται για μια ολιγόλεπτη ανώδυνη, υψηλής αξιοπιστίας διαδικασία, φιλική και για τα παιδιά. Η πρώιμη διάγνωση, παρακολούθηση και αντιμετώπισή του αποκλείει τις οδυνηρές συνέπειες για την όραση.

Στο Ινστιτούτο Ophthalmica πραγματοποιούνται έλεγχοι πρώιμης ανίχνευσης κερατόκωνου με το υπερσύγχρονο, υψηλής ακρίβειας σύστημα Oculus Pentacam HR. Η εξέταση διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό.

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κερατόκωνο

Πατήστε εδώ για να δείτε τους σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης της πάθησης, όπως η διασύνδεση κολλαγόνου με cross liking

Επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίσετε τον προληπτικό οφθαλμολογικό σας έλεγχο