Τρανός Πάρης, MD, PhD, ICOphth, FRCS

Τρανός Πάρης, MD, PhD, ICOphth, FRCS

Ειδικός στη Χειρουργική Αμφιβληστροειδή - Ωχράς κηλίδας & Ενδοφθάλμιων Φλεγμονών
Εκπαιδευθείς στο Moorfields Eye Hospital
[email protected]

Ο ιατρός Π. Τρανός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 1971. Σπούδασε στο ιατρικό τμήμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, απ ́ όπου αποφοίτησε το Νοέμβριο του 1996. Ως προπτυχιακός φοιτητής ιατρικής το 1995, με υποτροφία της Ελληνικής Κυβέρνησης, ολοκλήρωσε μέρος των σπουδών του στο Kings College Hospital του Λονδίνου.

Εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της Οφθαλμολογίας στο Λονδίνο, σε έμμισθη θέση , στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου Royal Free και στο τμήμα ενδοφθάλμιων φλεγμονών του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Moorfields.

Τον Απρίλιο του 2002, μετά από επιτυχείς εξετάσεις, ανακηρύχθηκε μέλος του Βασιλικού κολλεγίου των χειρουργών Οφθαλμιάτρων της Γλασκώβης.

Το 2003 έγινε μέλος της Αμερικάνικης Οφθαλμολογικής Ακαδημίας. Για ένα χρόνο υπηρέτησε ως επιμελητής (Clinical Fellow – έμμισθη θέση ) στο τμήμα αμφιβληστροειδούς και χειρουργικής του υαλοειδούς του νοσοκομείου Worthing and Southlands. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα υπήρξε συνεργάτης Ερευνητής (Research Fellow ) στο ερευνητικό τμήμα της χειρουργικής του υαλοειδούς του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Moorfields. Στη συνέχεια εργάστηκε ως επιμελητής (Clinical Fellow – έμμισθη θέση) στο τμήμα χειρουργικής του υαλοειδούς του Νοσοκομείου Moorfields του Λονδίνου. Στη διάρκεια των δύο και πλέον αυτών χρόνων, εξειδικεύτηκε στις παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και στη χειρουργική του υαλοειδούς και της ωχράς κηλίδας.

Το 2005 επέστρεψε στην Ελλάδα και για ένα χρόνο εργάστηκε σαν επιστημονικός συνεργάτης, συμβάλλοντας στις νοσηλευτικές, ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Β’ Οφθαλμολογικής κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 2006 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 2008 ίδρυσε μαζί με τους Σόλωνα Αστεριάδη και Αθανάσιο Βακάλη το κέντρο αποκατάστασης αμφιβληστροειδούς – ωχράς κηλίδας “RETINA”.

Το 2009 διετέλεσε επιμελητής (Clinical Fellow) στο τμήμα της παθολογίας του Νοσοκομείου Moorfields Eye Hospital του Λονδίνου. Στο διάστημα αυτό, εξειδικεύτηκε σε παθήσεις που σχετίζονται με ενδοφθάλμιες φλεγμονές (ραγοειδίτιδες), κληρονομούμενα νοσήματα αμφιβληστροειδούς και ενδοφθάλμιους όγκους.

Το 2011 μετά από πανελλήνια ψηφοφορία ανακηρύχθηκε “Kαλύτερος νέος Έλληνας Οφθαλμιάτρος”, προκειμένου να εκπροσωπήσει την χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Οφθαλμολογική Εταιρία (European Society of Ophthalmology).

Από το 2012 μετά από ψηφοφορία έγινε δεκτός στο διακεκριμένο σωματείο αμφιβληστροειδούς “Club Jules Gonin”.

Το 2013 υπήρξε συνιδρυτής της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας Ophthalmica, στην οποία εργάζεται μέχρι σήμερα σαν διευθυντής στο τμήμα αμφιβληστροειδούς και ενδοφθάλμιων φλεγμονών.

Το 2021 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΟΕΒΕ) όπου και ολοκλήρωσε την θητεία του το 2023.

Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 3000 επεμβάσεις αμφιβληστροειδή και ωχράς κηλίδας και έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε εκατοντάδες συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει συμμετοχή στη συγγραφή ξενόγλωσσων και ελληνόγλωσσων οφθαλμολογικών βιβλίων, καθώς και περισσότερες από 80 μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού.