PiXL: Νέα, ερευνητική, μη επεμβατική μέθοδος για τη βελτίωση της κοντινής όρασης. Αντιμετωπίστε την Πρεσβυωπία

Τι είναι η Πρεσβυωπία;

Παρατηρείτε ότι κρατάτε την εφημερίδα ή το τηλέφωνό σας μακριά, για να είναι πιο ξεκάθαρα τα γράμματα ή νιώθετε ότι πονούν τα μάτια σας όταν διαβάζετε; Εάν είστε άνω των 40 ετών, τα παραπάνω συμπτώματα είναι ενδείξεις ότι πιθανότατα έχετε Πρεσβυωπία. Η Πρεσβυωπία είναι ένα ενοχλητικό, αν και φυσιολογικό κομμάτι της γήρανσης που περιορίζει την ικανότητα του ματιού να εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα. Στις μέρες μας η Πρεσβυωπία προσβάλλει περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, δηλαδή περίπου το 25% του πληθυσμού.

Η μη επεμβατική μέθοδος PiXL

Η PiXL είναι μια μέθοδος που εκτελείται με την εφαρμογή οφθαλμικών σταγόνων ριβοφλαβίνης στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού και την υποβολή του σε υπεριώδη ακτινοβολία (τύπου UV-A), σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε οξυγόνο. Δημιουργούνται έτσι διασταυρούμενες συνδέσεις ανάμεσα στις ίνες του κολλαγόνου που υποβάλλονται στο υπεριώδες φως, με αποτέλεσμα την ενίσχυση εκείνων των περιοχών και την προσεκτική αναδιαμόρφωση του κερατοειδή (corneal cross linking), γεγονός που μπορεί να βελτιώσει την κοντινή σας όραση.

Σκοπός της μελέτης

Ο σκοπός αυτής της κλινικής δοκιμής είναι να διερευνήσει κατά πόσο η θεραπεία PiXL μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά σας να βλέπετε κοντινά αντικείμενα χωρίς γυαλιά.

Η διαδικασία

Η θεραπεία PiXL είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται εύκολα, σε λιγότερο από 30 λεπτά. Και στα δύο βήματα της διαδικασίας (ενστάλαξη & έκθεση UV-A) θα φοράτε ειδικά γυαλιά (Boost Goggles™), τα οποία επιτρέπουν μια ομαλή ροή οξυγόνου επάνω από τον οφθαλμό σας.

Βήμα 1

Εφαρμόζονται σταγόνες στον οφθαλμό σας για περίπου 10 λεπτά.

Βήμα 2

Το παλλόμενο φως UV-A φωτίζει τον οφθαλμό σας, σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε οξυγόνο, για περίπου 15 λεπτά.

Καταλληλότητα υποψηφίων

Είστε κατάλληλοι για PiXL εάν:

  • Είστε 42-65 ετών
  • Η μακρινή σας όραση είναι 20/20 με γυαλιά
  • Έχετε διαγνωστεί με Πρεσβυωπία
  • Μπορείτε να δεσμευτείτε ότι θα ολοκληρώσετε τουλάχιστον 8 επισκέψεις σε περίοδο 12 μηνών μετά τη θεραπεία

Τι να περιμένω μετά την θεραπεία PiXL;

Με το πέρας της διαδικασίας, ο ιατρός θα εφαρμόσει έναν προστατευτικό φακό-επίδεσμο στον οφθαλμό που υποβλήθηκε στη θεραπεία και θα συνταγογραφήσει φάρμακα για την ανακούφιση από τυχόν μικρή δυσφορία που ενδέχεται να συναντήσετε. Γυρίζετε στο σπίτι σας για ξεκούραση και έχετε τη δυνατότητα να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητές σε 24-48 ώρες. Με την μέθοδο PiXL οι αναμενόμενες αλλαγές στην κοντινή σας όραση ενδέχεται να συμβούν σταδιακά, σε διάστημα μερικών μηνών. Η τεχνική PiXL βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο.

Σημαντικά σημεία της ερευνητικής μελέτης

Δεν θα επιβαρυνθείτε με κάποιο κόστος για την θεραπεία PiXL. Ενδέχεται μόνο να αναλάβετε εσείς ή ο ασφαλιστικός σας φορέας το κόστος που σχετίζεται με φαρμακευτικές αγωγές, οι οποίες και συνταγογραφούνται από τον ιατρό σας. Η συμμετοχή σας σε αυτήν τη μελέτη θα διαρκέσει περίπου 12 μήνες μετά τη θεραπεία.

PiXL και προηγμένος εξοπλισμός

Η τεχνική PiXL εφαρμόζεται με το τελευταίας γενιάς & υψηλών προδιαγραφών υπερσύγχρονο ιατρικό σύστημα διασύνδεσης κολλαγόνου Avedro Mosaic. Το Mosaic διαθέτει απεριόριστες δυνατότητες εξατομίκευσης της θεραπείας, σύμφωνα πάντα με τις απαιτήσεις του κάθε υποψηφίου (κάθε κερατοειδής είναι μοναδικός), κατανέμοντας στον κερατοειδή χιτώνα διαφορετικής ισχύος υπεριώδες φως (ακτινοβολία UV-A), λαμβάνοντας υπόψη σταθερά τον τοπογραφικό (προεγχειρητικά) χάρτη (παρτιτούρα με χρωματικές κλίμακες) του οφθαλμού με τη βοήθεια ενός πανέξυπνου, μοναδικού λογισμικού. Σύμφωνα με διεθνείς κριτικές, το Avedro Mosaic αποτελεί το κορυφαίο τεχνολογικά σύστημα διασύνδεσης κολλαγόνου (corneal cross linking) στον πλανήτη και βρίσκεται στο Ινστιτούτο Ophthalmica.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το ενημερωτικό έντυπο της τεχνικής PiXL για την αντιμετώπιση της Πρεσβυωπίας (pdf format)

 

  

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τεχνική corneal cross linking

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προηγμένο σύστημα Avedro Mosaic

 

→ Στείλτε μας μήνυμα: ⌨ [email protected] ή καλέστε μας: ☎ 2310 263063, 2310 413131 και προγραμματίστε το ραντεβού σας.

Τμήμα Κερατοειδούς και Προσθίων Μορίων:

Μίλτος Μπαλίδης PhD, FEBOphth, ICOphth
Δημήτρης Σακελλάρης MD